spot_img
spot_img
0.6 C
Vaslui
21-nov.-2024
spot_img
spot_img

VIDEO | Vasluiul îsi sfinteste Catedrala „Sfintii Arghangheli Mihail si Gavriil”, o ctitorie a familiei Porumboiu! Înghesuitã între blocuri, aceasta se ridicã semeatã cãtre cer FOTO

- Advertisement -

CTITORIE… Vasluiul are catredalã si nu una oarecare. Înghesuitã printre blocuri, cu intrarea direct din trotuarul strãzii Traian, Catedrala Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil se ridicã semeatã peste blocurile din zonã. Cu trei turle asezate asimetric, dar plãcute ochiului, aceastã constructie arhitectonicã uimeste prin simplitatea cu care sunt îmbinate elementele traditionale, cele specifice cultului nostru ortodox, dar si a elementelor moderne. Ctitoritã de Adrian Porumboiu, Catedrala Vasluiului parcã copie un pic din traseul acestui om de afaceri, care iatã a dãruit orasului care l-a adoptat cea mai frumoasã si mai semeatã bisericã din Vaslui. Ajuns la vârsta întelepciunii, Adrian Porumboiu a spus cã aceastã ctitorie îi este cea mai dragã si fatã de ce a construit în fotbal stie cã aceasta va dãinui o vesnicie: „Echipa de fotbal a fost si s-a dus. Am strãlucit ca un meteorit si ne-am stins repede. Dar pe unde am fost, în Italia, Turcia, Cehia, Portugalia am stins nocturnele lor cu lumina noastrã. Asa a fost sã fie, însã aceastã catedralã va dãinui vesnic si îi multumesc lui Dumnezeu cã mi-a dat putere sã o termin. Acum sunt linistit si am înteles cã ce construiesti în ceruri rãmâne vesnic, ce faci pe pãmânt, zãmislit din mândrie se dãrâmã ca un castel de nisip”. Biserica a fost pictatã de Constantin Bumbu din Dej, un pictor cu experientã. Catapeteasma a fost realizatã de sculptorul de la Bacãu, Ciobanu si icoanele de pe aceastã poartã spiritualã au fost lucrate de George Rãscanu, de la Vaslui si atunci au dat aceastã frumusete.

Catedrala Vasluiului a fost proiectul regretatului episcop Ioachim Vasluianul, cel care a reînfiintat în 1996 si Episcopia Husilor. Si-a dorit ca la Vaslui sã fie o ctitorie mai impunãtoare ca cea din Husi. Si Dumnezeu a rânduit ca în 2006 sã aparã si ctitorul, în persoana celui mai puternic om de afaceri din judet, care iatã în 18 ani a finalizat un proiect mãret. Contructia catedralei a fost precum cariera omului de afaceri, Adrian Porumboiu, cu suisuri si coborâsuri, dar de neclintit din planurile sale. În momentul în care afacerile sale au fost atacate de indivizi fãrã scrupule, lucrãrile au stagnat, dar dupã revenirea sa în afaceri, constructia a devenit o prioritate pentru Adrin Porumboiu si iatã cã de ziua când Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt pomeniti, slujba se va tine chiar în catedralã. Mândru, Adrian Porumboiu ne-a declarat: „Vã invit duminicã, 10 noiembrie, la ora 8.00, sã participati la Sfintirea Catedralei „Sfintii Mihail si Gavriil”, o lucrare care dupã opinia mea este una valoroasã, reprezentativã pentru orasul Vaslui. Mai multe vor spune credinciosii, dupã ce vor intra si vor vedea ce am reusit sã fac. Doar atât vã pot spune cã eu am fãcut foarte multe lucruri (într-o viatã de om, dar fiind ultima lucrare, deocamdatã mi-e cea mai dragã din toate si, în afarã de orice, si când faci ceva ce-ti place si unde pui suflet, pasiune si tot ce-i mai bun din tine, atât eu cât si cei din familia mea, nu poate decât sã mã bucure. Sunt într-un moment când chiar am o bucurie enormã pentru ceea ce am realizat. Vã astept pe toti cu drag sã pãsiti pragul acestei catedrale”.

