spot_img
spot_img
12.9 C
Vaslui
20-apr.-2025

VIDEO | Hușul, orașul celor 25.000 de lalele. Anul acesta culoarea s-a îmbinat perfect cu muzica stradală a unui băcăuan infirm (FOTO)

- Advertisement -

CULOARE ȘI MUZICĂ… Hușul arată într-un anumit fel în acest an de Paște. Marea sărbătoare a Învierii s-a suprapus peste momentul înfloririi lalelelor. Dacă acum Paștele este plin de culoare, de 15-16 ani, Hușul este orașul lalelelor sau mai bine spus a lalelelor dintre vii. În Vinerea Mare, în zona centrală a orașului, de lângă sediul Finanțelor, într-un decor de lalele bătute, galbene și roșii, se auzeau câteva acorduri ale cunoscutei melodii a vecinilor unguri, Ozosep. Nu era cântată de vreun erudit, ci de un artist stradal care și-a adaptat un soi de pianină, după infirmitatea sa, fiindcă cel care cânta în acel decor de lalele superbe este infirm. Viorel, fiindcă așa îl cheamă pe artistul stradal, recunoaște că nu este vreun mare muzician, ci un muncitor din Bacău, care a avut ghinionul în trecut să-i fie smulsă mâna dreaptă de un utilaj la care lucra. “Am venit de vreo câteva zile în Huși și încerc și eu să-mi câștig existența. Am avut ceva probleme cu Poliția Locală, dar văd că acum m-au lăsat în pace. Au chemat și Jandarmeria, pe motiv de refuz de legitimare, dar le-am spus că mi-am uitat documentele acasă, chiar le-am dat și CNP-ul, dar nu au vrut să audă. M-au întrebat dacă am autorizație de la Primărie și le-am răspuns că nu. Sunt artist stradal și nu am nevoie”, a spus Viorel, care ne-a mărturisit că acasă are peste 2 kilograme de amenzi, dar toate contestate. Cât am făcut interviul, hușenii impresionați de muzica sa îl miluiau pe acest artist cu câțiva lei. Erau impresionați de povestea acestui om, care a ales să trăiască din banii celor încântați de muzica sa, decât să stea la mila statului, așteptând pensia specială de handicap. Hușenii au văzut în Viorel, cum prin perseverență, acesta a reușit să-și înlocuiască mâna lipsă cu un mecanism interesant, acționat cu o pedală de picior. Și astfel acesta cântă la două mâini la pianul său improvizat, deși o mână nu o folosește deloc.

Invazia lalelelor la Huși. În total cei de la Spații Verzi au plantat 25.000 de bulbi

Dar să revenim la decorul de poveste din Huși. În total sunt plantați peste 25.000 de bulbi și an de an, când lalelele înfloresc, totul este o feerie de culoare. N-are Hușul la acest moment un spital așa cum trebuie, iar oamenii trebuie să fugă, ba la Iași, ba la Vaslui dacă vor servicii de calitate, însă primăvara e plin de culoare și viață, iar orașul are farmecul unui urbe de provincie cochete și …parfumate. Ciufut, fiindcă are pe cap problema cu spitalul, primarul orașului nu a părut foarte încântat că l-am întrebat câte lalele sunt plantate în oraș: “Dar, ce vreți să scrieți că îmi bat joc de banii orașului, plantând atâtea lalele? Că am văzut că la spital numai pe mine mă scoateți vinovat, voi presa, de parcă eu aș fi doctor. Scrieți ce vreți de lalele, că la un moment dat opoziția mi-a reproșat că pun flori în oraș ca să duc și acasă. Și voi de la Vremea Nouă știți că în trecut eu aveam curtea plină de flori, acum nu mai pot, ca să nu zică domnii consilierii din CL, că fur bulbi de lalele și îi duc acasă să îi plantez în curte”, a spus pe un ton supărat Ioan Ciupilan. Rondurile cu lalele sunt peste tot, la Poștă, în Piața Tricolorului, în față la Primărie, la Statuia lui Cantemir, la Finanțe, în gradenele de beton din oraș, în parcuri etc. Se cunoaște că la Huși, primarul este un iubitor de flori și în special de lalele. Numărul exact de lalele l-am aflat de la Doru Rotaru, cel care se ocupă cu spațiile verzi din cadrul Primăriei Huși. Acesta ne-a mărturisit că mulți vor să fure bulbii: “Sunt și oameni certați cu bunul simț și încearcă să scoată bulbii din pământ. În zadar, că aceștia sunt bine înrădăcinați și nu fac altceva decât să-i strice. Nu ne deranjează ce-i care rup o floare să o ofere iubitei, ci pe cei care le rup pur și simplu și apoi le aruncă. Să știți că este o muncă titanică să avem aceste flori în oraș, fiincă bugetul e unul subțire. Și nu sunt lalele simple. Cumpărăm doar lalele bătute, adică cu un număr de petale dublu”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Atât de jos ați scăzut în ochii noștri, încât chiar dacă ați face ceva bun nu va mai crede nimeni. Din omul în care am crezut ați devenit un om rău, obraznic, cu tupeu și pus pe jaf. Păcat de așa oraș și că va are in frunte.

  2. A luat-o precum c.rva cu gura înainte. Pai ce, sora-sa nu făcea la fel cu lalelele de la spital și cu copacii?

    Mari iubitori de frumos. Oameni sensibili și alta nu.
    Daca nu v-am ști istoricul chiar am fi tentați să credem. Dar așa…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.