spot_img
spot_img
10 C
Vaslui
05-apr.-2025

VIDEO | Cât costă „mușchiulețul vegetal”. Povestea legendei urzicii lăsate de Dumnezeu pentru o pomană!

- Advertisement -
Vitarie Bichir

POMANA URZICILOR… Unul dintre magicienii de suflet din rândul actorilor de la Teatrul din București a arătat cum se poate face o pomană … cu urzici. De la un timp, în acest an, creșterea prețului la mâncare a băgat groaza în români. Un kilogram de urzici a ajuns acum, în acest an, să coste, în funcție de piață și de oraș, între 20 și 35 de lei un kilogram. La Vaslui, de exemplu, urzicile din pădurea de la Pușcași se vând cu 4 lei punga înfoiată, care cântărește cam 250 de grame. În prețul urzicilor intră și prețul biletului dus-întros Pușcași. Și artistul Vitarie Bichir a luat atitudine, refuzând să mai cumpere verdețurile scumpe de la piață. Nutriționiștii însă laudă de zor miraculoasa plantă, care aduce atât de multe beneficii organismului: urzica, numită popular „mușchiulețul de primăvară”! Să nu uităm de leurdă. Vă prezentăm și o rețetă cu această miraculoasă plantă.

„În copilărie, bunica m-a pus să culeg urzici. Rețeta ei era delicioasă la masă. Duc dorul copilăriei, când avea bunica urzici la discreție, în curtea casei de la țară. Acum plătim mulți bani ca să cumpărăm urzici, dar, în copilărie, era curtea plină. Mă punea bunica să le culeg, era cam dificil, că pișca la degete și nu prea voiam. Bunica râdea mereu și îmi spunea: «Dar să mănânci îți place!», cum ne spunea bunica”, mi-a povestit Vitarie Bichir.

Legenda Urzicii, spusă de artistul Vitalier Bichir

Se zice că un bătrân sărac a vrut și el să ne facă o pomană, că până atunci doar primise de la alții. Din puținul pe care îl avea, a strâns niște bani și a cumpărat de mâncare. Apoi a început să poftească pe toți care îi cunoștea să vină la masă. Dar, ori nu aveau timp, ori erau ocupați, ori nu erau pe acasă. După ce a încercat să primească la masă pe cineva, așteptând trei zile, bătrânul s-a întristat și a îngropat mâncarea în grădină. Că pe omul sărac nu-l prea bagă lumea în seamă. Însă Dumnezeu o făcut o minune pentru el. Din pomana îngropată a răsărit o tufă de urzici care a umplut pământul! Oamenii le-au cules și au făcut mâncare din ele și așa a putut să facă și săracul. De atunci se spune că, cine mănâncă urzici, ia din pomana săracului„ a povestit actorul Vitarie Bichir. Acesta s-a născut pe13 octombrie 1975 la Chișinău și a absolvit Facultatea de Teatru din cadrul Academiei de Muzică,Teatru și ArtePlastice din Chișinău, specializarea Actorie, în 1999. În același an, s-a mutat în România, unde a debutat pe scena Teatrului Național București, devenind unul dintre actorii remarcați ai generației sale.

 „Usturoiul ursului” sau supa cu leurdă este ușor de gătit și mai ales… de mâncat!

GUSTOS… Leurda este o plantă cu un gust similar cu acela al usturoiului, des folosită în bucătăria tradițională românească.  Leurda are numele de „catalog botanic”, pe latinește, „Allium ursinum”, adică, în traducere liberă, „Usturoiul ursului”. Deoarece se spune că ursul, când se trezește din hibernare, caută să mănânce, în primul rând, ca să-și… revină, leurda! Leurda, „planta vedetă a primăverii”, a fost numită în Germania chiar „Planta mileniului trei” datorită proprietăților și beneficiilor sale pentru organism, de la reducerea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale la protecția fumătorilor, activi, dar și pasivi, împotriva efectelor nicotinei din tutunul țigărilor. În bucătăria noatră tradițională leurda se gătește în mai multe feluri. Gustoasă este însă supa cremă cu cartofi, care este preferata iubitorilor supelor vegane. Este incredibil de bună, cu doar patru ingrediente și gata în 30 de minute. Modul de preparare este simplu: 600 grame de cartofi (5-6 cartofi medii), 60-80 grame de leurdă (2 legături mici/mari), o ceapă, 1,2 l de apă sau supă de legume, sare, piper și ulei de măsline. Iată cum se pregătește, cu ajutorul Linei Licious. „Începem prin a toca legumele și călim ceapa în puțin ulei de măsline sau apă călduță și un praf de sare. Când începe să fiarbă, lăsăm totul pe foc aproximativ 20 de minute, până se înmoaie cartofii. Acum adăugăm leurda tocată, amestecăm și mixăm totul în blender până obținem o textură cremoasă. Gustăm și mai ajustăm condimentele dacă e nevoie. Servim cu pâine prăjită și smântână. Rezultatul este o supă absolut delicioasă. Trebuie să o încercați!”, ne precizează o gospodină. „Atât clorofila din frunzele proaspete de leurdă, cât și anumite substanțe similare cu cele conținute de usturoi, au efecte antitoxice puternice. Ele contracarează efectele dăunătoare ale nicotinei și al gudronului din țigări, fiind un mijloc de protecție excelent, atât pentru fumătorii activi, cât și pentru cei pasivi”, ne arată și Marina Grigore, specialist în apifitoterapie (tratamentul diferitelor afecțiuni cronice sau acute cu plante și produse apicole pentru a îmbunătăți calitatea vieții, atât la nivel fizic, cât și psihic, conform standardmed.ro). 100 de grame de leurdă conțin 60 de calorii, adică numai 3,05% din totalul de 2.000 de calorii necesare – și recomandate! – zilnic unui adult!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Cu urzici și leurda scăpăm de foame. Sunt bune într-adevăr dar nu poți mânca în fiecare zi. Eu le culeg de pe câmp nu le cumpăr. Și mie mi se par cam scumpe, dar dau vânzătorii ăia și bon fiscal?? Măcar la urzici să dea bon fiscal dacă pe la mezeluri și brânzeturi, precum și pe la fructe, care au tot felul de pesticide. Da urzicile și leurda nu au pesticide sunt bio. De aia sunt mai scumpe. Dar trece și sezonul lor și gata, e marfă de sezon. Orășanul nostru nu prea mănâncă urzici și leurda zic ca astea sunt plante(hrană) pentru animale nu oameni. E mofturos. Mai bine cârnați și muschiuleti la tigaie. Dar fiecare cu gustul lui. Poftă bună tuturor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.