spot_img
spot_img
6.6 C
Vaslui
22-nov.-2024
spot_img
spot_img

VIDEO | Dosar penal pentru învățătorul care a bătut cu bățul la palme un elev pentru că nu știa tabla înmulțirii

- Advertisement -
DECLARAȚIE… Bunica copilului lovit cu bățul peste mâini: “nu putea să deschidă gura să vorbească. L-am luat ușor-ușor și, până la urmă, mi-a zis: «mamaie, am luat bătaie că nu am știut la matematică pe sărite tabla înmulțirii»“.

EDUCAȚIE CU BĂȚUL… Anchetă la Școala din Protopopești, comuna Tăcuta. Un învățător este acuzat că a lovit, cu bățul peste mâini, un elev care nu știa tabla înmulțirii. Cazul a ajuns în atenția autorităților după ce familia minorului a povestit în mediul online ce s-a întâmplat la școală. “Încă mai există profesori care bat elevi. La atâția ani de la comunism, n-au învățat nimic despre educarea copilului. Vrem dreptate pentru copiii bătuți și traumatizați în școli”, a scris în mediul online o rudă a băiatului. Ieri, o echipă a Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui, însoțită de un consilier școlar, au mers în Protopopești pentru a sta de vorbă cu învățătorul și familia elevului lovit. Dascălul a recunoscut atât familiei, cât și colegilor și polițiștilor că l-a lovit pe băiat, astfel că situația lui va fi discutată în cadrul Consiliului de Administrație al școlii. ISJ a recomandat unității de învățământ să monitorizeze activitatea dascălului la clasă și să solicite reevaluarea acestuia de către medicul de medicină a muncii. Între timp, polițiștii au deschis un dosar penal pe numele învățătorului, pentru purtare abuzivă.

Elevul lovit de învățător este în clasa a II-a și locuiește cu bunicii. Părinții lui sunt plecați la muncă în străinătate și au fost șocați când au auzit că fiul lor a fost lovit. “Copilul e în grija mea, eu răspund de el. Normal că i-am făcut poză și i-am trimis mamei lui să-l vadă. Ea lucrează în Franța și nu i-a venit să creadă, a zis că ea muncește prin străinătate ca să își poată da copilul la școală și profesorii îl bat!?”, a declarat bunica băiatului. Aceasta a povestit că incidentul s-a întâmplat la sfârșitul săptămânii trecute: “Vineri am trimis copilul la școală, iar la ora 13:00 termina cursurile. Eu eram la poartă, așteptam să iasă, au ieșit o parte dintre elevi, dar cei din clasa a II-a nu mai ieșeau din clasă. Doamna Baciu s-a dus să vadă ce fac copiii, al meu stătea în bancă, avea palma roșie și nu voia să iasă din clasă. A ieșit până la urmă cu doamna Baciu, a venit afară și nu putea să deschidă gura să vorbească. L-am luat ușor-ușor și, până la urmă, mi-a zis: <mamie, am luat bătaie că nu am știut la matematică pe sărite tabla înmulțirii>. Câte cifre, atâtea bețe la palmă. Am mers acasă, i-am pus gheață și a fost mai bine. Marți am mers și am vorbit cu domnul director, m-a pus să scriu ce s-a întâmplat și am dus hârtia la domnul director de la Tăcuta. Astăzi (n.r. ieri) am vorbit și cu domnii de la ISJ. Nu pot să tac. Fie că este copilul meu sau al altuia, el nu trebuie bătut. Nu știe, îi dati nota 4 , dar nu trebuie să îl bateți. Am zis că a fost puțin nervos. Eu înțeleg, dar asta nu înseamnă că trebuie să se descarce pe copii”, a povestit bunica băiatului.

