spot_img
spot_img
4.9 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

VIDEO | Onor la erou: veteranul Gheorghe Pășcan, sărbătorit la 102 ani (FOTO)

- Advertisement -
MERITE… Soldat în Armata Română, pe vremea când lupta împotriva trupelor Uniunii Sovietice, Gheorghe Pășcan a fost ridicat, printr-un ordin al ministrului Apărării Naționale, la gradul de plutonier adjutant principal.

LA MULȚI ANI… Moment important în comuna Deleni: veteranul Gheorghe Pășcan a fost sărbătorit, la împlinirea vârstei de 102 ani, de autorități și comunitatea locală. Evenimentul a avut loc în centrul localității, în fața fostei biblioteci comunale, acolo unde, totodată, a fost sfințită troița ridicată în cinstea eroilor căzuți la datorie în luptele din zona Gheras. În semn de respect față de sacrificiile făcute de unicul veteran al comunei în timpului celui de Al Doilea Război Mondial, primarul comunei Deleni s-a îmbrăcat în uniforma sa de colonel și l-a întâmpinat cu onoruri militare. Momentul a fost unul emoționant, în special pentru familia veteranului, copii, nepoți și strănepoți. Soldat în Armata Română, pe vremea când lupta împotriva trupelor Uniunii Sovietice, Gheorghe Pășcan a fost ridicat, printr-un ordin al ministrului Apărării Naționale, la gradul de plutonier adjutant principal. “Îi mulțumesc lui Domnezeu că sunt bine. Eu m-am rugat mereu, am fost prizonier și îmi făceam cruce cu limba <Maica Domnului, scapă-mă!>. Și am scăpat. Trebuie să ne rugăm la Dumnezeu și la Maica Domnului întotdeauna. Dacă faci răutăți, cui crezi că faci rău? Cândva te ajunge răutatea pe care o faci. Cândva. Eu, mulțumesc lui Dumnezeu, am trecut de suta de ani. Am făcut război, am fost prizonier, iar acum sunt pensionar, îmi trăiesc bătrânețea”, ne-a declarat veteranul Gheorghe Pășcan.

Troița ridicată în cinstea eroilor căzuți la datorie în luptele din zona Gheras a fost sfințită de preotul Ionuț Ursac. Aceasta a fost construită la inițiativa primarului Doru Eșanu, care a strâns în jurul său mai mulți cetățeni dornici să contribuie. “Această investiție nu a fost decontată din bani publici. Este realizată din contribuția oamenilor, a locuitorilor comunei Deleni. Lemnul e adus de mine, cu siguranță voi fi acuzat că am făcut lucrul acesta în scop electoral, îmi asum riscul de a fi perceput astfel, însă măcar știu că las ceva bun în urmă. Lemnul e lucrat de domnul Didel Popa, căruia îi mulțumesc pentru toată munca depusă, dar și pentru că a lucrat pro bono, nu ne-a cerut niciun ban. Soclul e realizat de mai mulți cetățeni din sat, bordura era făcută, noi doar am mai săpat… Mă bucur că am reușit să sfințim această troiță, pentru că reprezintă o recunoaștere a acestor eroi căzuți la datorie în luptele din zona Gheras”, a declarat primarul comunei Deleni, Doru Eșanu.

Amintiri din vremea prizonieratului: “timp de o lună am stat închiși, hrăniți cu câte o bucată de pâine goală”

