spot_img
spot_img
-3.1 C
Vaslui
15-ian.-2025

Victor Munteanu, vocea tinerilor vasluieni la Dialogul Cetãtenesc de la Sibiu

- Advertisement -

INTERVIU… Este tânãr, este din Vaslui, învatã la Liceul “Stefan Procopiu”, iar sãptãmâna trecutã a reprezentat judetul la Conferinta Europeanã de Tineret/Dialogul tinerilor cetãteni, desfãsuratã la Sibiu. Alãturi de 299 de adolescenti din toate colturile Uniunii Europei, acesta a dezbãtut rolul tinerilor în comunitãtile locale, viitorul Europei digitale, precum si multe teme de interes public. În cadrul unei dezbateri la care a fost prezent si presedintele României, Klaus Iohannis, Victor l-a întrebat dacã ar trebui ca tinerii români sã aibã drept de vot încã de la 16 ani, asa cum se întâmplã în cazul Austriei. Eu sunt perfect de acord sã înceapã posibilitatea de a vota la o vârstã mai micã. 16 ani este ok. Dar atunci cred cã trebuie sã începem si procesul de învãtare despre democratie putin înainte de primul vot, sã nu ne trezim în pozitia de acum, când poti sã mergi la vot la 18 ani si începi sã înveti despre alegeri la 38 de ani”, a rãspuns Klaus Iohannis. Ce pãrere are Victor despre rãspunsul acestuia, ce sfat le dã liceenilor vasluieni si care sunt motivele pentru care îsi doreste sã urmeze o carierã de diplomat sau o carierã în administratia publicã, cititi în rândurile urmãtoare în cadrul unui interviu menit sã vã facã cunostintã cu unul dintre sutele de tineri vasluieni inteligenti despre care vom mai auzi cu sigurantã.

Rep: Victor, cum a fost la Conferinta Europeanã de Tineret/Dialogul tinerilor cetãteni? Povesteste-ne ce s-a întâmplat acolo.

Dacã ar fi sã rezum tot ce s-a întâmplat pe 8 mai la Sibiu s-ar putea sã ajungem la pagini întregi si cu sigurantã nu veti mai pleca acasã. Cel putin, nu azi… (râde) Da, toate astea într-o singurã zi! Dar înainte sã încep sã povestesc despre evenimentul în sine as vrea sã mã abat putin asupra orasului Sibiu, un loc deosebit, încãrcat cu o istorie pe care nu o poti deslusi într-o singurã zi, nici mãcar într-o sãptãmânã. Îti trebuie mult mai mult. Cât despre atmosferã, vã spun sincer cã n-am mai vãzut oameni atât de primitori si binedispusi, gata sã îti explice minutios fiecare lucru în parte despre urbea lor. Atmosfera nu putea fi completã fãrã ceilalti 299 de tineri veniti din toate colturile Uniunii Europene, dar si fãrã voluntarii din Alba Iulia si Sibiu care s-au asigurat ca întregul eveniment sã aibã loc în conditii excelente. Comisia Europeanã a jucat si ea un rol primordial, finantînd atât dialogul nostru, cât si summit-ul de pe 9 mai. Asa cã, da, dacã ar fi sã rezum într-un cuvânt tot ce s-a întâmplat, acela ar fi „unitate”. Conferinta noastrã a început în jurul orei 10 când am fost întâmpinati de cãtre directorul general în comunicare al Comisiei, Sixtine Bouygues; comisarul european responsabil pentru ocuparea fortei de muncã, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de muncã, Marianne Thyssen si nu în ultimul rând, de cãtre Tibor Navracsics, comisar european responsabil pentru educatie, culturã, tineret si sport. Ei au vorbit pe rând despre importanta fiecãrui atelier la care urma sã participãm, dar au realizat si o prezentare succintã a obiectivelor pe care le-au îndeplinit de-a lungul mandatului lor. Dupã partea introductivã, a urmat împãrtirea tinerilor pe ateliere, sesiunea de dimineatã si cea de dupã-amiazã. Fiecare dintre cei 300 de participanti am avut de ales în prealabil, cu câteva sãptãmâni înainte, douã ateliere pe care vrem sã le parcurgem în ziua conferintei. Personal, am ales douã lucruri destul de interesante, si anume „Eu si societatea: Cum îmi doresc sã mã implic în construirea/dezvoltarea unor comunitãti eficiente si valoroase?” , „Eu si Europa Digitalã: Se vor schimba vietile noastre si locurile de muncã în viitorul apropiat?”.

Rep: Ce s-a întâmplat în cadrul acestor ateliere?

