Usturoiul este o plantă magică, fiindcă proprietățile sale terapeutice depășesc cu mult rolul său în bucătărie, acele de condiment. Este un antibiotic natural, care întărește sistemul imunitar și este indicat să fie consumat cât mai des..Dar de ce trebuie pus sub pernă înainte de culcare? Simplu! Usturoiul te scapă de nasul înfundat deoarece această plantă, așa cum am mai spus, conține un antibiotic puternic numit alicina care combate infecțiile. Dacă veți dormi cu usturoiul sub pernă veți scăpa de problemele cu respirația. Usturoiul ajută la distrugerea bacteriilor, astfel că are proprietăți antibacteriene puternice. Cu usturoiul sub pernă, veți observa că vă veți trezi mult mai fresh și nu veți mai răci. Dacă vreți să aveți un somn odihnitor și liniștit, usturoiul este bogat în vitamina B1 și combate tulburările de somn. Acesta conține vitamina B6 și are un impact pozitiv asupra sistemului nervos, astfel că oferă relaxare minții. Usturoiul respinge insectele, astfel că dacă în locuința voastră se află păianjeni, țînțari sau alte insecte, acestea nu se vor mai apropia de pat, asta pentru că usturoiul este toxic pentru ele, mai ales pentru țînțari. Ce alte beneficii mai are usturoiul ținut sub pernă?
Cercetările actuale arată că, usturoiul, poate avea unele beneficii reale pentru sănătate, cum ar fi protecția împotriva răcelii, dar și capacitatea de a ajuta la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol, după cum spunea părintele medicinii Hipocrate. El a prescris usturoiul, pentru a trata o varietate de afecțiuni medicale – iar știința modernă a confirmat multe dintre aceste efecte benefice asupra sănătății. Iată câteva dintre beneficiile pentru sănătate ale usturoiului care sunt susținute de cercetări.
Usturoiul conține compuși cu proprietăți medicinale puternice
Oamenii de știință știu, acum, că cele mai multe dintre beneficiile pentru sănătate ale usturoiului sunt cauzate de compușii de sulf formați atunci când un cățel de usturoi este tocat, zdrobit sau mestecat. Poate cel mai cunoscut compus este alicina. Cu toate acestea, alicina este un compus instabil care este prezent doar pentru scurt timp în usturoiul proaspăt, după ce a fost tăiat sau zdrobit. Alți compuși care pot juca un rol în beneficiile pentru sănătate ale usturoiului includ disulfura de dialil și L-Cisteina. Compușii de sulf din usturoi intră în organism din tractul digestiv. Ele „călătoresc” apoi peste tot corpul, exercitând efecte biologice puternice.
Usturoiul este foarte hrănitor, dar are foarte puține calorii
Usturoiul este și incredibil de hrănitor! Un singur cățel (3 grame) de usturoi crud conține: Mangan: 2% din valoarea zilnică (DV); Vitamina B6: 2% din DV; Vitamina C: 1% din DV; Seleniu: 1% din DV și Fibre: 0,06 grame. Acesta vine cu 4,5 calorii, 0,2 grame de proteine și 1 gram de carbohidrați. Usturoiul conține, de asemenea, urme de diverși alți nutrienți.
Usturoiul poate ajuta la protejarea împotriva bolilor, inclusiv a răcelii comune
Se știe că suplimentele de usturoi stimulează funcția sistemului imunitar. Un studiu amplu, de 12 săptămâni, a constatat că un supliment zilnic de usturoi a redus numărul de răceli cu 63% în comparație cu un placebo! Durata medie a simptomelor răcelii a fost, de asemenea, redusă cu 70%, de la 5 zile în grupul placebo la doar 1,5 zile în grupul cu usturoi. Un alt studiu a constatat că o doză mare de extract de usturoi învechit (2,56 grame pe zi) a redus numărul de zile bolnave de răceală sau gripă cu 61%.
Compușii activi din usturoi pot reduce tensiunea arterială
Bolile cardiovasculare, precum atacul de cord și accidentul vascular cerebral sunt responsabile pentru mai multe decese decât aproape orice altă afecțiune. Hipertensiunea arterială este unul dintre cei mai importanți factori care pot duce la aceste boli. Studiile pe oameni au descoperit că suplimentele de usturoi au un impact semnificativ asupra reducerii tensiunii arteriale la persoanele cu tensiune arterială ridicată. 600-1500 mg de extract de usturoi învechit au fost la fel de eficiente ca medicamentul Atenolol, în reducerea tensiunii arteriale pe o perioadă de 24 de săptămâni. Dozele de supliment trebuie să fie destul de mari pentru a avea efectele dorite. Cantitatea necesară este echivalentă cu aproximativ patru căței de usturoi pe zi.
Usturoiul îmbunătățește nivelul de colesterol, ceea ce poate reduce riscul de boli de inimă
Usturoiul poate reduce colesterolul total și LDL (rău). Pentru cei cu colesterol ridicat, suplimentele de usturoi par să reducă colesterolul total și LDL cu aproximativ 10-15%. Pont: pune usturoiul sub pernă!