spot_img
spot_img
4.4 C
Vaslui
22-ian.-2025

VIDEO | Proprietarii terenurilor pe unde va trece centura ocolitoare a Vasluiului: “ori vor fi despăburiri corecte, ori nu ne vom părăsi locuințele” (TABEL)

- Advertisement -

LUAȚI ÎN RÂS… Proprietarii caselor expropriate în vederea construirii centurii ocolitoare a municipiului Vaslui sunt nemulțumiți de despăgubirile pe care urmează să le primească din partea statului, iar o parte dintre aceștia susțin că până ieri, când și-au văzut numele în Monitorul Oficial, nici măcar nu au fost informați că trebuie să își părăsească locuințele. “Au fost la începutul acestui an trei angajați ai Primăriei Vaslui, care au făcut măsurători. Printre ei și domnul Amăriuței, care ne-a asigurat că nu vom fi dați afară din case pentru că centura urmează să fie construită pe piloni. Ieri, când am aflat că trebuie să plecăm, mai mai să ne stea inimile. Ne-am duce în altă parte, dar ce putem cumpăra noi de banii pe care statul ni-i dă?”, se întreabă o doamnă de pe strada Plevnei, acolo unde două case urmează să fie puse la pământ de buldozere, pentru a face loc centurii ocolitoare a municipiului. Pentru una dintre ele, statul a stabilit despăgubiri în sumă de 167.000 lei, adică undeva la 33.000 de euro, în condițiile în care vorbim de o casă de 73 mp, cu toate utilitățile trase, electricitate, apă, canalizare și gaz. Cu acești bani, proprietarii nu își vor putea cumpăra nici măcar un apartament cu două camere în oraș, că de altă casă, pe alt teren, nici nu poate fi vorba. Perioada următoare se anunță foarte dificilă pentru vasluienii care vor rămâne fără locuințe, iar singura care i-ar putea sprijini ar fi Primăria Vaslui, care urmează să primească cele mai multe fonduri de pe urma exproprierilor. Instituția condusă de Lucian Braniște ar putea proceda la fel cum a făcut-o în cazul locuințelor sociale din Rediu, unde a alocat banii necesari ridicării unui întreg cartier de case, sau ar mai putea suplini despăgubirile calculate în mod eronat, în așa fel încât cei care urmează să se mute de pe viitorul șantier să își poată achiziționa niște locuințe cel puțin la nivelul celor pe care se pregătesc să le părăsească.

Traseul Centurii Ocolitoare a Municipiului Vaslui (culoarea mov)

Guvernul României a aprobat, în ședința de săptămâna trecută, Hotărârea privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național “Varianta de ocolire Vaslui”. Marți, 29 octombrie, în Monitorul Oficial s-a publicat și lista tuturor celor care urmează să fie despăgubiți, precum și suma care urmează să revină fiecărui proprietar de casă sau de teren. În total, peste 510 persoane și societăți, precum și trei UAT-uri urmează să fie expropriate, valoarea despăgubirilor care urmează să fie achitate pentru cele 74 hectare de teren însumând aproximativ 18,4 milioane lei, potrivit reprezentanților Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Sumele diferă doar în funcție de categoria de folosință, astfel că în zona localității Muntenii de Jos, un metru pătrat de teren extravilan a fost evaluat la 3,2 lei, la fel ca terenul extravilan din zona municipiului Vaslui. Metrul pătrat de livadă în intravilanul municipiului Vaslui a fost evaluat la 108 lei, iar metrul pătrat de construcție locuință în oraș a fost stabilit la suma de 2.295 lei, adică mai puțin de 460 de euro. Pentru fiecare metru pătrat de curți-construcții în intravilanul municipiului, statul urmează să plătească suma de 213 lei. 

Doar două locuințe vor fi puse la pământ pentru a face loc centurii ocolitoare a municipiului Vaslui

Partea bună a acestei investiții, denumită Centura de ocolire a municipiului Vaslui, este că pentru ridicarea ei nu vor fi trebuit dărâmate prea multe locuințe. Mai exact, potrivit listei publicate în Monitorul Oficial, ar fi vorba doar despre două case, de pe strada Plevnei din municipiu, situate în imediata apropiere a terenului unde în anii trecuți era organizat Târgul Expo-Zoo. Redactorii cotidianului Vremea Nouă au stat de vorbă ieri cu cei doi proprietari ai acestor locuințe, care s-au arătat extrem de dezamăgiți de sumele pe care statul le-a propus pentru despăgubiri. Oamenii susțin că nu au fost consultați și nu au putut să negocieze în niciun fel prețurile pentru terenurile și casele pe care le au. Aceștia nu vor să se opună realizării acestei investiții, pentru că realizează cât de importantă va fi pentru oraș, însă nici nu vor să fie luați în bătaie de joc, mai ales că astăzi nicăieri nu se mai construiesc locuințe cu 450 de euro mp. Nici măcar George Simion, care se află în plină campanie electorală și care a promis românilor ca va construi până la un milion de locuințe, nu a putut coborî prețul atât de jos.