Mitropolitul Teofan va oficia slujba de sfintire

Preotul Ioan Bârsan ne-a dezvãlui cã la slujba de sfintire de duminicã vor veni nume importante din Biserica Ortodoxã Românã. Slujba de sfintire va fi condusã de mitropolitul Moldovei, Înalpresfintitul Teofan: „Noi stim cã PreaSfintitul nostru a invitat pe Înalt Preasfintitul Teofan, al Moldovei si Bucovinei si pe Preasfintitul Varlam Ploiesteanu, secretarul Sfântului Sinod. Ei vor veni, se vor învesmânta, vor face slujba de intrare în Bisericã, vor face slujba de sfintire a Sfintei Mese, a catapetesmei, a picturii, a Sfântului Chivot si apoi vor merge prin jurul Bisericii, vor face slujba de sfintere exterioarã. Scena se va face în statia de autobuz cu fata spre oameni, spre Piata Traian. Astfel oamenii vor participa la Sfânta Liturghie. Se vor împãrtãsi multi, cei care întâi s-au spovedit, iar dupã terminarea slujbei, poporul va avea acces în Bisericã”.

Cum a început constructia catedralei

Preotul Bârsan ne-a purtat într-o cãlãtorie imaginarã, despre modul cum a fost fãcutã catedrala. Domnia sa ne-a spus ce reprezintã pentru el aceastã ctitorie: «Noi am încercãm sã facem o poartã spre mântuire, spre vesnicie si sperãm acum sã deschidem sufletele oamenilor ca ele sã fie primite în Împãrãtia lui Dumnezeu. Constructia a durat mult si asteptãrile ne-au chinuit. Nu a fost numai asteptarea noastrã, este asteptarea Domnului. Asteptarea celor care spun mereu: „cât mai este, cât mai lucreazã, apare, cât mai asteptãm, oare ajung eu?”. Iatã cã acum acestia vor participa la prima Sfintire, sã treacã prin Sfântul Altar, sã participe la Sfânta Masã si apoi sã meargã mai departe la casa lor. Cât despre cum au început lucrãrile, acesta ne-a spus: „A fost horârea Preasfintitului Ioachim, cel care atunci a hotãrât. Dupã 1990, dorinta spiritualã a oamenilor era prea mare si bisericile din Vaslui au devenit neîncãpãtoare. Si atunci s-a hotãrât sã se mai construiascã o bisericã. Ni s-a dat poruncã sã gãsim locul si asa a început totul. Ne-am apucat de lucru apoi si i-am zis lui Dumnezeu: „Cu Tine înainte!”. Au fost si urcusuri, au fost si coborâsuri si încet, încet am reusit».

Adrian Porumboiu, un ctitor care a tinut sã dãruiascã vasluienilor o catedralã

REALIZARE…Adrian Porumboiu a fost omul providential la momentul oportun. Dorinta episcopului Ioachim de a ridica o catedralã în Vaslui a coincis cu dorinta omului de afaceri de a face o ctitorie care sã reziste vremurilor. Pãrintele Bârsan ne-a mãrturisit: „Pãi, fãrã el nu puteam, fãrã dl. presedinte Andrian Porumboiu nu se putea! Nu puteam, au fost cheltuite milioane de euro. Nu as putea sã le estimez. Poate pe la 3-4 milioane de euro cred, el stie mai bine”. Acesta a mai spus cã mersul lucrãrilor nu a fost unul lin, dar finalul a fost sigur: „Domnul presedinte a avut urcusul lui fulminant si deodatã a început sã scadã si atunci am avut emotii. Unde mã duceam, nu gãseam sprijin. Toatã lumea mã primea, dar când le spuneam cã aveam nevoie de bani, nimeni nu-mi spunea da. Am avut rãbdare si am asteptat, Afacerile domnului Porumboiu si-au revenit si am reusit sã finalizãm prin strãdania dumnealui”. Cât despre începutul lucrãrii iatã ce-si aminteste pãrintele: « În 2006 episcopul Ioachim mi-a zis „Mãi bãiete, te apuci de treabã” si atunci m-am apucat! Mi-am dat seama de importanta si de mãretia Bisericii, dar nu mi-am dat seama de greutãtile care or sã fie. Numai provocãri, numai momente prin care aveai tendinta sã crezi cã nu mai reusesc, cã oare mai pot? Cã nu mai reuseam sã mã apuc de picturã…Dar a dat Dumnezeu ca dupã 2018 sã ne apucãm de picturã si am gãsit pe toti care au trebuit. Pictura a fost executatã de Constantin Bumbu de la Dej,un pictor deosebit, are peste 70 de ani!»

