spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

VIDEO: A salvat sute de vieti si acum are nevoie de sprijinul nostru! (FOTO)

- Advertisement -

STRIGÃT…Simona Enciu are 42 de ani si este biochimist la Spitalul de Arsi din Capitalã. În urmã cu 24 ani, chiar la vârsta majoratului, Simona a simtit o durere acutã la piciorul stâng. Dupã mai multe consultatii de specialitate, diagnosticul avea sã fie unul care îi zguduia perceptia asupra vietii: osteosarcom – cancer osos. În ciuda sanselor de supravietuire extrem de scãzute, date de medici, Simona a învins boala, iar astãzi se dedicã la rândul ei pacientilor. Femeia a rãmas însã cu o infirmitate care o urmãreste întreaga viata: lipsa piciorului stâng. Pentru a putea merge si a duce o viatã cât mai aproape de normalitate, foloseste o protezã ce trebuie schimbatã la fiecare 3-4 ani din cauza limitãrilor si a presiunii pe care o pune pe piciorul sãnãtos si pe coloanã. O protezã bionicã, fabricatã în Germania, ar rezolva acest neajuns si i-ar oferi stabilitatea si independenta la care viseazã orice persoanã aflatã în situatia ei.

„Experienta asta mi-a schimbat complet viata si perceptia despre ea. Țin minte si acum ziua în care am împlinit 18 ani. Pãrintii mi-au organizat petrecerea de majorat, dar eu nu am fost în stare nici sã suflu în lumânãri. În noaptea aceea am avut dureri inimaginabile asa cã m-au dus la spitalul din Brãila, unde mi-au pus piciorul în gips. Cum durerile deveneau insuportabile, au decis sã mã ducã la Bucuresti unde au aflat cã am cancer osos. A fost un soc pentru noi toti, mai ales cã medicii îmi dãdeau sanse de supravietuire de numai 1%, adicã… nicio sperantã!”, povesteste Simona.

Amputarea piciorului, singura sansã!

Un miracol a fãcut însã ca tratamentele urmate: amputarea piciorului bolnav, chimioterapie, radioterapie, sã functioneze, iar 24 de ani mai târziu Simona sã fie perfect sãnãtoasã. Femeia a rãmas însã cu o infirmitate care o urmãreste întreaga viata: lipsa piciorului stâng. Pentru a putea merge si a duce o viatã cât mai aproape de normalitate, femeia foloseste o protezã ce trebuie schimbatã la fiecare 3-4 ani din cauza limitãrilor si a presiunii pe care o pune pe piciorul sãnãtos si pe coloanã. O protezã bionicã, fabricatã în Germania, ar rezolva acest neajuns si i-ar oferi stabilitatea si independenta la care viseazã orice persoanã aflatã în situatia ei.

„A fost extrem de greu de acceptat, la acea vreme, atât pentru mine, cât si pentru pãrinti, care trebuiau sã mã ducã si sã mã aducã de la scoalã. Eram în clasa a XI-a când am primit diagnosticul, iar într-a XII-a mi-au amputat piciorul. Recuperarea a fost foarte grea! A trebuit sã amân Bacalaureatul pentru un an. Visam sã devin avocat. Dupã experienta asta am decis sã mã pun în slujba oamenilor în alt mod, mai personal. Anul imediat urmãtor am intrat la Facutatea de Biologie. O facultate fãcutã în baston, dar cu multã pasiune si dedicare din partea mea, simteam cã mã împlineste! Atunci am avut prima protezã… din lemn, decontatã cu greu de statul român. A fost foarte greu! Dacã nu eram atentã o scãpam în timpul mersului, pe stradã. Nu puteam sã stau foarte mult în picioare si îmi provoca rãni. Cu toate acestea, am învãtat sã mã bucur mai mult de lucrurile simple, sã fiu recunoscãtoare pentru sansa la viatã pe care o primisem” îsi aminteste Simona.

Proteza bionicã, sansa pentru cei care si-au pierdut o mânã sau un picior

Între timp, tehnologia a evoluat, iar Simona poartã în prezent o protezã mecanicã. Nu a scãpat însã de baston, nici de schiopãtat. Infirmitatea o priveazã încã de multe activitãti banale precum urcatul scãrilor, condusul masinii, nu mai vorbim de alergat ori de mersul cu bicicleta.

O protezã bionicã, fabricatã în Germania, i-ar oferi Simonei stabilitatea si independenta la care viseazã orice persoanã aflatã în situatia ei. Spre deosebire de protezele clasice, piciorul bionic functioneazã cu ajutorul unor electrozi atasati la nivelul pielii. Astfel, pentru protezare nu e nevoie de interventie chirurgicalã. Pacientul este învãtat, în cadrul unui centru de protezare, cum sã-si foloseascã noul membru, prin intermediul unui simulator pe calculator. Un astfel de dispozitiv costã însã 46.000€, o sumã mult prea mare pentru posibilitãtile financiare ale Simonei. Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate deconteazã doar 5% din pretul oricãrei proteze, indiferent de costurile dispozitivului, iar pacientul trebuie sã scoatã din buzunar restul banilor.

„Banii sunt, iatã, un nou obstacol, o nouã bãtãlie în care este aruncatã aceastã femeie pentru a obtine un lucru de care noi, cei sãnãtosi fizic, ne bucurãm fãrã sã fim cu adevãrat constienti de valoarea lui. Simona e o luptãtoare, dar nimeni nu poate lupta singur la nesfârsit. Fiecare dintre noi are nevoie de ajutor la un moment dat. Împreunã putem strânge banii necesari pentru achizitionarea protezei speciale de care are nevoie Simona. Donatiile noastre îi pot oferi viata activã, lipsitã de griji si eforturi inutile, la care viseazã de zeci de ani!” Vlad Plãcintã, presedintele Asociatiei „Salveazã o inimã”.

Pentru donatii si sponsorizãri din partea companiilor, accesati linkul: https://salveazaoinima.ro/simona-enciu/

Denumire entitate: Asociatia „SALVEAZã O INIMÔ

Cod de înregistrare fiscalã: 31015982

Cont RON: RO05BTRL00701205W82870XX

Cont EUR: RO28BTRLEURCRT00W8287001

Cont USD: RO68BTRLUSDCRT00W8287001

Cod SWIFT: BTRLRO22

Cod BIC: BTRL

Banca Transilvania Botosani

Vã rugãm sã specificati în transferul bancar, la detaliile plãtii, numele Simona Enciu!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Statul român este un vampir.Ne ia banii pentru diverse taxe și impozite iar când este vorba despre cetățeni și drepturile lor ne întoarce spatele. Asta este statul român eșuat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.