NEMULTUMIRI…Locuitorii de pe strada Donici din municipiul Vaslui, care fac parte din Asociatia de Proprietari numãrul 2, se confruntã, de aproximativ trei ani de zile, cu o situatie care îi nemultumeste. Este vorba despre majorarea fãrã motiv a facturilor la energia electricã, urmate de alte taxe total nejustificate si stabilite fãrã a fi consultati proprietarii de apartamente. „În fiecare lunã, la asociatia noastrã se strâng în jur de 10.000 lei, care se duc doar pe plata salariilor administratorei si a celor douã femei de serviciu. E o sumã destul de importantã cu care s-ar putea face si alte lucruri, însã nu se vrea. S-a ajuns pânã în acel punct în care, probabil din comoditate, administratora nici nu mai comunicã indexul la E-on. A încheiat cu compania o conventie, prin care noi suntem taxati în fiecare lunã pentru un consum de 153 kW, desi consumul real nu depãseste 25 kW. Avem patru becuri pe scarã, fiecare cu senzor de miscare, deci nu se face deloc risipã. Suntem pusi la platã suplimentarã doar pentru cã cei din asociatie sunt prea comozi pentru a transmite indexul. Nemultumiri sunt legate si de activitatea femeilor de serviciu. Noi le asigurãm apa, ele nu au nimic în afarã de un mop. Nu se cumpãrã produse de igienã, detergenti, de aceea nici nu se vede când se face curat pe scarã. În atare conditii, la ce mai plãtim trei salarii, dacã serviciile lasã mult de dorit?”, s-au întrebat o parte dintre vasluienii care locuiesc la blocul 16. Pentru a discuta toate aceste probleme, câtiva dintre ei s-au întâlnit joi cu administratora asociatiei, dar si cu reprezentanta Primãriei Vaslui, însã la finalul sedintei nu s-a tras nicio concluzie.
Chiar dacã miercuri, conducerea Primãriei Vaslui s-a întâlnit cu reprezentantii asociatiilor de proprietari, locuitorii municipiului continuã sã aibã mari probleme cu administratorii si presedintii acestor asociatii. Joi, la o zi dupã sedinta de la primãrie, o altã sedintã a avut loc la Asociatia nr. 2 din oras, la care au participat mai multi proprietari de apartamente, o angajatã a primãriei si administratora asociatiei respective. Oamenii s-au plâns cã de trei ani de zile, în asociatia de pe strada Donici nu a mai avut loc nicio adunare generalã. „Atât timp cât ni s-a refuzat acest drept de a ne strânge în Adunarea Generalã, nici informatii despre ce se petrece în aceastã asociatie nu am primit. Tindem sã credem cã refuzul de a face o Adunare Generalã mãcar anualã, în care sã ni se prezinte bugetul, nu a dus la nimic altceva decât la folosirea fondurilor de cãtre administratorã dupã bunul ei plac. Acest buget, spune legea, nu se face doar cu scopul de a se asigura niste salarii, ci si pentru a fi folosit la anumite nevoi din aceastã asociatie. De fiecare datã când am cerut ajutorul pentru o anumitã lucrare la unul dintre blocuri, am fost refuzati, desi bani erau. În ce temei legal a functionat, timp de trei ani, asociatia de proprietari, desi nu are nici în prezent un comitet executiv si cum a încasat doamna administrator salariile, e drept, minim pe economie, dacã nu munceste opt ore pe zi, conform legii? De fiecare datã când vine vorba sã facem ceva pentru noi, cei care locuim la aceste blocuri, ni se transmite cã nu se poate, cã nu avem presedinte. Tot ce s-a putut pânã acum a fost sã se încaseze salariile. În momentul în care am sesizat, în mod oficial, cã aceastã asociatie functioneazã ilegal, doamna administrator a anuntat cã îsi dã demisia. Sunt tineri care pãrãsesc aceastã tarã, care nu îsi gãsesc un loc de muncã, fie si plãtit cu minimul pe economie, iar doamna administrator, pentru 5 ore pe zi, încaseazã si pensie si salariu de 4050 lei, brut”.
