spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Victoria republicanilor aduce doi ani de război politic în SUA

- Advertisement -

Republicanii au preluat majoritatea în Camera Reprezentanţilor. Democraţii au reuşit să păstreze Senatul, dar pe preşedintele Obama îl aşteaptă o jumătate de mandat tensionată.

Preşedintele Obama e conştien că îl aşteaptă vremuri grele

Republicanii au jubilat ieri, în urma scrutinului legislativ anticipat din SUA, şi l-au presat pe preşedintele Barack Obama să-şi modifice politicile, apreciind că electoratul s-a întors împotriva sa şi a Partidului Democrat.

Republicanii îi recuceresc pe americani

În alegerile de marţi, republicanii au preluat majoritatea în Camera Reprezentanţilor şi au redus dominaţia democraţilor în Senat, pregătind scena pentru un război politic în ultimii doi ani de mandat ai preşedintelui.

În alegerile de marţi, republicanii au preluat majoritatea în Camera Reprezentanţilor şi au redus dominaţia democraţilor în Senat, pregătind scena pentru un război politic în ultimii doi ani de mandat ai preşedintelui.

La doi ani după triumfala victorie în prezidenţiale, Obama achită astfel nota de plată pentru situaţia economică gri a ţării, şomajul ridicat şi politicile contestate ale administraţiei, care au vizat ieşirea ţării din criză.

În vreme ce democraţii au admis că adoptarea oricărui act legislativ important va fi de acum imposibilă în lipsa acordului republicanilor, aceştia din urmă au ameninţat că sunt gata să îşi impună propria agendă, care include reducerea cheltuielilor publice şi blocarea reformei sistemului de asigurări de sănătate.

Camera Reprezentanţilor, condusă de republicani

Toate cele 435 de locuri ale Camerei inferioare a Congresului american au fost puse în joc, alături de 37 din cele 100 ale Senatului şi de 36 de posturi de guvernator, plus cea mai mare parte a legislaturilor statelor.

Numărătoarea oficială arată că republicanii au obţinut un câştig net de 60 de locuri în Cameră, mai mult decât ar fi avut nevoie pentru a prelua majoritatea. Simbolic pentru schimbarea de direcţie aleasă de electorat, noul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor va fi republicanul John Boehner, un conservator din Ohio, care o va înlocui în această funcţie pe democrata Nancy Pelosi, o liberală din San Francisco.

Rezistenţa democrată

Premiul de consolare al democraţilor este menţinerea majorităţii în Senat, şi aceasta – la limită, după ce au pierdut şase locuri în favoarea republicanilor. Au existat unele victorii care au ridicat moralul partidului lui Barack Obama.

Una dintre cele mai faimoase candidate susţinute de paltforma ultraconservatoare Tea Party, republicana Christine O’Donnell, a fost învinsă lejer în liberalul stat Delaware, de candidatul democrat.

În Nevada, liderul majorităţii democrate din Senat, veteranul Harry Reid, a obţinut o victorie nesperată împotriva favoritei scrutinului – Sharron Angle, o altă reprezentantă a Tea Party.

Puţin spaţiu de înţelegere

La miezul nopţii de marţi spre miercuri, când rezultatul alegerilor devenise deja clar, Obama l-a sunat pe John Boehner pentru a-l felicita şi pentru a-şi exprima speranţa că vor putea colabora pentru priorităţile americanilor.

La rândul său, Boehner l-a îndemnat pe preşedinte să reducă cheltuielile guvernamentale şi rata şomajului. Ulterior, Boehner le-a promis alegătorilor că va lupta pentru a bloca „mon struoasa” reformă a sistemului asigurărilor de sănătate.

În următorii doi ani, Obama va trebui să facă eforturi pentru a susţine această reformă – una dintre principalele sale măsuri din prima jumătate de mandat. El a dat ieri de înţeles că este deschis propunerilor republicanilor pentru îmbunătăţirea acestei reforme.

Alte iniţiative majore, privind imigraţia şi schimbările climatice, par sortite eşecului, în lipsa unui sprijin pe care republicanii, şi în special reprezentanţii Tea Party, nu par dispuşi să îl acorde.

„Cred că trebuie să îmi asum în mod direct responsabilitatea, pentru că nu am făcut destule progrese.”
BARACK OBAMA, preşedintele SUA

60 de mandate
din Camera Reprezentanţilor au trecut de la democraţi la republicani. Ultimul balans de asemenea mărime a avut loc în 1948

ASCENSIUNE

Mişcarea ultraconservatoare Tea Party îşi va face auzită vocea în Congres, unde va avea peste 60 de reprezentanţi, şi visează deja la un succes peste doi ani, când sunt programate noi alegeri.

Dan Stancu

Candidaţii Tea Party au avut o contribuţie importantă la succesul republicanilor americani în Camera Reprezentanţilor, dar au şi pierdut câteva bătălii importante cu democraţii în Senat, mişcarea fiind considerată „o sabie cu două tăişuri” de jurnaliştii de la Reuters.

Reprezentanţii Tea Party au fost totuşi foarte vocali după anunţarea rezultatelor scrutinului de marţi. „Republicanii trebuie să ştie, am dat lovitura în 2010. Dacă ei nu vor face ceea ce trebuie în următorii doi ani nu este absolut nicio problemă. Ne vom întoarce în 2012. Şi vom da din nou lovitura. Îi vom înlocui cu alţii care vor susţine principiile noastre”, a declarat Mark Meckler, cofondatorul Tea Party Patriots, unul dintre cele mai importante grupări din Tea Party.

Austeritatea bugetară pe timp de criză este unul dintre principii, iar Rand Paul, noul senator de Kentucky, a declarat că acesta este mesajul cu care va merge la Washington.

Eşecuri majore

Chiar dacă îi susţin pe republicani, activiştii Tea Party îi consideră prea moderaţi pe unii dintre ei. Acesta este şi motivul pentru care au aruncat în luptă propriii candidaţi la alegerile primare, iar mulţi dintre ei au câştigat şi au intrat în cursa pentru fotoliile din Congres. Marţi însă, candidaţii Tea Party la Senat au pierdut în faţa democraţiilor în Nevada, Delaware, Colorado şi California.

În Nevada, liderul majorităţii democrate din Senat, Harry Reid, a reuşit să-şi păstreze man datul, învingând-o pe Sharron Angle, candidata susţinută de mişcarea ultraconservatoare. „Nevada a ales să meargă înainte, nu înapoi”, a declarat Harry Reid, unul dintre aliaţii importanţi ai preşedintelui Barack Obama.

Analiştii citaţi de Reuters sunt de părere că republicanii ar fi avut mai multe şanse să obţină majoritatea la Senat dacă în locul membrilor Tea Party ar fi candidat politicieni agreaţi de conducerea partidului. Ei dau ca exemplu cazul lui Christine O’Donnell, care la alegerile primare l-a învins pe Mike Castle, un republican moderat şi experimentat. Ulterior însă, O’Donnell a făcut mai multe gafe legate de vrăjitorie şi de intervenţia divină în politica SUA, iar marţi a fost învinsă de democratul Chris Coons.

Pe de altă parte, vedeta Tea Party, Marco Rubio a devenit senator de Florida după ce a câştigat primarele în faţa guvernatorului republican Charlie Crist. Acesta a candidat marţi ca independent, dar a pierdut din nou.


EUFORIE. Susţinătorii Tea Party se aşteaptă ca mişcarea să-şi impună punctul de vedere în Congres

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.