spot_img
spot_img
1.9 C
Vaslui
03-dec.-2024
spot_img

VIDEO | Filmul „Între revoluții”, premiat cu premiul pentru cel mai bun film românesc a TIFF, vine la Bârlad! (FOTO)

- Advertisement -
REVOLUȚII… CINEMATOGRAFICE… Vizionați revoluții în două țări care au încercat două sisteme alternative: politica mondială, cea capitalistă a unui stat islamic și un stat românesc comunist

PRIETENIE PASIONALĂ… Sâmbătă, 7 decembrie, ora 11.30, la sediul central al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, sunteți așteptați să vizionați filmul „Între revoluții”, regia aparținând lui Vlad Petri, din anul 2023, producție  România, Croația, Qatar și Iran. Filmul “Între revoluții”, un documentar care se îmbină cu ficțiunea, a fost premiat anul trecut la Berlin cu Premiul FIPRESCI și la TIFF cu Premiul pentru cel mai bun film românesc. Filmul a fost nominalizat și la Sarajevo, la categoria cel mai bun documentar, și a primit titlul de „Cel mai bun lungmetraj”  în cadrul secțiunii Tiempo de Historia a celei de-a 68-a ediții a Valladolid International Film Festival (Seminici), cel mai longeviv festival de film din Spania. Accesul celor care doresc să vadă filmul documentar „Între revoluții” la Bârlad, este gratuit. Organizatorul național este „Asociația One World Romania”, iar organizatorul local, nimeni altul decât directorul muzeului bârlădean, Dr. Mircea Mamalaucă.

Filmul „Între revoluții” prezintă viețile a două femei, una din România, alta din Iran. Realizat din arhive, filmul pune în oglindă viețile și destinele a două femei, Maria și Zahra, una din România, cealaltă din Iran, prietene și colege de facultate la Universitatea de Medicină din București în anii ’70. În 1979, când posibilitatea unei schimbări politice în Iran devine o certitudine, Zahra se întoarce în țara ei, luând parte la revoluția de acolo, departe de prietena sa. Pentru următorii 10 ani, singurul lor mod de a comunica e prin intermediul scrisorilor. Încadrate de două revoluții, cuvintele lor descriu lupta femeilor pentru a fi auzite, societăți trecând prin schimbări radicale și o prietenie care nu poate fi destrămată. Regizorul Vlad Petri a folosit imagini și documente de arhivă, dar și elemente de ficțiune, ceea ce a dus la realizarea unui lungmetraj hibrid, în care documentarul și ficțiunea se îmbină. Scrisorile prezente în film sunt scrise de Lavinia Braniște și au ca inspirație scrisori din arhivele Securității și poeziile a două importante scriitoare din România și Iran: Nina Cassian și Forugh Farrokhzad. „Pentru mine e un film despre un trecut recent, care reverberează foarte puternic cu realitatea imediată. Este un film care prezintă o istorie subiectivă, la feminin, despre două țări și societăți aflate la mii de kilometri distanță care au experimentat sisteme politice inedite, în care oamenii treptat au fost striviți de către aparate politice represive. Este un film actual, care intră în dialog cu protestele din ultimele luni din Iran, unde femeile luptă pentru drepturi și unde își doresc o societate echitabilă, la fel cum și-au dorit-o și în 1979”, spune regizorul Vlad Petri.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.