Actorul Nae Lăzărescu a fost înmormantat sambătă în Cimitirul Nordic din Focşani, în prezenţa admiratorilor şi a prietenilor de-o viaţă u Nae Lăzărescu a fost înmormantat cu onoruri militare
Focşănenii s-ar fi bucurat să-l păstreze pe Nae Lăzărescu pentru totdeauna în oraşul lor, ca să-i încante şi să le înfrumuseţeze zilele. Îl vor păstra, însă, doar acolo unde actorul se va odihni de acum înainte pentru veşnicie. Peste 200 de oameni au fost prezenţi sambătă la înmormantarea actorului Nae Lăzărescu, la Focşani. Sicriul cu trupul neînsufleţit a fost adus la Biserica Sfantul Ioan Botezătorul, din Piaţa Unirii, şi a fost întampinat cu aplauze, întocmai ca la spectacolele la care actorul – culmea! – îi făcea pe oameni să zambească şi chiar să radă în hohote. După slujba oficiată de preot, mulţimea de admiratori s-a îndreptat spre Cimitirul Nordic, unde sicriul a fost înaintat pe un covor de flori şi unde actorul a fost înmormantat cu onoruri militare.
“A plecat să-l facă pe Dumnezeu să zambească!”
Nae Lăzărescu a fost înmormantat la Focşani, cu onoruri militare
În puzderia înfrigurată de oameni, mulţi dintre cei care îl cunoscuseră, sau nu, pe Nae Lăzărescu plangeau plecarea actorului, unii dintre ei spunand chiar că “un artist ca acesta nu se va mai naşte în ţara noastră”. Alţii spuneau, cu ochii înlăcrimaţi, că l-au iubit din suflet pe actor şi că regretă că, de-acum înainte, nu-l vor mai vedea decat la televizor şi în fotografii.
Prezent la înmormantare, Sorin Francu, directorul Teatrului Municipal “Gheorghe Pastia”, a declarat că focşănenii sunt solidari cu suferinţa familiei lui Nae Lăzărescu, pentru valoarea pe care arta acestuia a impus-o: “Nae Lăzărescu a fost actorul celor mulţi, făcand un gen de teatru – teatrul de revistă – care este unul dintre cele mai dificile şi mai grele, iar de-a lungul timpului, sketch-urile sale s-au dovedit a fi extrem de apreciate de public, tocmai pentru că, în ele, adunau oful cetăţeanului, oful omului de rand. Şi prin asta, Nae Lăzărescu a fost un urmaş al lui Constantin Tănase”.
Din mulţimea pestriţă, abia se desprindeau figurile celor doi prieteni ai actorului rămas pe veşnicie la Focşani. Vasile Muraru, cu ochii în lacrimi, a putut spune doar că îşi doreşte ca prietenul şi colegul său de scenă “să-şi înalţe sufletul cu aceeaşi bucurie cu care v-a distrat el pe voi”. La fel de discret şi vădit întristat, Alexandru Arşinel a spus că marea de oameni adunată la biserică şi la cimitir este o dovadă că Nae Lăzărescu nu şi-a risipit degeaba viaţa şi că a meritat să-şi pună viaţa şi meseria în slujba publicului. “Focşaniul i-a făcut o primire extraordinară, cu onoruri militare, cu o slujbă imperială şi cu un bulevard plin de oameni care l-au însoţit pe ultimul drum. Dumnezeu să-l odihnească, iar el să-l facă pe Dumnezeu să zambească şi să-şi întoarcă faţa spre poporul roman”, a adăugat actorul Alexandru Arşinel.
Un sfert de secol alături de o “moldoveancă frumoasă”
Soţia lui Nae Lăzărescu, Marcela Avram – de asemenea actriţă la Teatrul “Constantin Tănase”, este originară din Focşani, unde se află înmormantaţi şi părinţii acesteia, Vasilica şi Alexandru Avram. Marcela Avram şi-a făcut debutul în actorie în timpul liceului, în cadrul STEV –Stagiunea Teatrală a Elevilor Vranceni. Despre soţia sa, Nae Lăzărescu declara, într-un interviu pentru Revista VIP, că este o moldoveancă frumoasă şi “nu o pot minţi, orice ar fi, că se prinde imediat!” Nae Lăzărescu a plecat, totuşi, cu dezamăgirea de a nu-şi fi îndeplinit o dorinţă: “Cel mai mult regret că nu am nici un copil, mi-ar fi plăcut şi mie să am pe cineva acum…”. Marcela Avram a fost cea de-a cincea soţie a actorului, iar cei doi au fost căsătoriţi vreme de 25 de ani. Născut pe 8 septembrie 1941, Nae Lăzărescu rămane cunoscut pentru scenetele de comedie realizate alături de actorul şi prietenul Vasile Muraru. A jucat în filme precum “Grăbeşte-te încet!”, “Şantaj”, “Baloane de curcubeu”, “Căsătorie cu repetiţie” şi “Viraj periculos”. De asemenea, în animaţia “Maşini”, i-a dat voce personajului Clang. Reprezentanţii Teatrului “Constantin Tănase” spun că actorul a urcat pentru ultima dată pe scenă în urmă cu aproximativ o lună. În ziua în care a fost înmormantat, Nae Lăzărescu trebuia să joace în spectacolul “Piei, drace!”, iar duminică – în “Comedia pe Titanic”, însă reprezentaţiile au fost anulate. Unul dintre rolurile memorabile ale lui Nae Lăzărescu rămane cel din spectacolul “Omul care a văzut moartea”. (Alina-Elena VASILIU)
Cititi sursa: http://www.ziaruldevrancea.ro/actualitatea/101110-nae-lazarescu-la-focsani-pentru-totdeauna.html