Bunica unui alt elev: “Toți copiii sunt stresați de el, nu știu ce are domnul învățător”

Cazul acestuia nu este singular. O altă bunică a povestit că și nepoata ei a fost lovită de învățător: “am și eu nepoată pe care o am în grijă, mama ei lucrează în Olanda. Luni m-am dus până la Vaslui și m-a sunat o nepoată mai mare să îmi zică că nu vrea cea mică să meargă la școală, a început să plângă, că dacă merge, o bate învățătorul. I-am zis «las-o acasă». «Ei, cum să o las singură acasă?!», mi-a zis. A luat-o de mână și a dus-o la școală, tot drumul a plâns. Toți copiii sunt stresați de el, nu știu ce are domnul învățător, dar dacă s-a săturat de școală, să lase postul altora, care au mers la școală, au învățat și nu au locuri să muncească. El să iasă la pensie, că e bătrân. Nu vreau să-l vorbesc urât, dar așa este, toți copiii sunt traumatizați de el”, a povestit bătrâna. O tânără din sat, care i-a fost elevă dascălului, ne-a povestit că și ea a avut parte de educație cu bățul: “Si eu am luat foarte multă bătaie de la domnul învățător, din clasa I până în clasa a IV-a, am luat mereu bătaie. Constat că și acum, la atâția ani distanță, are aceleași metode. Sunt dezamăgită de profesorii de la această școală. Mi-am adus fata din Germania și am înscris-o aici la școală înainte de sărbători. Am crezut că se va adapta, că va primi sprijin din partea cadrelor didactice, dar doamna dirigintă a început să îi vorbească urât, lucruri ce nu trebuie spuse unui copil. Acum nu mai vrea să meargă la ora ei de matematică. Am rămas uimită să văd că unii profesori au rămas cu mentalitatea de pe vremea comuniștilor, în continuare cred că elevii trebuie bătuți ca să învețe. Dacă nu învață, lasă-l corigent, nu-l bate. Lumea nu vorbește, le e teamă pentru că au copiii la școală, să nu fie lăsați repetenți. Îmi pare rău să spun asta, dar trebuie să îmi iau copilul și plecăm înapoi în Germania”, a povestit mămica unei fete.

Directorul școlii gimnaziale din Tăcuta: “Dumnealui a recunoscut că a avut o ieșire de moment”

Lucian Iftene, directorul Școlii Gimnaziale “Sf. Andrei”, de care aparține Școala Protopopești, a declarat că este pentru prima dată când învățătorul este implicat într-un astfel de incident: “au fost demarate două anchete în acest caz, una de cercetare disciplinară și încă una a Inspectoratului Școlar Județean Vaslui. Personal, nu vreau să mă antepronunț, comisia de disciplină va analiza și va hotărî în Consiliul de Administrație ce sancțiuni se impun. Dacă se confirmă cele relatate de elev, sancțiunea va fi aspră. Domnul învățător este un cadru didactic cu experiență, are 40 de ani la catedră, are gradul didactic I și multe rezultate la nivelul clasei. Astfel de incidente nu au mai fost semnalate până acum”, a declarat directorul școlii din Tăcuta. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean, dascălul ar trebui reevaluat de către medicul de medicină a muncii. “Colegii mei au făcut o serie de recomandări conducerii unității de învățământ: convocarea Comisiei de Disciplină la nivelul școlii, monitorizarea activității domnului învățător la clasă, consilierea psihopedagogică a elevului, solicitarea reevaluării domnului învățător de către medicul de medicina muncii. Alte sesizări pe numele cadrului didactic nu au existat. Avem în atenție acest caz, vom urmări modul în care școala va respecta recomandările noastre”, a transmis prof. Andrei Huiban, inspector școlar adjunct. Cazul a ajuns și în atenția poliției: “Referitor la materialul de presă aparut în spațiul public, cu privire la agresiunea unui elev de către un cadru didactic, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui a dispus efectuarea de verificări cu privire la cele prezentate și, în funcție de rezultatul acestora, dispunerea măsurilor legale”. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui a precizat că pe numele învățătorului s-a deschis un dosar penal pentru purtare abuzivă.

