spot_img
spot_img
4.8 C
Vaslui
19-ian.-2025

VIDEO | Tratamentul bio pentru cultura de legume atacată de trips (FOTO)

- Advertisement -
METODE… Capcane lipicioase, tratamentul solului și stropiri cu solutii ecologice vă ajută să scăpațI de tripși.

DĂUNĂTORI … Tripsul este unul dintre dăunătorii problematici în culturile de legume din România, pagubele cauzate de acesta fiind în creștere, de la un an la altul. Odată instalat în cultură, această mică insectă fitofagă poate purta și boala petelor de bronz (TSWV), virus care poate compromite culturile de tomate sau de ardei. “A trebuit să aplic un tratament bio eficient împotriva tripsilor pe care i-am descoperit pe castraveți cu puțin timp înainte de a pleca în vacanță. Tratamentul a avut efect și m-am bucurat că puteam lăsa plantele apărate pe perioada absenței”, a precizat un agricultor. Mai jos vă prezentăm un insecticid biologic cu efect de șoc, care combate mulți dăunători din grădinile agricultorilor și despre care multă lume nu știe că se găseste la fitofarmacie și e accesibil ca preț și foarte ușor de procurat. Tripsul este un dăunător foarte periculos și e bine să fie luate măsuri pe mai multe planuri. Capcane lipicioase, tratamentul solului și stropiri cu solutii ecologice împotriva tripsilor vă ajută să ajungeți să și recoltați legumele din grădina de lângă casă. Altfel, tripsul poate transmite viruși periculoși, mai ales la tomate și ardei.

Aceste insecte sunt numite oficial tizanoptere, tisanoptere sau fizopode, denumirea populară fiind cea de tripsi.Tripsul se hrănește, în principal, cu plante. Entomologii deja au documentat existența a până la 6.000 de specii de tripsi. Ne vom focusa pe cele doua specii de tizanoptere dăunătoare culturilor de legume și flori din România: tripsul tutunului (Thrips tabaci) și tripsul californian (Franklîniella occidentalis). Speciile de plante atacate de trips sunt următoarele: legumele (castravete, ardei, vânătă, morcov, tomate, ceapă și varză), flori (azalee, begonie, crizantemă, cineraria, cycas, cyclamen, dalie, frezie, ferigă, muscată, gerberă, gladiolă, gloxinie, impatiens, iris, lalele, orhidee) și arbuști sau pomi fructiferi (zmeur, piersic, nectarin, păr, măr, viță de vie).

Tripsul californian, dușmanul legumelor din solar

DUȘMAN… Tripsul californian (Frankliniella occidentalis) este unul dintre cei mai periculoși dăunători, producând pagube importante la culturile de legume din spații protejate, mai ales prin faptul ca este vectorul principal de transmitere al virusului petelor de bronz (TSWV). Acest dăunător este periculos prin faptul că este polifag,  adică se hrănește dintr-un număr mare de  specii de plante. Principale simptome provocate de trips sunt prezente pe frunze și flori. Tripsul atacă plantele în toate fazele de dezvoltare, începând din faza de răsad până la sfârșitul culturii. Pe frunze, simptomele arată ca mici pete albe-argintii cauzate de influxul de aer pătruns în urma atacului. Pe frunzele atacate se pot observa și mici puncte negre care sunt fecale de trips. Pe fructe apar leziuni punctate maronii, înconjurate de unu inel mare albicios.

Tratamentul împotriva tripsului cu Laser 240 SC este foarte eficient

“M-am trezit cu trips la castraveți, cu doar câteva zile înainte de a pleca în vacanță. Știți că tripsii sunt niște insecte mici mici, de minim 1,8 – 2 mm, foarte greu vizibili cu ochiul liber. Dacă se instalează în culturi, pot produce pagube foarte mari! Dacă se instalează pe roșii sau ardei pot transmite viruși periculoși, care distrug total cultura. Am observat seara pe frunze niște pete, galbene cenușii, unele mai maro, iar dimineață erau pline frunzele de aceste pete! Eu am o lupă care mărește de zece ori, pentru a putea vedea ce s-a întâmplat cu frunzele și astfel am depistat prezența tripsului. Pentru a combate tripsul, am pus momeli albastre, preferate de trips, dar mi-a trebuit și ceva rapid, mai precis o soluție, un insecticid, agreat foarte bine în agricultura ecologică de trips. Această soluție este Laser 240 SC, se găsește la majoritatea fitofarmaciilor și are un efect foarte bun la multe familii de insecte. Am stropit această soluție pe dosul frunzelor, pentru că acolo se instalează tripsul, își depune ouăle și ies larvele care încep să mănânce din seva frunzelor. Minunea s-a produs, de la primele frunze au dispărut petele! Soluția folosită a avut efect! Trebuie să vă spun că trebuie să aveți mare atenție la echipamentul pe care îl folosiți când stropiți! Este obligatoriu să folosiți echipament de protecție! Vă reamintesc că Tripsul este un dăunător foarte periculos și e bine să luăm măsuri pe mai multe planuri”, a precizat cea care are “Grădina BIO Legumix”. Este recomandat ca acest tratament să se aplice la intervale de 14 zile, pe toată perioada culturii. În cazul unei invazii din exterior, tratamentul se face la interval de 7 zile, până la stabilizarea situației. Tripsul nu realizează rezistența la aceste produse. Pe lângă efectele eliminării dăunătorilor, aceste produse stimulează dezvoltarea vegetativeă a plantelor și crește producția.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.