DREPTATE… Uniunea Sindicalã „Didactica” a obtinut o nouã victorie pentru învãtãmântul vasluian. Dupã doi ani de procese în instantã, Înalta Curte de Casatie si Justitie a dat dreptate sindicatului, constatând cã drepturile salariale ale cadrelor didactice au fost calculate gresit în ultimii trei ani. Mai exact, sporurile acestora au fost calculate la nivelul anului 2016, nu la nivelul salariului de bazã în platã. Astfel, un profesor care a tinut, în ultimii trei ani de zile, ore de dirigentie, a primit un spor mai mic, pentru cã cei 10% care i se cuveneau erau calculati la o bazã veche. Aceeasi situatie s-a întâmplat si în cazul celor care primesc gradatie de merit sau spor pentru învãtãmântul special. „Practic, acum ar trebui sã fim repusi în drepturi, sã ni se plãteascã banii din urmã, fãrã a mai fi nevoiti sã apelãm din nou la procese”, a declarat prof. Sorin Tiplea, presedintele Uniunii Sindicale „Didactica”. Acesta a mai precizat cã a anuntat federatia din care face parte (Federatia Sindicatelor Libere din Învãtãmânt), iar aceasta a avut deja o întâlnire cu ministrul Educatiei si mai urmeazã încã una, cu premierul României, Florin Cîtu.
Prin victoria obtinutã de Uniunea Sindicalã „Didactica” va trebui sã se facã dreptate nu numai cadrelor didactice din judetul Vaslui, ci tuturor din tarã. „De trei ani de zile salariile nu ne sunt plãtite în mod corect. Noi am fãcut mai multe demersuri la nivelul Ministerului Educatiei si acesta a refuzat sistematic sã modifice programul privind salarizarea personalului din învãtãmânt. Acestia au refuzat, nu am avut ce face, a trebuit sã ne adresãm instantei. Initial, am pornit proces cu un grup restrâns de persoane, am câstigat la Tribunalul Vaslui si la Curtea de Apel Iasi. Apoi am pornit procesele cu toti membrii de sindicat, din nou am câstigat la Tribunalul Vaslui si s-a ajuns la Curtea de Apel Iasi, care a sesizat Înalta Curte de Casatie si Justitie pentru a se emite o decizie general valabilã cu privire la modalitatea de calcul a salariilor din învãtãmânt, iar aceasta a constatat cã se face o nedreptate salariatilor din învãtãmânt”, a explicat prof. Sorin Tiplea.
Prof. Sorin Tiplea: „Sunt persoane care în aceastã perioadã au avut salariile tãiate si cu 500 lei/lunã”
Ministerul Educatiei va trebui sã tinã cont de decizia Înaltei Curti de Casatie si Justitie si sã plãteascã cadrelor didactice drepturile salariale. „Evident, Guvernul va trebui sã ia o decizie si sã repunã în drepturi toti salariatii din învãtãmânt din întreaga tarã, chiar dacã procesul a fost câstigat de noi, Uniunea Sindicalã „Didactica”. Decizia Înaltei Curti de Casatie si Justitie este valabilã pentru toate instantele de judecatã din tarã, nu doar pentru Curtea de Apel din Iasi sau cele de sub incidenta acesteia. Practic, ar trebui sã fim repusi în drepturi, sã ni se plãteascã banii din urmã, fãrã a mai fi nevoiti sã apelãm din nou la procese. În acesti trei ani, noi am avut tãieri de salarii în învãtãmânt. Sunt persoane care în aceastã perioadã au avut salariile tãiate si cu 500 lei/lunã. Spre exemplu, colegii care prestau activitatea de dirigentie primeau acel 10% calculat nu la salariul de bazã în platã, ci la nivelul anului 2016. Asa au considerat dânsii sã o facã. În Legea nr. 153 privind salarizarea personalului didactic din fonduri publice, existã un articol care spune cã ministerele vor face toate demersurile pentru încadrarea în bugetul alocat. Si ca sã se încadreze în bugetul alocat, se raportau la calculul unei baze mai mici. În urma acestei decizii, am sesizat federatia din care facem parte, aceasta a avut o întâlnire cu domnul ministru Cîmpeanu, dumnealui a înteles problematica, cu toate cã ministerul, financiar-contabilã, a încercat sã tragã de timp. A spus cã va trebui sã se discute la nivelul Ministerului de Finante, ministerul, la rândul lui tergiverseazã, mai ales cã trebuie sã elaboreze Legea bugetului. Urmeazã sã aibã loc o întâlnire cu premierul României în care se va discuta si aceastã chestiune”, a mai precizat presedintele sindicatului.
Pai voi ăștia fără nici un talent,(in muzica, pictura… Religie,sport) înțeleg de ce sunteți frustrați!!!Ca, una e sa demonstrezi, la o ora de religie, existenta lui Dumnezeu, iar alta e sa demonstrezi, de ce 1+1=2.Mi se pare, ca e mult mai mare efortul, în prima situație,asa ca acolo trebuie redistribuiti toti banii din învățământ 😄
„Sluga vicleana și leneșă, trebuia sa pui banul (TALANTUL) meu la zarafi…. Mergi spre osândă VESNICĂ! „(pentru profesorii inculți ai României, care vor scăderea SALARIILOR, pentru cei ce îi FORMEAZĂ pe copii ca OAMENI :Pilda talantilor)
Pai da, domnule Florin, știți și voi de ce dați asa note mici la matematica, sa meargă pregătirile, de unde sa scoateți voi grosul!!! Disciplina cu teze, corectării, daaa… Serios!!??? Hai ca se știe și asta!!!
De ce nu va reprofilati? Aveti doar 4 clase de elevi,ceilalți au chiar 10. Nu faceți nimic altceva, nu comisii, nu serviciu…. Va certați pe copii pentru pregătire în particular…. Si da, în situațiile în care elevii iau note mici la examene ( evaluare, bacalaureat) sa fiti si penalizati! Asa ar fi corect, nu? Si nu predau niciuna dintre disciplinele enumerate de dvs ca fiind ” capuse”….
Ar fi buna o departajare financiara clara între un profesor de matematica, limba romana și alte materii utile, cu lucrari semestriale față de inutili de sport, muzica, desen care nu au făcut nimic în ultimul an dar au încasat și încasează salarii normale. Să fie căpușele puse la muncă!
Ești castrat mintal, Tovarășe…ți se pare ca ești boul carului sau cum…?!? Va tâmpit pandemia pe astia de matematica….vezi ca pentru a deschide gura ai nevoie de exercițiu fizic, nu matematic…cretinule…la fel și cu deplasarea de la, pana la….unde dracu va găsește, gunoaielor…și mai ești și dascăl…probabil…vai de capul tău…inspiri lehamite, scatofilule !!!
Asa ar fi corect, sunt profesori care muncesc la clasa, mai corecteaza si teste si lucrari semestriale in timp ce o parte dintre ei nu fac nimic la clasa, nu au teste de corectat dar dau note mari elevilor, stiu ei de ce…sa nu mai vorbim de profesorii care lipsesc, scoala online e vacanta pentru o parte dintre ei.
Toti vreti numai sporuri si bonusuri dar responsabilitate 0.
Bravo domnule Tiplea!
Cred ca ai face fata cu brio si in politica!
perfect ar fi… sa lase profesorii in pace acest domn vesnic in functie, nu a mai fost ales sau reales de nimeni… sa mearga perfect pe drumul lui