spot_img
17.5 C
Vaslui
08-sept.-2024
spot_img

VIDEO Necesarul de apã, pe timp de caniculã.Cum se bea apã corect! Aveti grijã la minciunile despre apã!(FOTO)

- Advertisement -

APA SI STIINTA…În fiecare zi, organismul pierde prin respiratie, transpiratie si excretie 1 – 3 litri de apã care trebuie înlocuiti cu apa bãutã, dacã vrem ca toate procesele din corp sã aibã functionare optimã. Apa este mai mult decât un lichid pe care îl bei când îti aduci aminte sau doar când ti-e sete. Este un element esential pentru supravietuire si fãrã de care organismul nu ar putea functiona.  Mihaela, un expert în hidratare, ne învatã cum sã oferim corpului nostru o cantitate suficientã de apã pentru a fi mereu în formã si pentru a evita afectiunile cauzate de lipsa sau consumul exagerat de apã. Dacã vreti sã stiti câtã apã este indicat sã beti zilnic, cititi de ce trebuie sã aveti aport constant de apã, specific nevoilor voastre! Mai ales acum, în vremuri caniculare.

Apa este principalul component chimic din corpul uman. Noi suntem apã în proportie de 60-85%, depinde de vârstã, dar nivelul intern optim trebuie sã fie mentinut constant prin aport extern de apã, pentru ca organismul sã poatã functiona. Si ca sã întelegeti mai bine de ce este apa importantã pentru sãnãtate, vã arãtãm câteva dintre rolurile pe care le îndeplineste apa în organism: Regleazã temperatura corpului, apa eliminând cãldura în exces prin transpiratie; Lubrifiazã articulatiile, apa fiind unul dintre componentele lichidului sinovial care reduce frecarea dintre articulatii; Ajutã la eliminarea toxinelor, transportând substantele nefolositoare pentru organism prin urinã; Transportã nutrientii în tot corpul cãtre celulele si organele la care trebuie sã ajungã substantele nutritive din alimente; Este un „solvent universal” datoritã faptului cã molecula de apã este polarã, având atât o portiune negativã, cât si o portiune pozitivã, fiecare parte fiind atrasã de sarcina opusã. Aceastã atractie permite apei sã formeze legãturi cu alte molecule polare din jurul sãu, inclusiv alte molecule de apã, dupã cum mentioneazã Molly Sargen, doctor în domeniul stiintelor biomedicale la Harvard University. Asadar, apa este aproape peste tot în corp si fãrã ea mecanismul de lucru în fiecare proces al organismului, oricât de mic ar fi, ar ceda. Apa este esentialã pentru supravietuire, iar necesarul zilnic de apã vã asigurã functionarea corectã a corpului.

„De unde stim câtã apã sã bem zilnic?

Dacã si voi v-ati pus aceastã întrebare si vreti un rãspuns stiintific, sustinut de expertiza medicalã a specialistilor în domeniu, avem pentru rãspunsul. Pentru început, trebuie mentionat cã fiecare organism este diferit si are nevoie de o cantitate de apã diferitã pe zi, de la un corp la altul, si de la o perioadã la alta. Formula de calcul pentru necesarul minim zilnic de apã este simplã si nu-ti trebuie pentru calcul cine stie ce cunoastere. Uite cum stiti câtã apã sã beti zilnic: Calculati cantitatea necesarã de apã pe zi cu formula: 0,035 înmultit la numãrul vostru de kilograme. Exemplu: 0,035 x 70 â 2,45 l de apã pe zi. Acesta este necesarul minim cu care au nevoie sã functioneze celulele organismului. În cazul în care consumati o cantitate de apã sub valoarea necesarã, este posibil sã fiti afectati de deshidratare. O deshidratare constantã, bazatã pe un consum insuficient de apã îndelungat, poate duce în timp la dezechilibre sau aparitia unor afectiuni medicale. De asemenea, la acest necesar se adaugã o cantitate în plus de apã în conditiile unor stimuli extremi, cum ar fi de pildã canicula, sportul de performantã sau chiar consumul mental mai mare. Pentru fiecare stimul în parte, suplimentati necesarul calculat, cu 500 – 1000 ml, sau si mai mult, dacã simtiti nevoia: dacã trãiti într-un mediu foarte cald, unde temperaturile ridicate vã determinã sã pierdeti mai multã apã decât de obicei; dacã esti sportiv sau faci activitãti fizice intense; dacã esti obosit sau extenuat; dacã esti însãrcinatã sau alãptezi.

 Atinge obiectivul de a consuma suficientã apã pe zi

Poate cã nu ati mai experimentat niciodatã asa ceva, dar un tip de apã, ionizatã, se bea foarte usor si pe nesimtite, fãrã sã simti balonare în stomac. De aceea este o apã care vã ajutã sã ajungeti la necesarul vostru, ba chiar sã îl depãsiti, fãrã sã vã dati seama. Dar dacã totusi vi se întâmplã sã uitati sã beti sau vã este dificil sã credeti cã puteti consuma toatã cantitatea de apã de care stiti cã aveti nevoie, încearcati sã transformati consumul de apã într-un obicei sãnãtos, parte a rutinei voastre zilnice (exact cum stiti cã trebuie sã vã spãlati pe dinti sau sã faceti dus).

Seteazãti alarme pe telefon ca sã îti reamintesti sã bei apã

SFATURI…Asa îti vei aminti când este timpul sã te hidratezi si pânã la sfârsitul zilei reusesti sã îti îndeplinesti obiectivul. Împarte totalul cantitãtii de apã în sesiuni de 200-250 ml pe care sã le consumi la fiecare alarmã. De exemplu, dacã trebuie sã bei 1.800 ml de apã pe zi, seteazã-ti sapte alarme. Pentru prima sesiune de dimineatã programeazã o cantitate dublã, 400 – 500 ml apã (sau si mai mult. Atentie, o bei în decursul a 30 – 60 min, nu toatã o datã!). Iar la restul sesiunilor bea câte un pahar de 200-250 ml. Poti împãrti alarmele câte patru pentru fiecare jumãtate a zilei ca sã îti fie mai usor sã le contorizezi. Pãstreazã sticle cu apã în zonele pe care le frecventezi des (totusi, dacã esti acasã, încearcã sã bei apa proaspãt procesatã). Pune-ti o sticlã de apã pe birou, una la bucãtãrie si una pe mãsuta din living si de fiecare datã când treci prin aceste zone vei avea la vedere apa pe care trebuie sã o consumi. Poti face acelasi lucru si la locul de muncã: pune sticle pe birou, în dulap sau în zona de bucãtãrie si bea apã când gãsesti sticlele. Sã bei apã este simplu si pe cât de simplu, pe atât este de important si sãnãtos. Pune-ti sãnãtatea pe primul loc si acordã o importantã deosebitã necesarului zilnic de apã. Acum ai aflat câtã apã trebuie sã bei, deci îti mai rãmâne doar sã începi noul obicei sãnãtos: consumul unei cantitãti potrivite de apã sigurã de bãut!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.