spot_img
spot_img
9.5 C
Vaslui
30-mart.-2025

VIDEO | Arpagicul a ajuns la pret mare! Acum este perioada optimã de plantare. Mici secrete pentru o productie mare

- Advertisement -

ARPAGIC SCUMP… Dacã plantati  arpagic în luna martie, veti putea obtine ceapã verde în 50 de zile în conditii normale de temperaturã si umiditate. Pentru spatiile protejate, perioada de plantare se poate decala din iarnã si recoltele timpurii vor avea randament optim. Înainte de plantarea arpagicului primavara, experti ne sfãtuiesc sã sãpãm la cazma suprafata pe care urmeazã sã o cultivãm. Cenusa e cel mai bun îngrãsãmãnt pentru aceastã culturã. Din pãcate, pretul arpagicului este cam mare.

VASLUI

BARLAD

Arpagicul se planteazã la o adâcime de 65 cm, distanta dintre plantele de pe acelasi rând trebuie sã fie de 6-8 cm (în functie de soiul ales), iar distanta dintre rânduri este recomandat sã fie de 25 cm. Pe suprafetele mici, plantarea arpagicului se poate face cu mâna. Dupã plantarea arpagicului primãvara, este recomandat sã faceti o irigare pentru a stimula rãsãrirea plantelor. Fertilizarea culturii de ceapa se face atunci când plantele au 3-4 frunze, folosind azotat de amoniu. La o lunã dupã ce ai facut prima fertilizare, se mai face încã una folosind azotat de amoniu si azotat de potasiu.

„Grãdinãrim împreunã când se face primãvarã!”

Iatã ce spun cei care planteazã arpagicul: „Se planteazã primãvara devreme, când temperatura solului ajunge aproximativ la 6-8 grade Celsius. De obicei, acest moment este sfârsitul lunii Martie si începutul lunii Aprilie, în functie de zona climaticã”, spune un grãdinar. Cenusa de la sobã este cel mai bun îngrãsãmânt la plantare: „Aplicati putinã cenusã la plantarea arpagicului. Cenusa este bogatã în potasiu si fosfor, elemente esentiale pentru dezvoltarea rãdãcinilor si cresterea sãnãtoasã a cepei. La plantare, pe cepe se pune putinã cenusã în fiecare rând”, mai spune grãdinarul.

Vasluiul si Bârladul – vânzarea aprig de scumpã la arpagic galben, alb si rosu, cu preturi uriase!

PRETURI…Pietele Vasluiului si Bârladului abundã pe tarabele lor de arpagic galben si rosu, numai cã preturile sunt cam mari. La Piata din Vaslui, arpagicul românesc are pretul începând cu 8,99 lei, dar sunt si preturi de 11,99 lei/kg sau 12,99 lei/kg! La Dedeman în Vaslui însã, arpagicul rosu este 7,70 lei punga de jumãtate de kilogram, iar la arpagicul galben pretul este de la 7,70 lei/0,5 kg , dar avem si pungi la 6,90 lei/0,500 kg. La Bârlad, în Piata Mare, sunt pline tarabele cu arpagic galben si rosu, mai mare sau mic ca pret. Iatã preturile practicate ieri pe piata bârlãdeanã: 12 lei/kg arpagicul olandez. Doar cã, am întrebat de ce este atât de scump si cel care vinde ne-a pus cã de fapt dã pretul cu 10 lei/kg, dar nu discutã mai mult, cã este… bine asa. Si ne-a cerut sã închidem filmarea. Dar la Bârlad, pretul arpagicului olandez galben este unul mai mic fata de pretul la arpagicul românesc: 15 lei/kg pentru aspagic galben si 20 lei kg cel rosu. Mai gãsiti pe la unele tarabe arpagic mititel, galben, cu 10 lei/kg. Am gãsit si o ofertã: ultimele kg de arpagic la o tarabã cu doar 8 lei/kg.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

  1. E o greșeală de tipar cifra de 65 cm. Nu mai dați cu pietre peste tot unde vedeți o greșeală, analizați mai intâi din ce cauză s-a greșit. Sfaturile acestea sunt utile pentru cei care sunt incepători și nu știu cum se cultivă ceapa, alte zarzavaturi, pomi, viță de vie etc.

  2. Cel ce scrii articolul sau dai sfaturi utile pentru semănat arpagic. Mai întâi gândește de șapte ori dă-ți una peste ochi. Cum să plantezi (semeni) arpagic la o adâncime de 65 de cm. Va încolțit prin anul 3000 toamna dacă îl mai prindem. M-am saturat de sfaturi din astea de doi bani. Povești de adormit copiii. Apoi cum se dă cenușa??, și cât? Mai departe, cum să sap terenul la cazma??? Eu plantez 5000 de mp de arpagic. Fa corecturile și apoi e OK. Numai bine și să-ți crească arpagicul, adică să ai noroc să și răsară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.