
PE FRONT… Puțini știu că un jurnalist român a documentat la fața locului atrocitățile comise de ruși în războiul din Ucraina. Ieri, acest jurnalist a fost prezent în județul Vaslui în scop umanitar, donând jucării copiilor internați în spitalul din Bârlad. A fost, de asemenea, și în studioul Vremea Nouă și ne-a povestit cum a trăit și cum a simțit războiul din țara vecină. “Sunt unii oameni care mi-au scris că își doresc să mă vadă mort. Cumva îi înțeleg. Dar de ce își doresc să moară niște copii din Ucraina? N-au fost niciodată să vadă ce am văzut eu. De la bălți de sânge, la mame care țipau de disperare, la sunetele exploziilor, la suflul exploziilor. Eu am simțit. Dar când nu le simți și când, din confortul casei tale, comentezi lucrurile astea, sunt niște probleme acolo pe care le pot rezolva doar niște medici psihiatri”.
DESPRE FAKE-NEWS… ”Unul dintre materialele video pe care l-am realizat a fost un răspuns la propaganda rusă care afirma că mascarul din Bucea (Potrivit autorităților locale, 458 de cadavre au fost recuperate din oraș, inclusiv nouă copii sub vârsta de 18 ani; dintre victime, 419 persoane au fost ucise cu arme, iar 39 par să fi murit din cauze naturale, posibil legate de ocupație) n-a existat. Și am fost acolo. Mi-am spus că îmi asum acest demers jurnalistic de a aduna dovezi. Nu e ca și cum nu avem mii de dovezi, nu e ca și cum nu avem imagini din satelit. Mi-am zis că o să merg acolo să adun dovezi. Ce fel de dovezi? Ca jurnalist, mărturiile oamenilor sunt foarte, foarte importante. Atunci când ai mai multe surse, mai mulți oameni care îți spun același lucru, îți dai seama că acest lucru este adevărat. Ulterior, mai ai și materialele video…O parte dintre ei au scos telefoanele și mi-au arătat video și apoi mi le-au trimis. O parte nu am putut să le postez. Erau prea șocante! Dar astfel am putut să demonstrez. Am fost printre puținii corespondenți români care au putut să demonstreze cu dovezi că acea afirmație e un fake-news, faptul că masacrul din Bucea nu a existat. A existat și a fost groaznic!”, a declarat Alex Craiu la emisiunea Vremea Adevărului.
Un alt fake-news: românii persecutați în Ucraina!
“Au existat cazuri de români persecutați în Ucraina. Cazurile sunt foarte, foarte puține. E ca și cum mă întrebi sunt maghiari persecutați în România? Da, sunt! Dar, de fapt, românii din Ucraina nu au fost împiedicați să vorbească limba română, n-au fost împiedicați să meargă la bisericile lor. De fapt, românii din Ucraina trăiesc în armonie cu ucrainenii. Dar cei care nu cred asta nu vor să afle asta pentru că vor fi scoși din zona lor de confort. Ei vor crede doar ceea ce le convine și, în niciun caz, nu vor să fie scoși din zona lor de confort”, Alex Craiu.
I love Vaslui!
“E prima dată când ajung în Vaslui și pot spune I love Vaslui! Vasluiul are o reputație proastă, dar este OK. Însă, am ajuns aici cu un alt scop. Facem o acțiune caritabilă în Bârlad, cu ajutorul comunității de pe Tik-Tok. De-a lungul timpului, am făcut acțiuni caritabile în Ukraina și am decis să aduc un pic din ajutorul ăsta și acasă. Am decis să facem o acțiune caritabilă în Bârlad și de asta sunt aici. A fost o problemă de comunicare la început, dar ulterior am luat legătura cu managerul spitalului și a fost foarte OK. Ceea ce o să facem mâine dimineață este simplu. Vom merge pe secția de pediatrie să facem bine copiilor. Ce înseamnă să facem bine. Vorbim cu copiii, vorbim cu mămicile, sunt unii bebeluși, eu personal mă voi duce la magazin, voi cumpăra ce își doresc și le vom da fix acolo la copii.
“Sper să vii din Ucraina în scânduri, sper să plângă maică-ta la capul tău!”
URARE DE BINE… “Majoritatea românilor care urăsc ucrainenii îi urăsc din cauza unor erori logice. Lipsa de empatie a unor români față de ucraineni nu pot să o explic, să o predau, dar pot să le predau informații. Le spun oamenilor care e situația acolo și ăsta e un lucru real și dureros și pentru mine și pentru toți cei care află despre asta. Atunci când am făcut un reportaj despre un spital din Kiev care a fost bombardat și au fost copii răniți acolo, am făcut un reportaj. Și au fost unii oameni, români, care mi-au scris la cât mai mulți copii răniți! Mi-au scris oameni în privat, sper să vii din Ucraina în scânduri, sper să plângă maică-ta la capul tău! Pe mine nu m-au atins. Am simțit doar o dezamăgire că mai sunt și altfel de oameni!…Sunt oameni care chiar se bucură că alții mor în Ucraina. Sunt oameni care chiar au sărbătorit că a fost bombardat un spital de copii.”