“Mă revoltă ura cu care v-ați aruncat asupra Școlii al cărei nume eu îl voi scrie întotdeauna cu „Ș“ mare, pentru că datorită ei am ajuns om”

Văzut de partea cealaltă a baricadei, cea a cadrelor didactice, cazul este mult mai complex. Un profesor de la Școala Gimnazială “Sf. Andrei” Tăcuta a scris pe Facebook că o vină în astfel de incidente o au și colegii de catedră, care se fac că nu văd derapajele anumitor dascăli, dar și familiile elevilor, pentru că nu îi mai învață pe aceștia să respecte instituția de învățământ. Iată mesajul publicat de acesta în mediul online: “O să scriu și eu ceva, la cald, despre incidentul petrecut în școala mea. Știu că o să regret, că o să-mi ridic în cap cancelaria, direcțiunea, părinții, elevii și autoritățile, dar nu pot să mă abțin. Pentru că ai mei părinți m-au crescut inoculând în mintea mea nu îndeajuns de deșteaptă două principii (hai să le zicem așa, deși nu sunt sigur): respectul față de lege și supunerea față de cel puternic, aflat în „foncție”, sau față de „gura satului”. „Să nu ne știe nimeni, mamă, că (se) râde de noi”. Mai ales acest al doilea gând s-a înfipt ca o secure în capul meu, blocând inițiative mai mult sau mai puțin bune, dar n-am de unde ști pentru că nu le-am început niciodată. N-o să reiau aici subiectul, deja îl știe toată lumea. Nici n-o să caut scuze colegului meu, care a greșit și va suporta consecințele pentru asta, cu atât mai mult cu cât are ani de vechime în învățământ aproape cîți am eu în buletin. Există legi în țara asta, există oameni care veghează la respectarea lor, deci autoritățile o să-și facă datoria. Cred. Sper. O să spun însă că mă revoltă ura cu care v-ați aruncat asupra Școlii al cărei nume eu îl voi scrie întotdeauna cu „Ș“ mare, pentru că datorită ei am ajuns om. Așa cum sunt eu, cu bune și, mai ales, cu rele, eu țin la școala asta. Voi ați denigrat-o în fel și chip, întotdeauna și așteptați doar un pretext pentru a vă da liber furiei. Pe voi, această școală v-a traumatizat, pentru că vă obliga la disciplină, muncă și dedicație. Lucruri pe care le urîți din rărunchi”, a scris profesorul Constantin Crăescu.

“Dragi colegi, noi suntem vinovați. Nu înțelegem că spiritul de colegialitate nu înseamnă să ne acoperim greșelile, ci să ni le semnalăm unii altora”

În continuare, acesta a atras atenția că mulți elevi nu mai pleacă de acasă cu valori bine întipărite în minte: respect, bun-simț, toleranță, empatie, altruism. Ba mai mult, atunci când greșesc, părinții le iau partea și dau vina pe dascăli. “N-am văzut pe nimeni să vină în ajutor școlii atunci când avea mare nevoie. N-am văzut nicio mamă să vină din proprie inițiativă la începutul anului școlar ca să ajute la igienizarea spațiului, pentru că, nu-i așa, există „om de servici”. N-am văzut niciun tată să ajute la cositul ierbii din grădină, pentru că, nu-i așa, există „oameni la 416”. N-am văzut niciun părinte să vină la împachetat cadourile pentru Crăciun cumpărate de Primărie, atunci când profesorii stăteau până la 12 noaptea ca să termine operațiunea. N-am văzut pe nimeni să ofere o mână de ajutor atunci când un singur profesor descărca mașina Primăriei plină de cadouri pentru copiii voștri, iar mămicile făceau slalom printre cutiile de pe alee, supărate că trebuie să aștepte descărcarea lor pentru a lua banii din bursa copiilor. Niciuna nu s-a atins de vreo cutie, Doamne-feri! Ați făcut scandal atunci când învățătoarea v-a atras atenția că progenitura din dotare are păduchi, care s-au răspândit și la învățătoare, inclusiv. „Nespălata dracului !”. Ați țipat la profesori că nu v-au anunțat că „se fac dosare de rechizite”, de parcă afișul nu stătea la intrarea în școală de vreo lună, iar dirigintele nu le-ar fi spus copiilor în clase. L-ați înjurat pe același diriginte care v-a atras atenția că distinsul dumneavoastră copil înjură, scuipă, lovește colegi, atinge cu tentă sexuală fetele. Ați râs în hohote când derbedeul satului l-a înjurat și jignit pe director, ziua-n amiaza-mare, în văzul lumii. Pentru toate astea, dragi colegi, noi suntem vinovați. Pentru că nu suntem uniți, pentru că ne urâm unii pe alții, pentru că nu ne facem serviciul corect, pentru că nu înțelegem că spiritul de colegialitate nu înseamnă să ne acoperim greșelile, ci să ni le semnalăm unii altora și să încercăm să le remediem. Pentru că ne lăsăm călcați în picioare de alte instituții și le facem munca. Pentru că suntem ipocriți și, în față, îl compătimim pe colegul nostru, dar în secret ne bucurăm de necazul care i se întâmplă. Și nu ne băgăm în discuție, nu avem păreri, nu propunem, nu avem simțul măsurii. „Ce fă/bă, te crezi tu cea/cel mai deșteaptă/deștept din școala asta?”. Jurați acum că n-ați țipat niciodată la vreun elev, cel puțin, și eu mă duc și dărâm catapeteasma bisericii din sat cu capul, că tot am mai lovit-o odată de-mi cântau îngerii pe la ureche. Stimați părinți, eu capitulez. Necondiționat. Niciodată, de acum înainte, nu voi mai atrage atenția elevului care iese pe geam din clasă, aleargă pe pupitre, strică robinetele din baie, înfundă toaletele cu hârtia igienică, stinge becul din clasă acționând întrerupătorul cu piciorul, aruncă ambalajele din plastic în șanț, în fața școlii. Niciodată nu voi mai scrie aici, pe Facebook, despre tineretul nostru adolescentin care umple scările școlii de semințe, pet-uri de suc și bere, sticle de votcă sparte. Așa i-ați crescut, așa să-i aveți. Aceștia, peste ani, vor comenta despre școală, agramat, din „Germanea” sau „Spanea”, cu literă mică, tatuați pe brațul stâng, că ei au „salar” în „ieuro” și „știe ei mai bine că ce școală e în germanea, nu can rominia, care nu anteleg ceai scris”. În 2003 m-am întors în sat pentru că mi-era drag. M-am ales cu scuipaturi și înjurături. Drept pentru care vă mulțumesc!”, a mai scris prof. Crăescu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