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

34 COMENTARII

  1. Sfântul Apostol Pavel descrie în epistolele sale vocația creștinilor la sfințenie. Efesenilor le arată că orice creștin este chemat să trăiască în comuniune cu Sfânta Treime pentru a deveni locaș al lui Dumnezeu.

    De aceea, harul Sfântului Duh, lucrător în sfinții și bunii biruitori mucenici, este semănat în tot pământul, și mai ales acolo unde se zidește o nouă biserică, pentru ca, din puterea iubirii lor mai tari decât moartea, să se adape sufletul oricărui creștin ce caută tămăduire, vindecare sau mântuire.

    Slujba sfințirii unei noi biserici este prilej de bucurie pentru o întreaga comunitate, asa cum s-a întâmplat  la slujba de sfințire a Catedralei din Vaslui, unde au fost peste 10.000 de oameni.

    Doamne ajută! Felicitări comunității vasluiene!

    ***
    Mi-am înscris candidatura pentru #SENATUL_ROMÂNIEI în Circumscripția nr. 39 – județul VASLUI (județul în care m-am născut și am crescut🥰🥰) – POZIȚIA 8 pe buletinul de vot și am un #PLANpentruVASLUI:

    1. #voi_colabora strâns și voi forma front comun atât cu colegii din #PLAN_România, cât și cu ceilalți parlamentari care promovează proiecte de dezvoltare regională în Moldova, dar și locală în județul Vaslui.
    2. #voi_comunica constant cu autoritățile locale (indiferent de coloratura politică), companiile și cetățenii pentru a înțelege necesitățile comunității vasluiene.
    3. #voi_face presiuni în Parlamentul României și la nivelul Uniunii Europene pentru obținerea de fonduri europene, în contextul politicii de coeziune a UE;
    4. mă #voi_implica în soluționarea blocajelor administrative prin susținerea de legi care duc la îmbunătățirea domeniului achizițiilor publice și soluționarea rapidă a acestor blocaje;
    5. proiectele mari de infrastructură (ex. Autostrăzile A7 și A8) se confruntă cu întârzieri din cauza birocrației sau a licitațiilor contestate. În calitate de parlamentar #PLAN_România #voi_propune și #voi_vota legislație care să asigure finanțarea corespunzătoare, dar și simplificarea procedurilor administrative care pot întârzia proiectele de infrastructură (cum ar fi obținerea avizelor necesare).

    CMF: 11240061

    https://vs.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/18/2024/11/vs_senat_2024.10.31_ora17.00.pdf

    Îl susțin pe Silviu Predoiu în candidatura sa la Președinția României pentru că

    MERIȚI UN PREȘEDINTE ÎN #SERVICIUL TĂU!
    (poziția 14 pe buletinul de vot)

    #DoarROMÂNIA și #PentruROMÂNIA

  2. Bisericile sunt necesare. Daca ar vrea sa mearga toti locuitorii la slujba asa cum ar trebui, nu au loc in bisericile existente in Vaslui.In alte tari ( ex. Grecia) sunt numai biserici mari. Este bine ca s-a construit aceasta biserica mai incapatoare. Multumim Domnului, multumim ctitorilor si multumim parintelui Barsan. Dumnezeu sa va rasplateasca !

