UIMITOR….Arpacasul (colagenul – n.r.) este una din cele mai vechi cereale de pe pãmânt, cultivat prima datã de egipteni, acum peste 10.000 de ani si adus de Cristofor Columb în secolul 14. În ciuda istoriei sale lungi, arpacasul nu are aceeasi popularitate ca grâul sau ovãzul, desi este bogat în fitochimicale, fibre, proteine, magneziu, fosfor, mangan, fier si seleniu, acesta oferã o serie de beneficii sãnãtãtii noastre nu de multi dintre noi cunoscute. Cei mai multi stiu cã arpacasul este folosit pentru preparat coliva ori nu-i chiar asa pentru cã din el se pot gãti numeroase preparate gustoase, chiar si ceaiuri, având efect terapeutic. De-a lungul timpului, s-a constatat cã arpacasul combate constipatia, avitaminoza, este cicatrizant si curãtã pielea si are proprietãti tonice. Despre cel mai cunoscut lucru însã multã lume nu stie: cu adevãrat este un izvor adevãrat de colagen! Aceastã cerealã întinereste organismul feminin chiar si cu pânã la 10 ani, dupã cum spun specialistii.
Dieta cu arpacas este o dietã simplã. Este foarte ieftinã, dar si foarte eficientã. Este usor de urmat întrucât cei care urmeazã nu îsi vor bate capul cu retete dietetice complicate. Tot ceea ce au nevoie este arpacas si apã. Arpacasul se fierbe în apã fãrã sare sau unt. Acesta trebuie fiert aproximativ 60 de minute. Este bine de remarcat cã arpacasul creste în volum de 5 ori în timpul fierberii. Se recomandã ca acesta sã fie înmuiat în apã cu o searã înainte ca sã fie fiert. Urmãnd aceasta dietã veti reusi sã slãbiti câte 1 kilogram pe zi ! În primele zile de dietã se va curãta tractul gastrointenstinal, iar în urmãtoarele zile organismul va începe sa consume propria grãsime.
„Arpacasul din orz era considerat o delicatesã, pe care si-o permiteau doar demnitarii”
„O cerealã obisnuitã este capabilã sã compenseze deficitul de colagen din organismul feminin si sã-l întinereascã cu câtiva ani. Pielea, pãrul si unghiile dumneavoastrã vor fi sãnãtoase si tinere! Mâncati acest fel de mâncare mãcar o datã pe sãptãmânã, veti fi încântatã de rezultat! Încã din vechime, boabele de corticate de orz au cãpãtat denumirea de arpacas. Având suprafata lucioasã, ele seamãnã cu perlele. Este interesant faptul cã în trecut arpacasul din orz era considerat o delicatesã, pe care si-o permiteau doar demnitarii. Arpacasul fiert este numit terciul frumusetii, deoarece doar aceastã cerealã contine o cantitate enormã de lizinã – aminoacidul, care participã activ la sinteza colagenului. Toatã lumea stie cã acesta contribuie la mentinerea elasticitãtii pielii, împiedicând formarea ridurilor. Încã un motiv de a include arpacasul în meniul tuturor femeilor este cantitatea mare de vitamine, pe care acesta le contine: A, PP, E si vitaminele grupului B. Consumului regulat al terciului din arpacas nu contribuie doar la mentinerea frumusetii pielii, ci si la scãderea ponderalã! Acest aliment sãtios si hipocaloric este bogat în celulozã necesarã pentru peristaltica intestinalã normalã si proteine.
Cum se preparã
Ingrediente: 1 pahar de arpacas din orz, 1 litru de apã si 2 litri de lapte. Cum se preparã: Acoperiti arpacasul cu apã si lãsati-l sã se înmoaie peste noapte. Spãlati-l si acoperiti-l cu laptele cãldut. Aduceti terciul pânã la punctul de fierbere, dupã care acoperiti-l cu un capac si fierbeti-l pe bain-marie pe parcursul la 3 ore. Terciul va cãpãta o nuantã plãcutã de bej si un gust de lapte înnãbusit. Nu vã lãsati intimidati de timpul lung de preparare: va trebui sã interveniti doar în prima etapã de preparare, deoarece terciul se fierbe practic de sine stãtãtor”, se aratã în prezentare la „Bunãtatea Sufletului” de pe FB.