  1. A avut o ieșire ,ce ieșire a avut ?
    Toată viata lui cât timp a predat la aceasta acoala a știut sa trateze copii prin lovituri și eu la schimbul meu am învățat la aceasta scoala din clasa 1pana în clasa a 4 și la fel se comporta cu elevi deci vorbim de aproximativ 21 de ani și nu numai dumnealui mai sunt și alți profesori
    Nu mai trăim vremurile alea comuniste ,
    Acest profesor nu mai are ce cauta în învățământ oricum multor persoane le este frica sa își spune opinia ,părerea, da chiar nu stiu de ce , suntem în 2023 hai sa ne revenim și sa ne comportam ca atare .

  2. Noi am luat rigle la palmă de ne ustura și când ne stergeam la cur.
    Și NOI ținem tara asta in picioare.

    Răzgâiații ăștia, generația ticîcat tocîcat, va duce la dispariția ei.

    Domnul profesor ar trebui să fie ministrul educației…

    In țări civilizate se face DETENȚIE in clasă, cu studiu obligatoriu.
    Și așa s-au ajuns MĂREȚE… unde vor sa ajungă să trăiască toți „boși la bani”.

    • Bine spus nimeni nu se mai plângea de faptul că atunci , chiar o luai pe cocoașă dacă nu știai să citești , să faci operații simple matematice , să scrii, și pe deasupra o mai furai și pe acasă dacă profesorul , învățătoarea, spuneau alor tăi ce trăsnăi mai făceai pe la școală, dar, acum ,vai copii sunt stresați de materie, de profesori, de regulamente școlare, de câte și mai câte , știu doar să stea cu ochii în telefon, se gândesc doar la tic-toc, cum să-și etaleze opulența și prostia care de obicei sunt mână în mână, dar….asta cu mare complicitate a părinților.

  3. Vorbe de duh a grăit profesorul….însă trebuie făcută o analiza și orizontală și pe verticala: atunci când cadrele didactice ,,pregatesc” greșit alți colegi în devenire….atunci rezultatul nu poate fi decât catastrofal,ceea ce se și transmite din generație în generație…. se întâmplă în toate domeniile *sănătate, *învățământ *cultură *sport,etc
    Ne prăbușim ca nație și sistem de valori…..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.