spot_img
spot_img
4.7 C
Vaslui
29-nov.-2024
spot_img
spot_img

VIDEO | George Simion nu a venit la Vaslui la dezbatera programului de guvernare AUR, dar l-a trimis în locul său pe un fiu al județului, Sorin Chelmu, fostul secretar general al Guvernului

- Advertisement -

SURPRIZĂ… Vasluienii veniți în Casa de Cultură și Sindicatelor pentru a fi prezenți la dezbaterea programului de guvernare în 15 puncte a lui AUR au avut surpriza ca în echipa venită de la București să susțină proiectul să-l revadă pe un fiu al județului, profesorul universitar Sorin Chelmu, fost secretar general al Guvernului, un om care a trecut prin mai multe poziții cheie din ministerul Agriculturii și al Economiei. Sorin Chelmu este de loc din Bogdana, a absolvit liceul agricol la Murgeni, după care și-a terminat studiile universitare la Iași, la Agronomie. A fost secretar general în ministerul Agriculturii, consilier de ministru, iar în 2016 acesta a fost numit de premierul Cioloș, secretar general al Guvernului, adică omul care pregătește ședințele de guvern. Acesta a venit la Vaslui, însoțit de Mugur Mihăescu, fost component al trupei umoristice “Vacanța Mare” și o voce foarte apreciate a societății civile, de fostul general al Corpului 10 Armată “Ștefan cel Mare” Iași,  Mircea Chelaru și de medicul filozof, Sorin Lavric. Discursul său a fost axat pe întărirea satului românesc, un obiectiv al guvernării AUR, dar și pe modernizarea agriculturii, în special pe transformare a producției vegetală, în hrană, întărind sectorul zootehnic. Acesta a ținut să spună la finalul prezentării că: “Eu am asemănat România cu o mașină. O națiune care este responsabilă își canalizează toată energia să fac un motor performant. Dar în ultimii ani, noi am canalizat toată energia către frâna mașinii și către claxon. Haideți să ne canalizăm toată energiile către acel  motor performant, să scoatem România din prăpastie. Dar pentru acest lucru trebuie să ieșim la vot în 2024”.

Sorin Chlemu a venit la Vaslui să pună în discuțiile ultimele puncte din programul de guvernare legate de agricultură, satul românesc și mediu. Discursul său a fost axat în special pe prostia care o face România de a exporta materia primă din agricultură, cerealele. Acesta a spus că este o prostie să ne considerăm grânarul Europei, când tocmai noi trebuie să fim cei care să construim sectorul zootehnic și să devenim proncipalul furnizor de hrană pentru Europa, pentru a opri plusul valoară în țară. Acesta a mai precizat că România poate hrăni 100 de milioane de locuitori.  Apoi a trecut la un expozeu despre importanța satului românesc care trebuie salvat cu orice preț, fiindcă este depozitarul tradițiilor și obiceiurior românești. “O națiune care nu este educată, care nu este sănătoasă, care nu are un dram de credință, care nu-și păstrează tradițiile și obiceiurile este o națiune fără viitor. Văd aici prieteni vechi, în sală și mă bucură acest lucru. Înseamnă că și ei s-au săturat de toate programele de guvernare care le-au văzut în ultimii 30 de ani. Nici nu știu dacă să le spun programe de guvernare, probabil o listă de bune intenții, unele dintre ele desenate pe tablă la televizor. Curgea laptele și mierea pe ecran. Dar noi românii nu am dus-o mai bine. Ni se spune că suntem tigri Europei, că avem creștere economică an de an, cea mai mare din Uniunea Europeană. Se vede aceasta în bunăstarea noastră? Nu! Acest lucru m-a făcut să mă uit cu atenție pe cele 15 puncte din programul de guvernare AUR. Ni se vorbește despre România educată. Eu cred în educația celor șapte ani de acasă. Din păcate, unii din promotorii acestui plan, al României educate, probabil a sărit peste cei șapte ani de acasă și-mi asum ceia ce spun. Într-adevăr trebuie o reformă profundă în sistemul educațional și cel al sănătății din România, dar nu vrea să vorbesc despre ele. Vrea să vă vorbesc despre ultimele trei puncte din programul de guvernare AUR: despre agricultură, de satul românesc de care nici un politician nu vorbește decât o dată la patru ani și de partea de mediu. Vasluiul este un județ preponderant agricol și iată câteva măsuri de bază ce trebuie luate imediat. Să sporim zootehnia, deci să transformăm produsele vegetal, în cele de origine animală. Nu mai vrem să fim grânarul Europei. O prostie mai mare ca aceasta nu am auzit niciodată. Hai să transformăm aceste produse de origine vegetală, nu în materie primă. Trebuie să regândim întreg sistemul de irigații. Suntem o țară meteo sensibilă și și avem nevoie de acest sistem. Următoarele provocări al omenirii sunt cele legate de hrană, de apă și de energie. Următorii 30 de ani vor fi esențiali. Cine are aceste resurse va avea viitor. România le are, trebuie doar să știe să le gospodărească”, a spus vasluianul Sorin Chelmu.

Sorin Chelmu: Ceaușescu a fost împușcat pentru aroganța de a desființa satul românesc, noi acum o face de bună voie

Originar din Bogdana, Sorin Chelmu vorbește despre pericolul dispariției satului românesc. Acesta spune că soluția AUR este repopularea acestora cu cei care au plecat la muncă în străinătate. “Satul românesc a îmbătrânit. Știți de ce nu se dau rezultatele de la recensământ? Pentru că multe unități administrative teritoriale nu ar mai trebui să existe, pentru că nu mai au suficienți oameni care să-și justifice atâtea cheltuieli, atâțea angajați de la primării. Media de vârstă în satul românesc se apropie vertiginos de 70 de ani. Gândiți-vă că nu am pus nimic în spatele acestei generații. Satul românesc este păstrătorul tradițiilor și a obiceiurilor românești. Este locul unde se află rădăcinile națiunii române. L-am împușcat pe Ceașescu pentru asta! Și acum lăsăm cu bună știință ca satul românesc să piară? Există posibilitatea să ducem spre spațiul rural românesc și din fonduri europene și din bugetul național, activități non agricole. Și aceste lucruri sunt foarte bune. Academia Română spune că țara noastră are capacitatea să hrănească între 80 și 100 de milioane de locuitori și nouă ne este greu să-i hrănim pe cei 14-15 milioane, cât mai suntem în țară? Înseamnă că avem o problemă: știm să exportăm materie primă și să aducem pâine congelată. Nu se poate așa ceva! Va trebui odată să stopăm aceste practici și să începem să procesăm aici, în România, ca plus valaorea să rămână în țară. Satul românesc va trebui regândit. Să-i refacem infrastructura și să aducem oamenii care au plecat. Ei nu au plecat în străinătate pentru bani, ci pentru că nu le-a fost respectată munca”.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Nu toți doctorii sunt medici… 😊 Din ce știu, Lavric are un doctorat în filosofie, despre Constantin Noica, sub îndrumarea lui Gabriel Liiceanu, pe care îl înjură, acum, pe unde apucă… 😐 Caracter!… 😑

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.