spot_img
17.5 C
Vaslui
08-sept.-2024
spot_img

VIDEO Cum trebuie îngrijiti castravetii în iulie si august! (FOTO)

- Advertisement -

SFATURI…O legumã delicioasã, usor de combinat în diferite mâncãruri, castravetele poate fi consumat atât în stare crudã, cât si în diferite preparate. Cu un aport mare de vitamine si minerale si un continut ridicat de apã, castravetii sunt legumele perfecte pentru cei care tin diete si nu numai. Probabil vã plac aceste legume si ati aflat cum sã mentineti organismul sãnãtos cu ajutorul castravetilor.

Foarte multi gospodari care au grãdinã vor ca toatã vara si în luna septembrie sã aibã aceste legume fabuloase pe masã. De aceea, acestia când planteazã rãsadnitele, fac câte douã rânduri de rãsaduri de castraveti, la o diferentã de o lunã, pe care le planteazã în grãdinã, tot la intervale de timp diferite. Iatã ce trebuie sã stie grãdinarii dacã a doua culturã de castraveti a început sã se dezvolte în aceste luni (iulie si august), când temperaturile sunt mari. Astfel, grãdinarii se pot bucura de o recoltã târzie, însã la fel de delicioasã ca prima. Iatã cum se obtine o recoltã bogatã de castraveti.

Îngrijirea castravetilor în lunile iulie si august

Ca orice altã legumã, castravetii au nevoie de îngrijire adaptatã, iar în lunile de varã, când conditiile climatice pot fi destul de capricioase, au nevoie de o îngrijire mult mai atentã. În primul rând trebuie adaptat procesul de irigare. Lunile lungi si caniculare de varã pot afecta cu usurintã culturile de castraveti. Dacã acestia nu beneficiazã de cantitatea de apã corespunzãtoare, riscul este mare sã nu se obtinã rezultatele scontate. Trebuie adaptat procesul de irigare astfel încât cultura de castraveti sã rodeascã la timp, mai ales dacã vorbim de o culturã în câmp deschis.

Irigã dimineata devreme, altfel soarele favorizeazã aparitia manei!

Un alt aspect care trebuie luat în calcul este irigarea castravetilor dimineata devreme, înainte de rãsãrit sau seara, cu putin timp înainte de apus. Dacã se irigã în mijlocul zilei, atunci când soarele este puternic, se favorizeazã conditiile aparitiei manei. Trebuie atentie si la temperatura apei care se foloseste la irigare în timpul acestor luni de varã. Apa rece poate afecta iremediabil rãdãcina plantelor. Acest lucru se întâmplã din cauza diferentei mari de temperaturã, solul având o temperaturã ridicatã.

Cum se protejeazã cultura de castraveti de boli si dãunãtori

Mana este una dintre cele mai rãspândite boli care atacã plantele si, din pãcate, afecteazã si castravetii, indiferent cã vorbim de prima culturã sau de o culturã târzie. Pentru a împiedica aparitia manei, se pot aplica îngrãsãminte speciale care previn aceastã boalã. Dacã se observã semne ale aparitiei manei pe frunzele plantei, se parcurg urmãtorii pasi: se stopeazã irigarea plantei timp de câteva zile; se utilizeazã o solutie fungicã cu o temperaturã ridicatã (cel putin 20 grade); se utilizeazã solutii fitosanitare pe bazã de cupru. În afarã de clasica manã, cultura de castraveti mai poate fi afectatã si de bacteriozã.

Dacã frunzele îngãlbenesc, castravetii au bacteriozã! Nu se irigã cu aspersorul!

Bacterioza apare atunci când umiditatea aerului este foarte ridicatã sau când solul este suprasaturat cu nitriti. Se poate sesiza usor dacã plantele au bacteriozã din cauza frunzelor care se îngãlbenesc. Pentru a preveni bacterioza, trebuie evitatã irigarea cu aspersorul. În cazul în care se observã semne ale bolii, se folosesc tratamente cu fungicide. Dãunãtorii principali ai castravetilor sunt viermii sârmã – apar în solurile umede si atacã sistemul radicular al castravetilor. Pentru eliminarea lor se folosesc insecticide specifice. Afidele sunt la fel de dãunãtori, deoarece migreazã de la o specie la alta si pot afecta o întreagã recoltã. Se pot elimina cu ajutorul solutiilor pe bazã de alcool sau cu ajutorul insecticidelor recomandate de specialisti. Nu este de negligat pãianjenul rosu. Atacul acestuia opreste dezvoltarea plantei cu totul si poate fi eliminat cu ajutorul tratamentelor acaricide; eliminã buruienile -pe lângã adaptarea procesului de irigare si protejarea de boli si dãunãtori, îngrijirea castravetilor în lunile iulie si august presupune si eliminarea buruienilor.

Pãtarea Unghiularã si solutia pentru combaterea ei

SFATURI…Pãtarea unghiularã este o boalã cauzatã de bacteria Pseudomonas syringae pv. lachrymans. Aceasta afecteazã frunzele, tulpinile si fructele castravetilor, manifestându-se prin pete galbene sau maro, adesea cu o formã unghiularã distinctã. Pe mãsurã ce boala progreseazã, aceste pete devin necrotice si pot duce la cãderea frunzelor, afectând negativ cresterea si productia de fructe. Pentru a preveni si combate pãtarea unghiularã în luna iulie, este esential sã se foloseascã tratamente cu fungicide pe bazã de cupru: sau decoct de coada calului. Aceastã plantã are proprietãti antifungice si antibacteriene. Se fierbe 1 kg de coada-calului în 10 litri de apã timp de 30 de minute, se lasã sã se rãceascã, apoi se strecoarã si se foloseste lichidul pentru a stropi castravetii. Pentru rezultate optime, se aplicã tratamentul o datã la 7-10 zile, mai ales dupã ploi sau udãri abundente, care pot spãla tratamentul de pe frunze.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.