ECOU… Multe beneficii are un eveniment precum Tabãra Nationalã de Matematicã de la Husi, însã unul dintre cele care tind sã aibã impact pe termen lung este, fãrã îndoialã, capitalul de imagine pozitivã adus întregului judet Vaslui. În urma editiei din acest an, într-un ecou plãcut al lucrurilor bune care s-au petrecut în cadrul taberei matematicienilor cu vocatie, un mesaj transmis de profesorul universitar dr. Radu Gologan, presedintele Societãtii de Stiinte Matematice, rãsunã si acum în gândurile celor care au sesizat în cuvintele acestui oaspete, una dintre cele mai frumoase declaratii de admiratie pe care aceastã zonã le-a primit în ultimul timp. Profesorul Radu Gologan le-a mãrturisit vasluienilor cã este pasionat din copilãrie de istoria si de personalitãtile Moldovei, fiind convins cã aici este românismul. „Moldova este un focar de culturã si de personalitãti care au fãcut ceva pentru aceastã tarã. De mic am fost pasionat de istoria Moldovei si de marii oamenii ai acesteia”, a spus profesorul Gologan.
Zeci de copii si adolescenti inteligenti, veniti din toate colturile tãrii, alãturi de profesori remarcabili, au putut vedea un altfel de Vaslui, odatã cu Tabãra Nationalã de Matematicã de la Husi, initiatã de profesorul Adrian Talasman si sustinutã exclusiv de omul de afaceri vasluian, Ionel Sandu. Fãrã îndoialã, impresiile frumoase formate aici au fost duse acasã, în tot atâtea colturi ale tãrii. Acesti copii vor vorbi în familiile lor, cu prietenii lor si la scolile unde merg despre cât de frumos i-au primt vasluienii, ce nivel ridicat a putut avea tabãra de matematicã, dar si cât de diferitã este imaginea realã a oamenilor locului, fatã de „povestile” celor care nici mãcar nu au trecut pe aici vreodatã. De aceea, e bine de luat aminte la feed-back-ul fiecãrei editii, cãci cu cât vasluienii vor arãta partea frumoasã, partea substantialã si bunã a ceea ce sunt, cu atât judetul îsi va recãpãta prestigiul de altãdatã.
„Probabil, 40% dintre intelectualii care au creat ceva pentru tara aceasta au origini moldovenesti. Si voi, copii, ar trebui sã întelegeti acest lucru!”
Si neapãrat trebuie privite într-o cheie aparte cuvintele profesorului universitar dr. Radu Gologan, presedintele Societãtii de Stiinte Matematice. Ardelean de sorginte, profesorul Gologan a vorbit despre Moldova profundã, cea care l-a fascinat încã din copilãrie. Si dacã un ardelean pretuieste atât de mult zona Moldovei, asta aratã cã moldovenii locului trebuie sã fie cu atât mai mândri de obârsia lor. „În copilãrie, istoria Moldovei m-a pasionat extraordinar, desi eu sunt nãscut ca ardelean, în Brasov, cu alte rude din zona Ardealului… Dar m-a pasionat Stefan cel Mare, m-a pasionat Bogdan, Întemeietorul Moldovei. Ajunsesem în clasa a IX-a sã copiez lista voievozilor Moldovei. Între timp, începând sã îmi placã matematica, sã îmi placã mult cultura, am descoperit cât de mari personalitãti culturale, stiintifice vin din Moldova. Eu am zis cã, probabil, 40% dintre intelectualii care au creat ceva, au origini moldovenesti. Si voi, copii, ar trebui sã întelegeti acest lucru! Pentru cã focarul acesta de culturã, inclusiv matematicã, ca sã nu mai vorbim, ulterior, de anii 1850 – 1860, Universitatea de la Cernãuti, dupã aceea Iasiul… Ca sã nu mai vorbesc despre lucruri pe care le stiu mai putin, despre alte stiinte la care Moldova a fost în frunte. Aici e românismul, sã stiti! Si asta trebuie sã întelegem, sã facem aceleasi lucruri pe care le-au fãcut strãmosii nostri. Vã aduceti aminte de Hora Unirii. Cum se numea în prima variantã a lui Alecsandri? Stie cineva? Se numea Hora Ardealului! Fãcutã de un moldovean, care a înteles sentimentul românesc ce apartine celor mari teritorii ale României”, a fost mesajul minunat pe care profesorul univ. Radu Gologan l-a transmis, în cadrul Taberei Nationale de Matematicã de la Husi.