TRECUT… Vremea Nouã vã prezintã astãzi imagini inedite cu municipiul Vaslui, în anul 1970. Este perioada în care judetul începe sã se transforme radical, pentru cã venise „vremea iesirii din albie. Din albia unei curgeri strivitã de vremuri”. Documentarul este realizat de Ioan Matei Agapi si Dumitru Jijie, restaurat apoi de Muzeul Judetean „Stefan cel Mare”, si ne aratã cât de mult s-a schimbat orasul în 50 de ani. Sunt surprinse imagini cu strada Traian, strada Republicii, gara Vaslui, Curtea Domneascã si Piata Civicã. „În curând, centrul orasului Vaslui nu va mai avea prãvãliile de pe strada Hagi Chiriac si însãsi strada va fi altceva. În noul centru va exista un cinematograf modern, un muzeu, un sediu politico-administrativ impozant, o Casã de Culturã, o nouã centralã telefonicã automatã, un hotel si alte edificii importante”, ne anuntã povestitorul, Dumitru Jijie. Între timp, în anii scursi din 1970 si pânã astãzi, cinematograful a devenit o ruinã, iar centrala telefonicã automatã nu mai existã.
Documentarul a fost restaurat si prezentat publicului în 2015, în cadrul expozitiei „Vaslui 1960-1989 / Prezenta trecutului” – organizatã de cãtre Muzeul Judetean Vaslui – cu cele mai spectaculoase imagini din cadrul proiectului „Vasluiul Comunist”. Pentru întelegerea imaginilor, este important sã spunem cã dezvoltarea Vasluiului a început sã ia amploare în anul 1968, când în România s-a realizat ultima organizarea administrativ-teritorialã, revenindu-se la împãrțirea României pe județe. Atunci orașul a devenit capitala județului Vaslui, iar din anul 1979, municipiu cu o arhitecturã modernã. „La înfiintarea judetului, orasul era un mic târgusor, fostul raion Vaslui fiind aspru neglijat în Regiunea Iasi. În judet, în 1968, Barladul era deasupra lui ca autoritate culturalã si ca populatie (cca 50.000 de locuitori fatã de 18.000 – câti avea Vasluiul), iar Husul – cu o populatie apropiatã de cea a Vasluiului, era mai vizibil prin vinurile sale. Însã, la alegerea Vasluiului ca si capitalã de judet au contribuit doi factori. Primul a fost faptul cã Ceausescu dorea sã diminueze importanta Bârladului – orasul nasterii lui Ghorghe Gheorghiu-Dej – predecesorul sãu la „cârma” tãrii. Al doilea – si cel decisiv – a fost influenta lui Virgil Trofin – la acea datã prim-secretar UTC, membru al Consiliului Politic Executiv, secretar al CC al PCR. Foarte apropiat de Ceausescu, Trofin, fiind nãscut la Lipovãț (lângã Vaslui) a propus Vasluiul pentru capitala noului judet – unul dintre considerente fiind si acela ca orasul avea o pozitie oarecum centralã în judetul nou înfiintat”, explicã initiatorii proiectului „Vasluiul comunist”.
„Vasluiul comunist”, o initiativã privatã care le prezintã tinerilor cum arãta orasul în urmã cu 50 de ani
Vasluienii care vor sã vadã mai multe imagini din perioada 1960-1989, pot vizita pagina de Facebook – „Vasluiul comunist”, creatã special pentru promovarea proiectului cu acelasi nume de cãtre vasluianul Andrei Besliu. Ajutat de tatãl sãu, arhitect si muzeograf, acesta a reusit sã restaureze imagini deteriorate de acum 40 ani. „Aveam acasã multe poze cu Vasluiul si cu oamenii din anii ’70 si stiam cât de mult s-a muncit pentru lucrurile alea, asa cã le-am fãcut publice, ca sã fac un pic de constientizare. Generatia tânãrã întelege puțin din ce s-a întâmplat atunci. Se discutã despre perioada asta numai în clisee si de regulã doar incriminator. În ’68, Ceausescu a ales Vasluiul capitalã de judet, pentru cã Bârladul, cel mai mare oras din zonã, era locul de nastere al lui Gheorghiu Dej. În cinci ani s-a transformat dintr-o comunã într-o capitalã de judet. Sigur cã a fost adusã si o mare masã de tãrani care au ajuns peste noapte orãseni cu gãini în balcon, dar primarul local tot pe arhitecti si pe ingineri se baza înainte sã facã ceva. Practic, acea perioadã i-a adus orasului chestii precum arhitecturã, industrie, scolarizare, apã curentã, termoficare. Când eram mic, am fost martor la toate astea si, desi nu întelegeam mare lucru, era spectaculos”, povestea Andrei Besliu, în urmã cu ceva timp, în cadrul unui interviu acordat site-ului Vice.