„Primãria Vaslui o dã dupã cires”
Proprietarii apartamentelor arondate acestei asociatii au descoperit o metodã foarte comodã pentru administratorã de a plãti utilitãtile. „Între asociatia noastrã si Eon s-a încheiat o conventie prin care doamna administrator si-a luat angajamentul cã la noi pe scarã, în fiecare lunã, se consumã 153 kW, desi, în realitate, consumul real nu depãseste 25 kW. În urma acestei conventii, noi plãtim mai mult la curent, doar pentru cã doamna administrator nu se oboseste sã dea indexul, desi asta era una dintre atributiile dumneaei. Noi, în acest moment, avem plãtit curentul pe urmãtoarele zece luni. Am rugat-o sã punã, în fiecare lunã, copii ale facturilor E-on, chiar dacã e pe zero, însã am fost refuzati. Vrem sã stim si noi, din banii nostri, ce materiale se cumpãrã pentru curãtenia pe scarã, pentru cã si aici este o mare problemã. Sunt douã femei de serviciu, plãtite part-time, care atunci când vin sã facã curãtenie, tot de la noi iau apa. Nu e o problemã asta, am înteles cã trebuie sã ajutãm si noi, problema este cã doamnele respective nu folosesc niciun produs de igienã, niciun detergent, nimic pentru sters geamurile. Nu miroase a nimic pe scarã dupã ce pleacã, dau doar cu putinã apa. Asta e toatã curãtenia. Ori în aceste conditii, dacã peste asta plãtim în jur de 10.000 de lei în fiecare lunã, am zis cã mai bine ne gospodãrim noi. Iesim din asociatie, plãtim noi o femeie de serviciu care sã vinã sã ne facã curat de douã ori pe sãptãmânã, îi asigurãm tot ceea ce are nevoie si nu mai avem treabã cu asociatia. Sunt 18 scãri arondate aici, în fiecare lunã, de la fiecare scarã se strâng între 450 si 550 lei. Pentru ce atâtia bani, doar sã plãtim salariile doamne administrator, în timp ce ea nu poate sã dea online un index la curent? Nu ni se pare normal si mai grav este cã Primãria Vaslui lasã impresia cã nu vrea sã se implice în rezolvarea acestor probleme, o dã dupã cires. Peste tot în oras sunt nemultumiri, peste tot ar trebui sã se facã un audit financiar si pornit totul de la zero, cu oameni care vor sã munceascã si care vor sã se implice. Si noi, proprietarii, trebuie sã ne implicãm mai mult, suntem constienti, însã când vedem ce se întâmplã la nivelul acestor asociatii, parcã nu ne mai vine sã o facem! De asta nu vin oamenii la sedinte, de asta nu vrea nimeni sã mai audã de asociatii, pentru cã ele au devenit doar locul de unde unii îsi încaseazã salariile si atât”, ne-au mai declarat vasluienii care locuiesc la blocul 16. Date fiind aceste nemultumiri, nu ne rãmâne decât sã sperãm cã Primãria Vaslui va gãsi o solutie pentru a responsabiliza mai mult aceste asociatii, însã aceastã responsabilitate trebuie sã se transfere si cãtre proprietarii de apartamente. Cu totii trebuie sã întelegem cã asociatia de proprietari e forma de guvernãmânt localã, iar Adunarea Generalã este micutul parlament al cartierului în care locuim, si în care deciziile se iau împreunã, cu implicarea fiecãruia.
Și dacă vrea cu adevărat să le păstreze, de ce nu monitorizează, verifică și intervine să le facă funcționale! Pe ce bază reatestă la 4 ani administratorii dacă 99% din asociații put la propriu? Se pare că o duduie s-a deplasat la o întâlnire cu proprietarii unei asociații și a plecat cum a venit, tăcând. Proprietarii așteaptă să vă implicați serviciul de specialitate domnule Primar. Înyâlnirile de lucru nu valorează nimic mai mult decât demagogie, dacă nu asigurați reprezentanți de asociație capabili, competenți și orientați către rezolvarea situațiilor de asociație, în timpul programului destul de scurt de lucru. Nicidecum să adune bani pentru… știți dvs. ce! Primul pas, igienizați colectivul de reprezentanți: comitetul executiv, președintele , cenzorul / comisia de cenzori. Până nu înlocuiți pe cei care nu sunt competenți, asociațiile de locatari sunt doar o resursă de a scoate bani de la proprietari pentru mizerie de servicii și motiv de scandal între proprietari; pentru că interesul lor nu este înțelegerea dintre proprietari, ci dezbinarea lor.
Și transparența nu este deloc un criteriu în relația dintre comitetul executiv și proprietari. Așadar ceea ce discutați la întâlnirile de lucru pe care vi le-ați propus rămâne acolo; însă oricum nu înțeleg mare lucru, așadar dacă transmit mai departe deformează și denaturează informația. Creați-vă alte canale de comunicare dacă chiar vreți un liant între cetățeni și instituția Primăria Vaslui.
Așteptăm să comunicăm!
