ÎNTÂLNIRE… Directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui, Mihai Ponea, a răspuns întrebărilor crescătorilor de ovine și caprine din județul Valsui, în contextul amenințării Pestei Micilor Rumegătoare. La întâlnire au participat aproximativ 100 de fermieri iar discuțiile s-au purtat pe mai mute teme. Pe lângă amenințarea Pestei, fermierii au cerut lămuriri privind sacrificarea animalelor, mai ales că vine perioada pastramei. De asemenea, unii crescători au vorbit și despre lipsa de încredere în DSVSA datorită unor probleme cu care s-au confruntat în relația cu instituția. Unii au cerut întâlniri cu medicii veterinari pentru a discuta, împreună, despre problemele legate de identificarea animalelor și de unele servicii necesare fermelor de animale și prestate de către medicii concesionari.
Sala de ședințe a Centrului de Resurse pentru Afaceri Vaslui a fost gazda întâlnirii dintre crescătorii de oi și capre din județul Vaslui și reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. Tema principală de discuție a fost legată de amenințarea Pestei Micilor Rumegătoare. La ședința desfășurată la Centrul de afaceri Vaslui au participat aproximativ 100 de crescători din județ, cât și reprezentați ai asociațiilor de ovine și caprine.Toți cei prezenți au primit din partea DSVSA Vaslui un material cu toate informațiile de interes pentru prevenirea apariției Pestei Micilor Rumegătoare pe teritoriul județului Vaslui. Pe ordinea de zi au fost prezentate date de actualitate despre evoluția focarelor la nivel național, manifestări ale Pestei Micilor Rumegătoare cât și norme de biosecuritate care să protejeze fermierii din județ de apariția acestei boli. “Mă bucură acest lucru și mă bucur că am putut lămuri o serie de aspecte legate de evoluția pestei micilor rumegătoare și reuțim ca, la nivelul județului Vaslui să nu existe nici un focar de boală. Avem un dialog constructiv și fermierii au înțeles acest aspect. Doresc să le transmit că, în continuare, pe teritoriul României se desfășoară mișcările de ovine, dar în anumite condiții. Nu este interzis exportul și este permisă sacrificarea, în curte, mai ales că este perioada pastramei. Singurele condiții sunt ca comunicarea dintre fermieri și DSVSA să fie cât mai bună și atunci când vorbim de transportul animalelor către un centru de colectare sau abator, să anunțe medicul veterinar să ne informeze. În rest, pe o perioadă de 30 de zile, nu se mai efectuează mișcarea între fermieri. Numărul de focare este în scădere. Cel mai important lucru este interzicerea mișcării animalelor, 30 de zile, virusul este sensibil și va muri. Așa nu vom avea probleme”, spune Mihai Ponea, directorul DSVSA Vaslui.
DSVSA Vaslui are probleme cu încrederea fermierilor în instituție
CAZ… Chiar dacă vorbim despre un caz izolat, petrecut în perioada în care Mihai Ponea nu era șeful DSVSA Vaslui, acesta are de lucru și în privința încrederii fermierilor în instituția pe care o conduce. Și asta după ce unul dintre participanții la întâlnire a ridicat o problemă legată de despăgubirile pe care trebuia să le primească, în 2019, după ce, la ferma sa, a fost descoperit un focar de pestă porcină. Fermierul a susținut că a pierdut 38 de animale, dar nu a primit nici despăgubiri, nici un buletin de analize care să confirme existența bolii în ferma sa. “Sunt de la Bârlad și problema cea mai mare este că eu nu am încredere în această instituție și să vă spun și de ce. În 2019, mi-a murit un porc de aproximativ 45 de kg. De bună credință, am mers la DSVSA cu animalul mort și am primit verdictul: pestă porcină. A doua zi s-a făcut eutanasierea chiar dacă animlele nu aveau semne de boală. Nu am primit despăgubiri și, când am mers la directorul adjunct (dr. Nelu Munteanu – n.r.) mi s-a spus să mă duc să-l dau în judecată, dar nu am primit un buletin de analize să pot să fiu despăgubit, pe motiv că am fost eu la o vânătoare și am adus virusul pe picioare. În replică, Mihai Ponea ar fi putut răspunde simplu prin faptul că nu era la conducerea instituției la acea vreme. În schimb, acesta încearcă să explice fermierului că, dacă ceea ce susține el este și adevărat, atunci se poate vorbi inclusiv de o infracțiune. “Mă suprinde acest fapt, mai ales că uciderea animalelor se face în două moduri: fie medicul veterinar zonal poate decide pe loc uciderea, dar acest lucru se întâmplă extrem de rar. Cealaltă situație ține de o decizie ce o poate lua Comitetul Local de Combatere a Bolilor, unde sunt prezenți toți directorii de instituții și primul element care stă la baza deciziei este buletinul de analize. Altfel, vorbim de o infracțiune în condițiile în care buletinul de analize este negativ. De aceea cred că aveți dreptate spunând că nu există încredere în instituția noastră”, spune Mihai Ponea.
Cred ca toti cei nemultumiti de calitatea ,, PROASTA ,,, a produselor de origine animala SA SE APUCE EI SA PRODUCA !!! SA CREASCA VACI , OI , CAPRE , PASARI ….. ETC IN GOSPODARIA PROPRIE .. ESTE LOC PENTRU TOTI .
Nu s-a discutat să se efectueze controale și în privința calității brănzei de oaie expuse la vânzare și în piețe.Unde toată este în amestec-preponderent lapte de vacă.ANSVSA nu a remarcat acest lucru.De ce nu le impune să fie etichetate corespunzător oaie cu capra,oaie cu vacă, oaie,capră,măgăriță,etc.Sau cei abilitați au tras caimacul iar la verificări nu rezultă amestecul.
Pentru ei o fac normală și cu cheag de aceea pentru piață nu-i mai controlează nimeni. În supermarket mai controlează cineva calitatea produselor? NU. Toate produsele sunt de calitatea l și ele sunt de dat la animale. Am luat faină pt cozonac și era cu gărgărițe în ea…….