spot_img
5.8 C
Vaslui
08-nov.-2024
spot_img

VIDEO | Vasluiul îsi sfinteste Catedrala „Sfintii Arghangheli Mihail si Gavriil”, o ctitorie a familiei Porumboiu! Înghesuitã între blocuri, aceasta se ridicã semeatã cãtre cer FOTO

- Advertisement -

CTITORIE… Vasluiul are catredalã si nu una oarecare. Înghesuitã printre blocuri, cu intrarea direct din trotuarul strãzii Traian, Catedrala Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil se ridicã semeatã peste blocurile din zonã. Cu trei turle asezate asimetric, dar plãcute ochiului, aceastã constructie arhitectonicã uimeste prin simplitatea cu care sunt îmbinate elementele traditionale, cele specifice cultului nostru ortodox, dar si a elementelor moderne. Ctitoritã de Adrian Porumboiu, Catedrala Vasluiului parcã copie un pic din traseul acestui om de afaceri, care iatã a dãruit orasului care l-a adoptat cea mai frumoasã si mai semeatã bisericã din Vaslui. Ajuns la vârsta întelepciunii, Adrian Porumboiu a spus cã aceastã ctitorie îi este cea mai dragã si fatã de ce a construit în fotbal stie cã aceasta va dãinui o vesnicie: „Echipa de fotbal a fost si s-a dus. Am strãlucit ca un meteorit si ne-am stins repede. Dar pe unde am fost, în Italia, Turcia, Cehia, Portugalia am stins nocturnele lor cu lumina noastrã. Asa a fost sã fie, însã aceastã catedralã va dãinui vesnic si îi multumesc lui Dumnezeu cã mi-a dat putere sã o termin. Acum sunt linistit si am înteles cã ce construiesti în ceruri rãmâne vesnic, ce faci pe pãmânt, zãmislit din mândrie se dãrâmã ca un castel de nisip”. Biserica a fost pictatã de Constantin Bumbu din Dej, un pictor cu experientã. Catapeteasma a fost realizatã de sculptorul de la Bacãu, Ciobanu si icoanele de pe aceastã poartã spiritualã au fost lucrate de George Rãscanu, de la Vaslui si atunci au dat aceastã frumusete.

Catedrala Vasluiului a fost proiectul regretatului episcop Ioachim Vasluianul, cel care a reînfiintat în 1996 si Episcopia Husilor. Si-a dorit ca la Vaslui sã fie o ctitorie mai impunãtoare ca cea din Husi. Si Dumnezeu a rânduit ca în 2006 sã aparã si ctitorul, în persoana celui mai puternic om de afaceri din judet, care iatã în 18 ani a finalizat un proiect mãret. Contructia catedralei a fost precum cariera omului de afaceri, Adrian Porumboiu, cu suisuri si coborâsuri, dar de neclintit din planurile sale. În momentul în care afacerile sale au fost atacate de indivizi fãrã scrupule, lucrãrile au stagnat, dar dupã revenirea sa în afaceri, constructia a devenit o prioritate pentru Adrin Porumboiu si iatã cã de ziua când Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt pomeniti, slujba se va tine chiar în catedralã. Mândru, Adrian Porumboiu ne-a declarat: „Vã invit duminicã, 10 noiembrie, la ora 8.00, sã participati la Sfintirea Catedralei „Sfintii Mihail si Gavriil”, o lucrare care dupã opinia mea este una valoroasã, reprezentativã pentru orasul Vaslui. Mai multe vor spune credinciosii, dupã ce vor intra si vor vedea ce am reusit sã fac. Doar atât vã pot spune cã eu am fãcut foarte multe lucruri (într-o viatã de om, dar fiind ultima lucrare, deocamdatã mi-e cea mai dragã din toate si, în afarã de orice, si când faci ceva ce-ti place si unde pui suflet, pasiune si tot ce-i mai bun din tine, atât eu cât si cei din familia mea, nu poate decât sã mã bucure. Sunt într-un moment când chiar am o bucurie enormã pentru ceea ce am realizat. Vã astept pe toti cu drag sã pãsiti pragul acestei catedrale”.

