spot_img
spot_img
6.9 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

VIDEO | Directorul de la Oficiul Registrului Comerțului Vaslui fură curent, la propriu!

- Advertisement -
FACILITATE… Mașina electrică a directorului ORC Vaslui, Bogdan Sună, este alimentată la prizele instituției pe care acesta o conduce, facturile la curent urmând a fi plătite din bani publici

ECONOM PE BANII NOȘTRI… Bogdan Sună, directorul Oficiului Registrului Comerțului (ORC) Vaslui, s-a adaptat și timpurilor actuale și reglemetărilor din domeniul energiei. Acesta face zilnic naveta de la Iași la Vaslui, iar pentru a se împrieteni cu mediul, dar și pentru a scoate mai puțini bani din buzunar, și-a cumpărat o mașină electrică. O Dacia Spring a cărei baterie are o autonomie de aproximativ 230 de kilometri, fix cât îi trebuie directorului ORC Vaslui să se deplaseze de la domiciliu la locul de muncă. Pentru a nu depăși acasă plafonul de energie impus de 255 kw/lunar, Sună își încarcă autoturismul de la prizele Oficiului Registrului Comerțului Vaslui, încărcând totodată și facturile la curent ale instituției pe care o conduce. Marți dimineață, mașina acestuia era conectată la o priză din interiorul ORC Vaslui, printr-un cablu special folosit pentru astfel de încărcări. Cum o încărcare completă a bateriei costă aproximativ 30 de lei, economia pe care Sună o face în fiecare lună este de aproximativ 600 de lei. Contactat telefonic, directorul ORC Vaslui a declarat că ieri dimineață doar a verificat o priză, să vadă dacă poate încărca mașina de la ea, și că astfel de încărcări de la prize normale pot dura și 12 ore, prin urmare e exclus ca el să se folosească de prizele Oficiului pentru a-și alimenta mașina cu curent electric.

Din ce în ce mai mulți români, posesori de mașini electrice, au ajuns să nu își mai poată încărca mașinile acasă, din cauza plafonului de energie de 255 de kw, lunar. În anii trecuți, ei au fost atrași de prețul redus la energie, însă acum, după ce guvernul a redus plafonul până la care prețul energiei va fi compensat, aceștia caută tot felul de soluții pentru a nu depăși plafonul și a fi puși la plată suplimentară. Unii merg prin parcările magazinelor care încă mai oferă gratuit curent proprietarilor de mașini verzi, alții, mai cu moț, își alimentează mașinile la locul de muncă, umflând facturile cu câteva sute de kilowați în fiecare lună. Când lucrezi la privat, nimeni nu te poate trage la răspundere, însă când locul de muncă este o instituție publică, apar problemele, pentru că plata facturilor se face din banul public.

Directorul ORC Vaslui, cu mașina personală în priza instituției

Unul dintre acești posesori de mașini electrice, care au găsit soluția salvatoare pentru a scăpa de facturile astronomice, este Bogdan Sună, directorul Oficiului Registrului Comerțului Vaslui. Acesta tocmai și-a cumpărat o mașină Dacia Spring electrică, numai bună pentru naveta zilnică de la Iași la Vaslui. Pentru a afla cât costă încărcarea unui astfel de autoturism, am înmulțit capacitatea bateriei cu prețul kWh de pe contractul de furnziare energie electrică. Un calcul rapid arată cam așa: 26,8 KWh capacitatea netă a bateriei X 1,1 lei/kWh* â 29,48 lei ( *preț mediu). Prin urmare, încărcarea completă a bateriei unei Dacia Spring acasă îl poate costa pe directorul ORC Vaslui undeva sub 30 de lei. Acesta este și costul pentru a parcurge între 160 de km iarna și 260 de km vara, cât este autonomia bateriei. Cu o mașină pe benzină, de 30 de lei Bogdan Sună ar fi cumpărat 4,5 litri, iar la un consum de 7 litri/100 km ar putea merge în jur de 70 de km. Prin urmare, la fiecare 30 de lei cheltuiți, cu Dacia Spring electrică, directorul ORC Vaslui merge în plus 90 de km, comparativ cu o mașină pe benzină. Bogdan Sună a ales să meargă și mai departe cu economiile, iar în fiecare zi își încarcă mașina electrică de la prizele instituției pe care o conduce, așa cum o arată pozele și video-ul primit marți dimineața, pe adresa redacției. Cum o alimentare completă a bateriei ține un drum dus-întors Iași-Vaslui, e clar că Sună e nevoit să-și conecteze zilnic mașina la prizele ORC Vaslui. 30 de lei pe zi înmulțiți cu 20 de zile lucrătoare, rezultă un consum de energie de aproximativ 600 de lei lunar. Acest consum nu se regăsește însă în factura de acasă a directorului Sună, ci în factura Oficiului Registrului Comerțului, care e achitată din banii noștri, ai tuturor. Mai trebuie spus că Bogdan Sună nu este funcționar public, ci face parte din personalul contractual, pentru care naveta de la Iași nu este decontată.

“Am verificat o priză”

Marți, la orele prânzului, l-am contactat pe directorul Oficiului Registrului Comerțului Vaslui pentru a-l întreba cât de des obișnuiește să-și alimenteze mașina de la prizele instituției pe care o conduce. Acesta ne-a declarat că persoana care ne-a trimis pozele și video este o fostă angajată a Oficiului, care are ceva de împărțit ceva cu el și care caută să se răzbune pe toate căile. “E vorba despre o fostă colegă de-a noastră care se ține numai de minuni. Ea are o problemă personală cu mine. Eu am vrut să testez o priză, oricum nu se poate încărca. Ca să încarci o mașină electrică, trebuie o priză cu împământare și oricum, eu dacă vreau să-mi încarc mașina o încarc de la Silver Mall. În plus, pentru o alimentare completă la o priză normală trebuie să aștepți vreo 12 ore, deci e exclus să încarc de la priza Oficiului”, ne-a declarat Bogdan Sună, directorul ORC Vaslui.

O economie de 30 de lei la un venit lunar de peste 8.000 lei

Potrivit declarației de avere completată anul trecut, Bogdan Sună deține, împreună cu soția, un teren de 242 mp în intravilanul localității Valea Adâncă din județul Iași, acolo unde și-a construit și o casă de 101 mp. Acesta mai are un apartament în Iași, iar la capitolul bunuri mobile deține o Skoda Octavia, fabricată în 2011. Directorul ORC Vaslui are două împrumuturi bancare, unul contractat în 2008, scandent în 2042, în valoare de 60.000 de franci elvețieni, al doilea, în valoare de 200.000 de lei, scadent în 2036. Bogdan Sună a obținut, în 2021, venituri de 99.642 lei la Oficiul Registrului Comerțului Vaslui, rezultând un salariu lunar de peste 8.300 lei. La un așa salariu, șeful ORC Vaslui se pare că are probleme în a găsi un “mărunțiș“ de 30 de lei, pentru a-și alimenta zilnic mașina.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Felicitări, ai scris un articol foarte bun! Meriți un buchet de flori! Dar ar fi mai palpitant dacă ți-ai pune o cameră ascunsă și ai începe să filmezi la plesneală, cum face Boul de șăf’tu. Poate iese ceva!
    La atâta se rezumă „jurnalismu'” vostru. Să faceți poze, că mintea nu prea e.

    • Foarte corect ati punctat!
      Si eu ma gandeam sa il felicit pentru profesionalismul sau pe Gheorghies. Un adevarat jurnalist, ca mai toti cei de la VRN.
      Ce credeti, alaturi de camera ascunsa, cu o sapa in maini s-ar descurca?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.