  3. Să zicem că tu ești bătrân și bogat. Ce ai face tu cu aproxmiativ 90.000 euro (450.000 lei sau 4,5 miliarde lei vechi) reprezentând pentru tine un mărunțiș pe care să-l folosești pentru a nu fi uitat după moarte?

  4. Și eu nu suport clopotele alea, dar bat maxim 3 min. Lăsații dracului in pace, daca nu e făcută din bani publici, nu mă interesează. Mă doare in cur, unde își dă omul banii. Când banii publici,merg la sport , la concerte de ziua curului , la spital pentru a scăpa drogații care iau benevol canabis, atunci mă supăr. Atâta timp cât nu e din bani publici, nu mă interesează , sa facă 5 biserici , e problema lor. E deranjant că popa ia salar, dar nu îl satura dracu, mai ia și pe ascuns. De unde au averi, satanele😡😡

  5. #A vrut si Mobila..dar un judecator sindic Balc..i a interzis accesul..finalul era la fel.#… Așa și? Care a fost oricum destinul măreț în comunitate al fabricii salvate din mâinile profitorului Porumboiu? Ca să înțelegem măreția deciziei, nu de alta!

    • Rezultatul? Era ca în afara de societatile enumerate distruse, mai adauga înca una..ca fabrica de mobila a încaput pe mana unui alt jmenar se stie..dar cel pe care il aperi tu a distrus pe cele mai importante..mergi pe str. PODUL INALT..ți se rupe inima cand vezi fabrica de ulei cu burienile de 2 m ..si inca ceva, adauga s i FC VASLUI..cica l a furat Damian…vrajeala de 2 lei. S A RETSAS CAND I S A SPUS..ALTFEL ZBARNA ERA APROAPE.

  6. SA RECAPITULAM
    NIMENI NU I A FURAT AFACERILE LU* PORUMBOIU..TOTUL ESTE O FACATURA IEFTINA..A primit ordin de la chiorul ce era în varful statului ,sa se retraga, altfel sfarsea ca toti ceilalti..expl. Pinalti.
    Dl Porumboiu sa ne explice cum a distrus toata economia de frunte a județului si anume;
    IICIL, FNC, ULEROM, COMCEREAL .. unde s au pierdut si de ce?
    A vandut Hotel Racova..cumparat hoteste prin metoda Mebo..mm..ce miselie..si acum l a vandut cu 3 mil de euro..avutia judetului , facuta din banii oamenilor muncii..si acest venetic a vandut si distrus totul.
    A vrut si Mobila..dar un judecator sindic Balc..i a interzis accesul..finalul era la fel.
    Deci..” Ctitorul” sa si vada de golaniile lui..nici cu 10 ctitorii nu si spala pacatele fata de vasluieni..mars!
    Crede asta în Dumnezeu..rau de tot🤣

    • A lăsat oamenii fără serviciu trăind adevărate drame aveau copii la școală rate utilități chirii etc etc de aceștia cine s a interesat?!?? Porumb are bine merci lovele la dos are cu ce trai.

  7. Porumboiu trebuia sa țină firmele în picioare , echipa de fotbal, un colos industrial care aduceau locuri de munca bine plătite dezvolta zonele etc

  8. Este cumva un episcop la Vaslui de ii zice catedrala ??
    Catedrala este biserica principală a episcopului sau biserica principală a scaunului episcopal. Termenul catedrală provine din grecescul καθέδρα (cathedra), …

    • Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române:

      CATEDRALĂ = Biserică (mare) în care serviciul religios este oficiat, de obicei, de un (arhi)episcop.

      Așadar noi avem catedrale astfel: în orașul Huși, în orașul Vaslui, în orașul Bârlad, și poate chiar și în alte locuri ale județului. La noi în județ avem (arhi)episcop peste tot și evident este nevoie de biserici „mari” care să fie numite de acesta catedrale, având în vedere că (arhi)episcopul slujește des în ele.