Mitropolitul Teofan va oficia slujba de sfintire

Preotul Ioan Bârsan ne-a dezvãlui cã la slujba de sfintire de duminicã vor veni nume importante din Biserica Ortodoxã Românã. Slujba de sfintire va fi condusã de mitropolitul Moldovei, Înalpresfintitul Teofan: „Noi stim cã PreaSfintitul nostru a invitat pe Înalt Preasfintitul Teofan, al Moldovei si Bucovinei si pe Preasfintitul Varlam Ploiesteanu, secretarul Sfântului Sinod. Ei vor veni, se vor învesmânta, vor face slujba de intrare în Bisericã, vor face slujba de sfintire a Sfintei Mese, a catapetesmei, a picturii, a Sfântului Chivot si apoi vor merge prin jurul Bisericii, vor face slujba de sfintere exterioarã. Scena se va face în statia de autobuz cu fata spre oameni, spre Piata Traian. Astfel oamenii vor participa la Sfânta Liturghie. Se vor împãrtãsi multi, cei care întâi s-au spovedit, iar dupã terminarea slujbei, poporul va avea acces în Bisericã”.

Cum a început constructia catedralei

Preotul Bârsan ne-a purtat într-o cãlãtorie imaginarã, despre modul cum a fost fãcutã catedrala. Domnia sa ne-a spus ce reprezintã pentru el aceastã ctitorie: «Noi am încercãm sã facem o poartã spre mântuire, spre vesnicie si sperãm acum sã deschidem sufletele oamenilor ca ele sã fie primite în Împãrãtia lui Dumnezeu. Constructia a durat mult si asteptãrile ne-au chinuit. Nu a fost numai asteptarea noastrã, este asteptarea Domnului. Asteptarea celor care spun mereu: „cât mai este, cât mai lucreazã, apare, cât mai asteptãm, oare ajung eu?”. Iatã cã acum acestia vor participa la prima Sfintire, sã treacã prin Sfântul Altar, sã participe la Sfânta Masã si apoi sã meargã mai departe la casa lor. Cât despre cum au început lucrãrile, acesta ne-a spus: „A fost horârea Preasfintitului Ioachim, cel care atunci a hotãrât. Dupã 1990, dorinta spiritualã a oamenilor era prea mare si bisericile din Vaslui au devenit neîncãpãtoare. Si atunci s-a hotãrât sã se mai construiascã o bisericã. Ni s-a dat poruncã sã gãsim locul si asa a început totul. Ne-am apucat de lucru apoi si i-am zis lui Dumnezeu: „Cu Tine înainte!”. Au fost si urcusuri, au fost si coborâsuri si încet, încet am reusit».

Adrian Porumboiu, un ctitor care a tinut sã dãruiascã vasluienilor o catedralã

REALIZARE…Adrian Porumboiu a fost omul providential la momentul oportun. Dorinta episcopului Ioachim de a ridica o catedralã în Vaslui a coincis cu dorinta omului de afaceri de a face o ctitorie care sã reziste vremurilor. Pãrintele Bârsan ne-a mãrturisit: „Pãi, fãrã el nu puteam, fãrã dl. presedinte Andrian Porumboiu nu se putea! Nu puteam, au fost cheltuite milioane de euro. Nu as putea sã le estimez. Poate pe la 3-4 milioane de euro cred, el stie mai bine”. Acesta a mai spus cã mersul lucrãrilor nu a fost unul lin, dar finalul a fost sigur: „Domnul presedinte a avut urcusul lui fulminant si deodatã a început sã scadã si atunci am avut emotii. Unde mã duceam, nu gãseam sprijin. Toatã lumea mã primea, dar când le spuneam cã aveam nevoie de bani, nimeni nu-mi spunea da. Am avut rãbdare si am asteptat, Afacerile domnului Porumboiu si-au revenit si am reusit sã finalizãm prin strãdania dumnealui”. Cât despre începutul lucrãrii iatã ce-si aminteste pãrintele: « În 2006 episcopul Ioachim mi-a zis „Mãi bãiete, te apuci de treabã” si atunci m-am apucat! Mi-am dat seama de importanta si de mãretia Bisericii, dar nu mi-am dat seama de greutãtile care or sã fie. Numai provocãri, numai momente prin care aveai tendinta sã crezi cã nu mai reusesc, cã oare mai pot? Cã nu mai reuseam sã mã apuc de picturã…Dar a dat Dumnezeu ca dupã 2018 sã ne apucãm de picturã si am gãsit pe toti care au trebuit. Pictura a fost executatã de Constantin Bumbu de la Dej,un pictor deosebit, are peste 70 de ani!»

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.