Nimeni nu aminteste de Huși, oras plin de oameni de cultura si istorie, in momentul in care s-a hotarat paraginirea si saracirea lui in favoarea Vasluiului.
Țiganul trofin, a ridicat Vasluiul. Acum sa vedem ce face țiganul șef, unde o să-l ducă
Bai judetule Vaslui…alooooooo!!!!
Treziti-va ca votați PSD ca prostii…votați un libidinos ca Buzatu care umbla cu portbagajul plin cu bani….treziti-va odata!
Votați pentru pace, armonie..votați pentru tara noastră.. nu mai votați niște neispraviti care nu știu cum sa fure mai mult sa-și facă vile cu piscine, concedii în străinătate…treziti-va și votați cu cap…gândiți!
Vot Calin Georgescu, un om deștept…nu votați una care vindea capace de wc…si acum vrea președintele tarii!
Bă da cum de-ai constat că e deștept ? Tu nu vezi ce prostii elucubrează omul ?
VĂ ROG PRIMĂRIA VS: din suflet vă rog nu mai stingeți iluminatul public dimineața la 7:15!! VĂ ROG Lăsați până la 8!
Nu se vede NIMIC în trafic!!
Un singur lucru trebuie sa faci:sa aprinzi farurile. Când mergi la țară sa iei porcul urechi ai lumină pe drum?
Un blestem divin sa abătut asupra județului ăsta,prin nedreptatea care sa făcut Bârladului,care a dat și episcop.
Să-i faceți o troiță țiganului Trofin,că va făcut oraș, erați vai mama voastră, creșteați găini in balcon este adevărat, să aduceți și un sobor de preoți să-i faceți pomenire , Ceaușescu și bătut joc de Bârlad nu numai din cauza lui Dej,care a fost un mare patriot,a scos rușii din țară și a sistat datoriilor pe care mi le-au impus frații ruși, ce-i pe care ii admiră nemernicul ăsta de Georgescu și pe care îl votați că fraierii,și sunt mulți în județul ăsta , și-a bătut joc de Bârlad fiindcă Bârladul a dat domn țării românești, Bârladul a dat prim ministru României, Bârladul a dat oameni de mare valoare României,pictori,sculptori, medici de renume, scriitori,ce era să des Vasluiul din țăranii care creșteau găini in balcon?
Când sa înființat colegiul Gheorghe Roșca Codreanu la Bârlad in 1846 , satul Vaslui nu avea nici veceul in fundul curții, am dat României 24 de academicieni,l-am dat pe pionerul aviației României generalul Negrescu, voi nici nu știți unde e îngropat Trofin,care va făcut județ și oraș, veniți la Bârlad să vedeți ce mormânt are fostul prim ministru al României
Cumetre , ce te agiți așa ca un cola de Lidl ?
Barladeanului nu-i poți scoate rahatul dintre urechi. Se laudă și atât; nu realizează ca nu are niciun merit în ceea ce privește antecesorii. În Romania sunt zeci de localități care au dat valori acestei țări și nu-i auzi să vorbească și să se manifeste cu atâta dispreț și ură la adresa conjudețenilor.Asta e dovada clară de grobianism,de limitare intelectuală.Degeaba s-au născut somități in UAT Bârlad.Ii faceți de rușine. Apropo’s,de la căderea comunismului au trecut decenii. Mie îmi este greață să traversez mizeria asta de oraș.Urat,mizerabil de la un cap la altul. Urati vasluienii dar stați în mocirlă la Podeni,în centru aveți ruine,strada se oprește în Primărie,Piața este…bleahhh…Marsh.Taceti dreaku 🙈🙊 Ne faceți tigani. Care-i faza? Sunt tigani care va dau clasă în materie de educație.Nici nu meritați unii să-și consume timpul și nervii cu de-alde voi. Stați în mocirla voastră iar noi în țigănia noastră.Punct.
Care sunt acele zeci de localități și ce valori au dat neamului românesc 😂😂😂,e adevărat că cartierului Podeni e vai mama lui pentru că deși Bârladul a avut industrie fondurile cele mai mari se duceau la Vaslui de v-au făcut comuniștii blocuri unde creșteați găini in balcoane , țărănoilor,voi l-ați dat țării pe Buzatu punct.