“Am fost asigurați că nu ni se vor dărâma casele”

Șerban Cobleschi a lucrat toată viața la fabrică, la Mecanica. După ce a ieșit la pensie, s-a gândit să se retragă la curte și așa a găsit terenul de pe strada Plevnei. În ultimii 20 de ani a investit tot ce a avut pentru a-și putea ridica o casă așa cum și-a dorit. Munca peste măsură i-a adus și probleme de sănătate, bărbatul fiind nevoit să se opereze anul trecut pe cord deschis. După greaua încercare prin care a trecut, vasluianul a crezut că în sfârșit se va bucura de o bătrânețe liniștită. Anul trecut însă a primit vestea că centura ocolitoare a municipiului Vaslui va trece prin curtea lui. În primă fază, angajații Primăriei Vaslui au încercat să îl ducă cu zăhărelul, asigurându-l că locuința lui nu va fi dărâmată pentru că centura va fi construită pe piloni. Ieri, bărbatul a mai primit o lovitură: a aflat că toată munca lui din ultimii 20 de ani a fost evaluată de către statul român la “fabuloasa” sumă de 167.586 lei, adică puțin peste 33.000 de euro. Vorbim de o casă de 73 mp, cu patru camere, racordată la toate utilitățile. Potrivit tabelului publicat în Monitorul Oficial, familia Cobleschi va mai primi alți 82.780 lei pentru curtea de 1.000 de mp. În total, familia Cobleschi va fi despăgubită cu suma de 250.366 lei. “Am fost vizitați la începutul acestui an de domnul Amăriuței, care s-a recomandat ca fiind proiectant-șef la Primăria Vaslui. Ne-a zis să stăm liniștiți, că șoseaua va veni suspendată pe piloni și că pe noi nu ne va afecta cu nimic. Azi, când am văzut că urmează să fim expropriați, să mi se oprească inima, nu alta. E foarte greu să comentăm situația pentru că suntem puși să renunțăm la o casă cu patru camere și un teren de 1.000 mp pentru suma de 50.000 de euro. Să ne spună Primăria Vaslui, Ministerul Transporturilor unde ne putem cumpăra noi apartament cu patru camere în oraș, cu acești bani. Că de construit casă de la zero nici nu mai încape în discuție. Nu mai avem încredere în nimeni. Suma pe care mi-au propus-o e o bătaie de joc. Mi-am făcut această casă după cum am vrut eu, am ridicat-o cu mâinile mele. Acum, cu suma propusă pentru a fi despăgubit nu cred că îmi va ajunge nici să cumpăr un loc de veci la cimitir. Vreau ca atâtea zile cât mai am, să mă lase să trăiesc aici. Eu din casa mea nu plec, voi fi aici când vor veni buldozerele”, a dat asigurări Serban Cobleschi.

“Valoarea despăgubirilor este extrem de mică”  

CAZ DRAMATIC…Cazul bunicii Ecaterina, care are grijă și de un nepot cu probleme de sănătate, este și mai dramatic. La fel ca vecinul ei, și aceasta a fost asigurată de angajații Primăriei Vaslui că nimeni nu îi va dărâma locuința, asta până ieri, când și-a văzut numele pe lista celor care vor fi expropriați. “Am aflat că voi fi expropriată anul acesta, mai exact în primăvară. Întâi am fost înștiințați că vom intra în acel perimetru de construire a șoselei, dar nu au spus nimic de casă. Încă de atunci le-am zis că dacă vor să mi-o strice, eu voi sta în fața buldozerului și că n-au decât să treacă peste mine. După discuțiile mai aprinse, m-a sunat o doamnă de la primărie să mă întrebe dacă și de ce sunt nemulțumită. A doua zi a venit domnul Amăriuței și cu încă doi băieți. Acei doi băieți s-au apucat de făcut măsurători, iar în discuțiile purtate i-am întrebat când vom fi și noi înștiințați despre ce urmează să se întâmple cu casele noastre, dacă urmează să fie dărâmate. Unul dintre acei băieți mi-a zis că e dată Hotărâre de Guvern și se execută. Domnul Amăriuței m-a luat de mână și m-a asigurat că nimeni nu ne va dărâma casele. Am fost de acord să le dau o parte din grădină, să le dau și o parte din terenul extravilan, numai să-mi lase casa și puțină curte. De atunci, așa a rămas discuția, nu a mai venit nimeni, nu ni s-a mai comunicat nimic. Între timp, copiii mei s-au dus la primărie cu cereri de emitere a autorizației de construcție pentru că au vrut să își construiască o casă aici. Au fost refuzați pe motiv că ne aflăm în zona care urmează să fie expropriată. Vestea că urmează să mi se dărâme casa am primit-o azi, când în Monitorul Oficial am văzut și locuința și terenul trecute. Valoarea despăgubirilor este foarte mică. Pe o casă de peste 100 mp urmează să primesc nici 30.000 de euro. Cu acești bani nicio garsonieră nu pot să cumpăr. Nu știu cum să procedez, unde să mă duc” ne-a declarat doamna Ecaterina. În cazul ei, valoarea despăgubirilor urcă până undeva la 90.000 de euro, datorită terenului intravilan și extravilan din jurul casei, primit moștenire de la părinți. Femeia nu vrea însă niciun leu despăgubire, vrea ca cei care îi dărâmă casa să-i construiască alta, în altă zonă a orașului. “Această casă are o valoare aparte pentru mine. Ea a fost a părinților mei, care au lăsat-o moștenire nepotului. El, având handicap de grad I, cu însoțitor, s-a acomodat aici, îi place foarte mult la curte, i-ar veni foarte greu să locuiască la bloc. De aceea, dacă nu este ală soluție, eu nu vreau un leu de la stat, vreau să ne construiască o altă casă. Nu ne opunem acestei investiții, pentru că suntem conștienți că trebuie făcută, dar vrem ca cei care se ocupă de realizarea ei să dea dovadă de mai mult respect”, a mai spus femeia.