Deși a trecut de o sută de ani, Gheorghe Păscan își amintește cu exactiate momentul în care a plecat pe front pentru prima dată. „Aveam 20 ani când am primit ordinul de înrolare în armată. Nu eram căsătorit, locuiam cu părinții mei. Am fost vreo 20 de băieți care nu ne-am prezentat la timp, motiv pentru care, la început, ne-au băgat în închisoare. Timp de o lună am stat închiși, hrăniți cu câte o bucată de pâine goală. A fost o perioadă grea pentru mine, dar am depășit-o. După ce am terminat armata, am luat calea frontului. Prima dată am trecut Prutul, spre ruși. Amintirile de acolo nu sunt deloc plăcute pentru că pe frontul acela mi-am pierdut un frate mai mare, pe Neculae. Acolo a fost îngropat de alți băieți din sat, care și ei au plecat la război. Ajunsesem până la Bug când a venit ordinul care ne-a întors din drum”, își amintește veteranul de război din Deleni într-un interviu acordat ziarului Vremea Nouă. După episodul de pe frontul de est, vasluianul a trecut și pe frontul de vest, luptând până în Cehoslovacia, în Munții Tatra, de data aceasta împotriva Germaniei naziste. Era 12 septembrie 1944, când România a semnat Armistițiul cu Națiunile Unite, asumându-și obligația de a contribui cu 38 de divizii la efortul de luptă antihitlerist. La 25 octombrie, sunt eliberate ultimele localități românești: Carei și Satu-Mare. România participă la eliberarea Ungariei și a Cehoslovaciei, mobilizând pentru aceasta circa 567.000 de soldați, printre care câteva sute de pe meleagurile vasluiene. Cele mai grele lupte s-au dat la asediul Budapestei și în Munții Tatra, ele fiind soldate cu mari pierderi de vieți omenești. Cele 260 de zile de participare la războiul antihitlerist se încheie la 12 mai 1945, lăsând loc întăririi influenței sovietice în România. „În Ungaria și Cehoslovacia am participat la cele mai grele lupte dintre toate. Eram soldat la Infanterie, puscă-mitralieră. A fost infernal. Am avut camarazi de armă care au murit lângă mine, și eu am fost rănit într-un schimb de focuri”, își mai amintește veteranul de război.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

10 COMENTARII

  1. Esanu esti un parvenit care nu a fost in stare sa aiba grija de propriul tata pe care l-a dus la azil si l-a aruncat ca pe un caine pe mainile altora. Pozezi in bunul samaritean, nenorocitule, acum cand vin alegerile. Nu mai iesi primar in veci la Deleni. Lumea e satula de comportamentul tau jegos de curvar imputit. Esti o rusine pentru comuna Deleni. La cata lume nu te suporta, aici ar trebui sa fie mii de mesaje, dar oamenii te vor sanctiona acus, cu o stampila.
    Dovada ca lumea nu te mai vrea este lipsa oamenilor de la acest eveniment creat pentru tine ca sa iti faci campanie. Ai fortat copiii de la scoala sa iti cante. Ti-au stat in gat scaunele goale nu-i asa?

    • Iar va dati cu părerea?😂 Ce sa faceți și voi,alta ocupație nu aveți decât să jigniti și să adresați altora insulte.
      Și de unde știi mă rog că nu mai iese primar la Deleni? Ai dat în cărți și ai văzut că nu mai iese Eșanu primar?😂
      De unde știi tu că a forțat copiii de la școală să îi cânte? Și dacă au cântat,cred că am cantat pentru veteranul de razboi sau nu ați citit articolul să vedeți ce scrie?
      La vorbă și la jignit sunteți tari bunii unii dintre voi. Mi-ar fi rușine cu așa gândire demnă de un cadru didactic. Că se știe clar cine e sub acest comentariu. Vrei să îți dau numele? Sau îl spui dumneata?

  2. Oameni buni,
    Eșanu, care s-a prostit de tot, e ofițer în rezervă, dar aici de ce este și primar cu banderolă și îmbrăcat în ținută militară ?
    Vrea să arate că nu mai are cap. Nu va mai fi primar pentru că e prea slab și analfabet.
    Uniforma de acasă nu i-o poate lua nimeni.
    În campanie electorală trece tot sub haina altui militar, că el nu mai are credibilitate. Nătărăul…

    • Irinel,nu te mai ascunde sub diferite nume pe tot felul de postări că nu îți stă bine. Mai degrabă îți vezi de nevasta’ta,se pare că a pus stăpânire pe școală. Atât de imbecili sunteți să mâncați ciuperi peste tot pe unde mergeți, să convingeți voi lumea sa voteze cu aia care nu o știe nici măcar 50 de persoane din comuna Deleni,nu doar din Deleni de Sus. V ați bălăcărit cu barbasu ani de zile și acu va pupați in fund. Oare nu va e rușine să vă afișați cu așa ceva?
      Te ai dus la PSD că poate poate mai ciugulești ceva de pe acolo. In locul tau nici nu as mai ridica capul din pământ,de rușine.
      Amenintati voi părinții cu cine sa voteze.
      Dar cine te crezi tu mă? Mare director? Ce ești tu? Un terchea berchea care nu știe ce e de capul lui și vii să mănâncă căcat de altul.
      Mii scârbă de așa oameni ca voi. Nici măcar nu vă puteți numi oameni,voi sunteți animale crescute în pădure. Ai uitat acu multi ani in urma ce făceai…și vai dom’le,afuma ești mare director. Ești un mare prost și cu P mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.