  9. Splendidă ctitorie! Neprețuită și eternă hrană spirituală! Dar se știe: domnul Porumboiu transformă în aur – figurativ – tot ceea ce atinge cu voința lui. Mulțumesc domnule Porumboiu pentru sentimentul de mândrie de a fi locuitor al acestui oraș. Toți cei care locuiesc de mulți ani în Vaslui și în ultimii douăzeci de ani s-au simțit umiliți au nevoie de acest sentiment de mândrie. Nici nu putem imagina ce ar fi devenit Vasluiul dacă această voință ar fi lucrat pentru interesul acestei comunități atât de blamată în prezent. Ar fi de dorit ca această nestemată șă fie slăvită și slujită numai de preoți cu har divin. Omul să aducă și să păstreze prin el însuși sfinția locului! Doar așa Biserica va redeveni sălașul Domnului.

  10. Lăsau se vede ca ești din gașca lui Porumboiu. Las-o mai moale. Când auzi clopote sa-ti faci cruce. Da, atunci când auzi Salvarea,Pompierii, Politia ce sa mai faci ,tot cruce??? Fiecare cu ale lui dar nu trebuie sa se laude prea mult fiindcă îl manie pe Dumnezeu, abia atunci nu e bine.

  11. Era mai frumos dacă Porumboiu dăruia Vasluiului altceva, căci biserici avem deja suficiente. Poate doar a vrut să fie pictat chipul său și numele său pe ceva care să țină mult timp, în timp ce societatea se cufundă în sărăcie și corupție.

    Consider ca Vasluiul are nevoie de mult mai multe alte proiecte pentru îmbunătățirea societății și dezvoltarea oamenilor. Biserici sunt multe, și nici măcar nu sunt pline.

    Cu toate astea poate greșesc căci calul de dar nu se caută între dinți, chiar dacă poartă numele stăpânului anterior.

  12. Cu banii cui a construit acest lăcaș de cult???? Blocuri de locuit pentru tineri nu biserici. Nu înțeleg de ce trag clopotele la ora 12 domnule constructor Adrian Porumboiu ?? Clopotele sunt trase la slujba nu asa aiurea. Trec mașini Salvarea , Politia cu sirenele în funcțiune nu se mai înțelege nimic. Oprește clopotele de la ora 12 domnule Porumboiu. Va rog frumos.

    • Îți fac rău clopotele? Când le auzi, îți faci o cruce și spui Mulțumesc Doamne! Și mergi mai departe. Banii sunt ai lui Porumboiu ( îl poți întreba pe el de unde îi are) . Este o biserică construită în peste douăzeci de ani.

    • Lume gingașă ați devenit! Dacă nici clopotul bisericii nu îl suportați… Cred că problema e de nervi! Uneori ajută biserica, alteori spitalul de psihiatrie. Încercați să vă orientați pentru a vă redobândi echilibrul emoțional!

      • Da măi Ana. Zgomotul clopotului dimineața când omul vrea să se odihnească este muzică sfântă. Dar cand vecinul dă petrecere și tresaltă de veselie atunci chemăm poliția ca ne deranjează muzica lui.

        Observi impocrizia? Așa ne-a îndobitocit societatea asta de politicieni și episcopi corupți, pentru a se juca folosinf mințile noastre. Am ajuns să dansăm pe muzică de clopot, și ne plângem de manele, că noi nu suntem cumva ipocriți sau falși. Dar totuși e amuzant că avem mai multe biserici în Vaslui decât cluburi și discoteci – iar aceste biserici nu fac deloc zgomot. Absolut deloc – clopotele se bat in șoaptă, așa cum ne rugăm și noi fără laudă. Sper că vezi sarcasmul.