Cu despăgubirile primite, Primăria Vaslui i-ar putea ajuta pe cei doi proprietari

CALCULE… Pe lista celor care urmează să fie expropriați se află foști prefecți ai județului, foști viceprimari, foști directori de societăți, actuali oameni de afaceri, însă cele mai multe despăgubiri vor fi plătite Primăriei Vaslui. Vorbim de milioane de lei pe care instituția condusă de Lucian Branite le va încasa ca urmare a hectarelor de teren pe care le va pune la dispoziția contructorului pentru realizarea investiției. De aceea, poate nu ar fi rău ca autoritățile locale să vină în sprijinul celor două familii care urmează să rămână fără locuințe și să suplimenteze cuantumul despăgubirilor până la valoarea reală de piață. Mai ales că Primăria Vaslui știe cu ce costuri se construiește în prezent în municipiu după ce, de curând, a actualizat bugetul alocat construirii acelor blocuri de pe strada Ceramicii, unde metrul pătrat costă 1.500 euro, de trei ori mai mult decât sumele propuse celor două familii de pe strada Plevnei.

LISTA IMOBILE PROPRIETATE PRIVATĂ, DEȚINĂTORI ȘI SUME DESPĂGUBIRI

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

23 COMENTARII

  1. Oricum, este foarte prost gândit traseul. Ocolirea sa se facă de la Crasna, pe langa drumul spre Huși, treci peste deal la munteni de jos, pe la Bahnari, apoi ieși pe la Solești la vale. Toți care merg spre Iași, sa meargă pe acolo. Cine merge spre Roman, faci de la munteni de jos, pe lângă pădurea Paiu, treci pe langa CET și ieși tocmai la cantaleresti spre Roman și Negrești. Pentru Bacău, faci spre stânga pe lângă ceramica. Așa era corect, dar nu se vrea.

  2. Ăștia de sunteți contra, daca aveați voi casa pe traseu, sunt sigur că făceați circ mondial. Să le de a oamenilor o casa , cu toate alea, nu bătaie de joc. Că sa facă un pătrat de 50 de metri pe 50, pentru elicopterul smurd, au spus că îi costă 1 mil de euro!!!! Uaaaaaiiii demenților, da puneți plasa din aur în beton, la dracu sa va ia de tâlhari.
    Daca Buzatu sau oricare altul din stabi, voiau așa ceva în curtea lor, mai mult de 10 mii de euro nu costa. Dar când e vorba de luat din banul public, se baga adânc la umflat prețul. Ce vorbim, 1 km de autostradă costa 10 milioane euro, cel mai scump km din univers 🤕🤕🤕fura jegosii la greu, tara e locuită de prosti, își permit.☹️

  3. Temistocle jegosule, nu mai manca căcat😡😡 un wc in centru orașului, a costat 50 de mii de euro!! Casa omului chiar daca e din chirpici, este casa ecologica, ai auzit, ecologica, verde, prietenoasa cu mediul înconjurător. Așa că mai da te in sloboz, aia face 100 de mii de euro. Zat😡

  4. Despagubirile sunt corecte indiferent cat de mare ar fi agitatia. O casa din chirpici cu acoperis nou tot casa din chirpici ramane. La fel si un teren arabil unde stau broastele ca porumb nu poti pune este clar ca valoreaza 3 lei mp.
    Cine are obiecțiuni asupra prețului are calea instanței dar exproprierea se va face oricum la prețul stabilit. In instanță poti cere sa-ti mai dea o diferență si cam atat .

