spot_img
spot_img
-0.3 C
Vaslui
22-nov.-2024
spot_img
spot_img

VIDEO | Ultimii castraveti, cei de octombrie, sunt ideali pentru conservele de iarnã cele mai reusite

- Advertisement -

CASTRAVETI LA OTET…Este sezonul murãturilor si chiar dacã gospodinele pun castravetii la otet în septembrie, iatã cã unele voci spun cã cei mai buni castraveti sunt fie din prima transã, adicã cei din luna mai, sau de la ultima culegere, adicã din octombrie. Se stie cã plantele de castraveti se culeg de mai multe ori, iar cei care sunt udati corespunzãtor pot fi culesi chiar de 24 de ori. Secretul castravetilor pusi în octombrie este acela cã sunt foarte crocranti si gurmanzii acest lucru îl cautã la acest tip de murãturi. Mihaela Pop, ca de obicei, ne vinde câteva ponturi. Castravetele nu trebuie sã aibã acea floare din vârful sãu, fiindcã înmoaie produsul final, din cauza unor enzime.

Iatã ce retetã propune Mihaela Pop: „Astãzi vã aduc reteta de castraveti murati, în otet, pentru iarnã. Sunt dulci – acrisori si super crocanti. La aceastã retetã se pot ajusta putin cantitãtile de sare, zahãr si otet, dacã se doreste, astfel încât fiecare poate obtine exact gustul perfect pentru el. Ingrediente: 1,8 kg castraveti cât mai mici si cât mai proaspeti, o mânã de flori de mãrar uscate, putin cimbru uscat, 6 cãtei de usturoi, 4 rãdãcini de hrean potrivite, boabe de piper, 60 grame sare obisnuitã, 100 g zahãr, 1.200 ml apã si 300 ml otet de 9 grade. Spãlãm castraveciorii. Ei trebuie sã fie cât mai proaspeti posibil, altfel se vor zbârci pe parcursul conservãrii. Castravetii proaspeti sunt fermi, înteapã la mânã si încã au floare în vârf. Fiecare floare însã trebuie îndepartatã deoarece contine enzime ce îi pot înmuia. Tãiem o micã portiune din vârf pentru a uniformiza lungimea castravetilor si îi putem potrivi mai bine în borcane. Tãiem hreanul în betisoare mici si ne adunãm si restul ingredientelor necesare pentru a le avea la îndemânã. Pregãtiti douã borcane de 1,7 l, spãlate, curate, cu capace noi. Nu este nevoie de sterilizare. Puteti folosi fãrã probleme borcane mai mici, dar nu mai mari. Pe fundul fiecãrui borcan asezãm câteva flori de mãrar uscate, o crengutã micã de cimbru uscatã, 2 betisoare de hrean si putin usturoi tãiat grosier. Apoi începem sã aranjãm castravetii în borcan cât mai înghesuiti. În spatiile dintre ei strecurãm betisoare de hrean. Mai punem si usturoi tãiat, (eu de obicei pun cam 3 cãtei la fiecare borcan mare) si o lingurã de piper boabe. Procedãm identic si cu celãlalt borcan.

Borcanele cu castraveți la otet se fierb în baie de apã

„Într-o oalã punem apã, otetul, sarea si zaharul si le fierbem. Ati obsevat probabil cã am folosit sare obisnuitã si nu sare neiodatã. Vã asigur cã nu va avea niciun efect negativ asupra conservei noastre. Dacã nu aveti încredere, încercati cu un singur borcan si vã veti convinge. Turnãm lichidul fierbinte peste castraveti. Puteti pune sub recipient un obiect metalic. Acesta preia excesul de caldurã si previne spargerea sticlei. Desi recunosc, chiar si fãrã acest tertip, nu mi-a plesnit vreodatã un borcan. Apoi imediat fierbem conservele în baie de apã. Le introducem într-un vas mare, cu un prosop la bazã, umplem vasul cu apã cât de mult se poate si tinem pe foc 15 -max 20 minute din momentul în care dã în clocot. Nu este nevoie de mai mult, deoarece am pus zeama în borcane deja fiartã si, în plus, dacã îi fierbem prea mult, riscãm sã se înmoaie. Acoperim cu un prosop gros sau cu o pãturã si lãsãm borcanele sã se rãceascã lent în baia de apã, chiar si peste noapte. Tot ce mai rãmâne de fãcut este sã le depozitãm într-un loc rãcoros. Dupã 14 zile de conservare sunt gata. Mie îmi plac mult pentru cã sunt foarte crocanti si doar usor acri” a mai spus aceasta.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.