Situația la asociația nr 2 din Donici este mult mai grava administratorul Cernusca Elena refuza cu ori ce preț eliberarea scaunului ocupat de 4 ani în mod ilegal are doamna pe listele de adeziune oameni fără suflare cu drept de aderare de la sine putere semnează asa dar și în locul morților nu mai vorbim cenzor nu președinte nu treaba acestora fiind făcută asa la mica înțelegere de persoane fără contract sau cu contract expirat am înțeles ca convocator cu semnături este transmis prin cele doua femei de servici dragele de ele primesc comanda și pleacă pe teren mai mult li d au mai pus în cârcă câteva scări de bloc din alta zona blocuri care nu șanț arondate la asociația noastră ce sa mai vorbim un boier în bună regula proptit în asociația nr 2
Suma vehiculata de 10000 este Sf curat nu calculați câte pers sunt x lei întreținere ca rata lunara de incasare este undeva la 65% la3 pers cu salar minim taxele la stat sunt undeva de 4500 5000 RON aici vedeți ce face guvernul pro Europa dacă nu ai as nu poți vinde ap la notar nu poți încheia contract la aguavas etc primăria acoperind aceste lucruri soluția faceți as propie pe scara sau bloc fără munca la negru cum se practica
Depinde de notar! Iar contractele la Aquavas interesează Aquavasul! Să nu facă contract! Proprietarul poate să plătească consumul de apă! Că doar nu refuză banii! Dacă îi refuză îi bag în cont! Dar contractele sunt cu proprietarii, nu au nici o legătură cu asociația! Cineva v-a dezinformat!
La fel este si la asociatia de la blocul 409 din cartier. platim degeaba personalul. de ce nu se sesizeaza primaria si sa le desfiinteze. putem trai si fara ele. dar nu se vrea. ca sa nu mai apartii de asociatie iti trebuie un bax de 6 topuri de hartie, ore multe de pierdut pe la primarie, nervi intinsi la maxim si tot nu ai garantia ca ti se aproba. celelalte blocuri care nu mai apartin de asociatii cum pot sa se gospodareasca si noi nu… jaful este sustinut de sus….
Și se gospodăresc mai bine decât vecinătatea gospodărită de indiferenr care asociații.
Și prin zona de sud a Bârladului e frecangeala pe bani mulți!!!
Tunuri financiare sunt in majoritatea asociațiilor de proprietari, pentru că nu au nici un control, de fapt. Presedintele de asociația e formal, cenzorul la fel, administratora e executant și toți sub oblăduirea primăriei sunt conectați la furt din banii locatarilor. De ani de zile se știe problema și nimeni nu o rezolvă! Inafară de adunarea banilor și impărțirea lor inclusiv in buzunarele lor, nu au nici un rol. Nu vedeți Nimic in plus in gospodărire și modernizare! Cei care au reușit să renunțe la asociațiile de locatari, au un mare câștig. Sunt ca niște clanuri mafiote, pe care nu le poate anula nimeni!
Am ajuns la exact aceeași concluzie!
Tin să cred că..propietarii de apartamente care fac parte din această asociație..nu au catagdisit să citească ( PE INERNET ) noua lege modificată cu drepturi și obligații pentru locatari..admnistrator..președinte comitetul executiv și cenzor.
Noua lege modificată e tot in favoarea bandiților, nu a proprietarilor de locuințe! Dacă ar fi desființate ,nu ar exista motive de scandal și furturi masive!
Verificați și crucea gării
Schimbați-l, puneți anunț la scări sa va adunați cel puțin 20% din proprietari si dați-l afara, e angajatul vostru
Verificati si pe str. Traian unde administratorul si-a transformat asociatia intr-o afacere personala,cu foarte multe nereguli,amenintari si … „posibile” furturi
La asociația 21 este de rasul lumii.O cucoana după pandemie a picat in asociație și-a lipit fundul de scaun a găsit o amărâtă de fata la 24 de scări ,pt curățenie. In nici 4 ore termina curățenia .Spală de 2 ori pe luna ,doar la cei care s la zi cu plata.Nu a mai plătit la e’ on și nea lăsat și fără lumina.Sta in cușca și bârfește pe toți locatarii.Cum credeți ca o persoana poate reuși sa facă curat la 21 de scări a câte 20 ap.și 3 scări garsoniere ? Pt ce plătim ? Ne meritam soarta .
Toate asociatiile sunt praf,facute pentru a lua banii de la oameni,toti sunt pe pacalit furat …..
Avem și noi o catastrofa la asociația nr.10 gândiți-vă cat se plătește la un turn 66 ap și probleme ave și noi ,dar atât știe sa încaseze în rest n-o interesează nimic, dar nu uita să ceară banii când se mărește minim pe economie, rușine doamna administrator.
E veche problema la aceasta asociație de cel puțin 15 ani In zona sunt foarte mulți pensionari pe care ii aburește cum vrea doamna cernusca acolo nu ai drepturi numai obligații.trebuie data în judecata sa plătească tot prejudiciu