    • Asta să i-o spui lui mutu, la noi totdeauna s-au făcut mizerii, pe șmecheri i-au despăgubit si pentru un veceu cu prețul unei case dar amărâții totdeauna au luat-o
      Justiția iarăși e o gluma, sa nu spună cineva ca nu exista asemenea denumiri, garantat ar câștiga in instanță, dar nu la noi si ei știu foarte bine ca amarații n-au bani sa meargă pe la CEDO

    • Daca prețul e corect si e atât de ieftin de ce nu le face primăria ?
      Cum e corect când nici măcar teren nu mai pot sa-si cumpere cu asemenea despăgubiri, ce mai vorbim cat costa sa iți faci si o casa chiar si din chirpici, numai acoperișul se poate duce pe la 5000 euro, ca nu ti-l face nimeni degeaba

  5. Dar ce școală au avut escrocii de la primărie, cică fac centura pe piloni
    Daca știau ce se va întâmpla de ce nu s-au pregătit dinainte? sa le facă ceva, sa-i mute undeva? încă ii mai si mint ca niște porci

  6. Sunt persoane in vârstă, credeți că alea mai sunt in stare după 60 de ani să-și facă casa? Eu nu prea cred. La o casa este mult de munca sa o construiești.

  7. Majorarea costurilor de proiect și întârzierile generate de renegocieri sunt evitate prin această practică a exproprierii pe baza unor sume prestabilite, o practică ce este utilizată nu doar de statul român, ci și de celelalte state europene.

    Metodologiilor folosite în evaluare care nu iau în considerare fluctuațiile pieței imobiliare locale și preferă estimările orientative ale autorităților, mai ales când exproprierile sunt destinate proiectelor de utilitate publică, duc în prezent la apariția unor situații precum cele de la Vaslui (link in primul comentariu), unde evaluările stabilite de autorități pentru terenurile și locuințele expropriate nu reflectă valoarea de piață reală, lăsând proprietarii fără posibilitatea de a achiziționa locuințe echivalente. Nemulțumirile persistă și din cauza percepției că județele precum Vasluiul, unde veniturile și atenția politică sunt mai scăzute, sunt tratate cu mai puțină considerație de către autoritățile centrale…

    Alte metode, cum ar fi despăgubirea prin alocarea unor terenuri sau locuințe echivalente nu sunt folosite în România, deși ar putea oferi soluții alternative pentru proprietarii afectați.

    *
    * *
    Mi-am înscris candidatura pentru #SENATUL_ROMÂNIEI în Circumscripția nr. 39 – județul VASLUI (județul în care m-am născut și am crescut🥰🥰)
    POZIȚIA 9 PE BULETINUL DE VOT.

    #PLANpentruVASLUI
    CMF Mandatar parlamentare: 11240061

  8. Vrn va dau un pont pentru o anchetă noua, vedeți cine a achiziționat terenuri pe traseul centurii (anul achiziționării ) și anul in care s-au aflat că se va face centura și veți avea o mare surpriza

    • Mare pont :)). E vreunu care a cumparat la auzirea vestii cu varianta cu 30 euro, si e despagubit acu cu 25 euro. Despagubirile sunt de regula mai mici decat valoarea de piata, tocmai ca sa descurajeze genul de practici pe care le insinuezi.

  9. Mârlanii ar vrea despăgubiri de 1000 de ori valoarea din piață dar exista o lege și în cel mai rău caz nu se mai face centura dar despăgubiri cat vor ei nu vor primi

    • Bravo, dar la noi doar sa ni se dea.. Nu mai facem, ăsta va fi motivul și punct… Mergem ca oile, bara la bara pe banda 2 de la moară la Satu Nou și gata, lăsăm oamenii așa… În alte țări nu stau la discuție, la noi, vom vedea… Doamna Cati are un nume de familie parcă asemănător cu un domn din poveste

  10. Din pacate lucruri de genul se intampla peste tot in lume, dezvoltarea necesita si tragedii sau situatii neplăcute pentru majoritatea proprietarilor.
    Dar asa aflați si voi cota de pret per metru patrat, si normal ca 30 000 de euro nu ajung pentru un apartament, desi valoarea actuala a apartamentului este 15-20 000 euro, si noi cerem 75 000.
    Despre domnul nevazator, cel mai bun lucru ar fi sa fie ingrijit de cineva, intr-un loc sigur si curat pe urmatorii 30-40 de ani, doamna in etate insotitor, in 10 ani nu o sa se poata ingriji nici pe ea.
    Cat despre astia cu case fara autorizatie de constructie, sa plateasca demolarea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.