        • Văd sarcasmul meștere, dar mai bine văd locul în care te vei simți odihnit în liniște și pace interioară și exterioară. Deși nu este lipsit de dangăt de clopote.

          • Dacă ție îți place să dormi în dangăt de clopote, atunci somn ușor! Să stai acolo între ziduri și în dangăt de clopote tot restul vieții tale că tare mult îți place! Mie îmi place să dorm în liniște, fără ele și fără obsesia ta pentru o utopie a păcii exterioare sau pentru o autosugestie a păcii interioare.

            De multe ori iubirea și liniștea sunt deja în noi prin oamenii care ne sunt alături. Dar ne place să alergăm cu lăcomie după cai verzi pe pereți, până la o fericire veșnică ce nu poate fi înțeleasă. Atât de lacomi suntem, încât vrem să reducem infinitul și absolutul la înțelegerea noastră îngustă și individuală. Și totuși suntem oameni care iubim simplu și ne sărutăm cu dragoste. Dar vrem dangăt de clopote și reguli fără sens, că suntem proști și nu vedem iubirea din fața noastră.

            Requiescat in pace Ana! Unde ai plecat tu eu nu voi veni! Eu vreau iubirea, chiar dacă este prin altă femeie!

  13. Probabil că vor veni vremuri în care din nou biserica si mersul la biserică vor fi hulite și interzise de soțietatea țivilă și apostolii halloween ca gelu irimia si maricel bovinul.

    Până atunci: Doamne ajută! Fiți uniți dragi creștini!

  14. O bijuterie!!! Marturie peste ani!!! Multumim, Doamne! Multumim, familiei Porumboiu! Multumim, Parinte drag, Barsan! Dumnezeu sa va rasplateasca efotul!

  15. Costeluş! Câți bani ai scos din buzunarul tău pentru biserici sau pentru construirea de spitale? Ești bolnav și probabil din acest motiv ai nevoie de spitale. Dar boala vine din lipsa echilibrului în viață și echilibrul îl dobândești prin credință, prin liniște sufletească și o inimă curată. Domnul să te ajute!
    Vezi că statul te fură de peste 30 de ani și nu ai nicio atitudine față de asta!

    • In fiecare luna scoate, statul fura pentru ca tot la ăștia da ceea ce fura, la cerințele lor, ca n-a cerut nici un roman sa i se duca taxele acolo pentru altceva

      • Poate nu înțelegeți! Statul nu a dat niciun ban acestei biserici. Sunt banii lui Porumboiu și a altora care au vrut să investească într-o veșnică lumânare. Biserica este o instituție care nu poate fi neglijată de stat. Este o instituție cu o vechime de peste 2000 de ani, instituție pe care noi vrem să o dărâmăm cu orice preț. Dar această biserică nu-ți scoate banii din buzunar dacă tu nu vrei să-i dai.
        Dar statul fără prea mult efort îți ia cât și când vrea el. Impozitul tău nu merge la biserici. Merge la pensii și salarii și faptul ca un administrator de municipiu Vaslui are un salariu de 22000 lei lunar , asta înseamnă că banii tăi ( pe care nu-i vrei dați la biserici) ajung exact acolo unde trebuie.

  16. Popi, biserici, manastiri, cadrale vedem zi de zi dar un spital nu am vazut sa se construiasca (doar cel din donatii). Nu am inteles nicodata investitia in parazitism din cite stiu domnul Isus nu iubea fastul, fala si bogatia.
    Datorita prostiei si lipsei de educatie religia a devenit cea mai profitabila afacere(fara texe si impozite, bani de prosti, bani de la saraci, bani de stat).

    • Te citez „Datorita prostiei si lipsei de educatie ….” datorita primelor 5 cuvinte pe care le-ai scris, ai lasat comentariul ce-ti apartine.Te crezi destept si educat, dar nu esti.

      • Vă mulțumim pentru atacul la persoană fără argumentație privind comentariul prezentat și fără de substanță privind subiectul oferit în știrile acestei prese din mediul virtual.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.