Am fost împãrtiti pe grupe a câte 5-6 persoane si am dezbãtut rolul nostru în comunitãtile locale si ce am putea face pentru ca acestea sã se dezvolte armonios, rolul transformãrii digitale si cum vedem noi viitorul Europei digitale, dar si cum sã luptãm împotriva stirilor false, dezinformãrilor care stim cu totii cã se înmultesc pe zi ce trece. Dacã în primul workshop discutia s-a învârtit în jurul unor întrebãri foarte bine alese de cãtre facilitatori, care ne-au ajutat sã venim cu propuneri inedite mai ales în domeniul educational, în al doilea fiecare am avut de ales un subiect pe care ne-am bazat, iar ideile pe care fiecare grup le-a extras au fost puse pe ecran, urmând ca de pe site-ul sli.do sã putem vota ce temã ne dorim sã ajungã la urechile doamnei comisar Thyssen. Grupul nostru a ales sã se plieze pe efectele stirilor false si mãsurile pe care le-am putea lua ca sã prevenim comunitatea de eventualele dezinformãri apãrute în media. Chiar dacã fiecare participant a fost repartizat la douã workshop-uri consider cã toate cele cinci ateliere ne-au oferit informatii pretioase pe care sã le putem mai apoi pune în aplicare. Pentru atmosfera din cadrul acestor sesiuni la care am participat, nu pot sã le spun decât un mare „multumesc!” facilitatorilor Holger Heller, Maria Scordialos, Anton Valkov, Benedicte Rousseau. Momente frumoase au fost si pentru acestia deoarece nu se cunosteau între ei înainte de evenimentul de la Sibiu. Punctul culminant al serii a fost întâlnirea tinerilor cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker si cu presedintele României, Klaus Iohannis. Moderatorul dezbaterii, Dan Cãrbunaru a facilitat comunicarea dintre cei doi oficiali si noi, tinerii. Timp de douã ore am avut ocazia sã punem diverse întrebãri. Dupã câte am observat, cele mai multe s-au axat pe schimbãrile climatice, dar si pe domeniul educatiei. Acum sã vã vorbesc putin despre colegi… Am întâlnit oameni de nota 10 la eveniment si cãrora le multumesc pentru faptul cã m-am simtit bine alãturi de ei! Aici îi enumãr pe Tana Foarfã, presedintele ONG-ului Europuls, Ionut Vãidean, Raluca Miron, Leonardo Accinni, Matei Macuc, Lonneke Van der Veen si multi altii. Pe lângã cadrul formal de la Sibiu, am avut ocazia sã am dialoguri informale, prietenesti în care ne-am imaginat cum va fi Europa în viitor.

Rep: Stiu cã i-ai adresat o întrebare presedintelui Klaus Iohannis în ceea ce priveste dreptul tinerilor români de a vota începând cu vârsta de 16 ani. Cum ti s-a pãrut rãspunsul presedintelui si ce pãrere ai tu despre introducerea unui astfel de amendament?

Foarte bunã întrebarea… Da, vedeti dumneavoastrã, într-o societate care se aflã într-o continuã schimbare tot ce se întâmplã în jur capãtã un alt contur, pe zice trece. E imposibil sã nu ne dãm seama cã tinerii secolului XXI se maturizeazã mai repede decât de obicei si chiar stiu ce vor. Adicã pãrintii nostri când erau de vârsta noastrã nu stiau atâtea lucruri câte stim noi în prezent. Vreau sã aduc în discutie propunerea mea într-unul dintre atelierele la care am participat si anume, o disciplinã care sã studieze Uniunea Europeanã mai în profunzime si sã fie implementatã în toatã Europa. Când mã refer la Uniunea Europeanã, mã refer la tot ceea ce înseamnã institutii (ce fac ele, care este rolul lor), de ce mergem la vot, de ce votãm pentru cã, din pãcate, constat cã sunt tineri în ziua de astãzi care habar n-au nici la ora actualã ce va fi pe 26 mai si vã spun din surse sigure pentru cã am întrebat. Dar mai rãu de atât, am întâlnit oameni la 50-60 de ani care nu stiu pentru ce merg la vot. Bine… Uniunea Europeanã are proiectele ei prin care informeazã tinerii, dar fiecare tarã membrã ce ar putea sã facã pentru ca cetãteanul ei sã fie mai informat? Si m-am gândit la propunerea pe care am înaintat-o comisarilor prezenti la eveniment si pe care am amintit-o anterior. Aceastã idee ar putea fi si rezolvarea la rãspunsul pe care ni l-a dat domnul presedinte, potrivit cãruia tinerii ar trebui sã înceapã sã fie informati de la vârsta de 12,13 ani despre procesele electorale, mai ales în ceea ce priveste alegerile europarlamentare. Acum poate unii oameni îmi vor spune cã în România toate acestea se studiazã la educatie civicã. Da? Atunci de ce un tânãr de 25, 26, 27 de ani care a studiat aceastã disciplinã în gimnaziu, nu stie în prezent pentru ce mergem la vot? Rãspunsul cred cã nu trebuie sã vi-l mai dau. În concluzie, da, sunt de acord cu introducerea unui astfel de amendament, sã se voteze de la 16 ani. Dacã nu, o altã alternativã este votul de la 18 ani, dar sã fie obligatoriu.

Rep: Cu ce impresii si concluzii te-ai întors de la aceastã conferințã?

A fost o zi în care toti cei implicati s-au mobilizat exemplar, a fost grozav! M-am întors acasã de la aceastã conferintã cu gândul cã lucrurile se vor schimba, dar încetul cu încetul. Nimic nu se poate întâmpla peste noapte. În acelasi timp mã bucur cã pãrerile noastre au fost ascultate si cã vor fi luate în considerare de decidenti.

Rep: Stiu ca esti voluntar al Centrului Europe Direct de ceva timp. Ce te-a determinat sa mergi pe aceastã cale europeanã, daca o putem numi asa, si cum ai descrie aceastã experientã?

Într-adevãr, Centrul Europe Direct Vaslui mi-a oferit sansa sã înteleg mai bine calea europeanã si sã-i pot ajuta si pe cei de lângã mine sã o urmeze. Experienta de voluntar al acestui centru, care promoveazã valorile europene în întreg judetul, este una minunatã, particip la activitãtile la care sunt solicitat, uneori mai propun eu activitãti, selectez stiri pentru ziarul Europe Direct, „Europa în direct”. Munca depusã de oamenii care coordoneazã acest centru este una infernalã. Nu e usor sã vii de fiecare datã cu ceva nou si sã te adaptezi în functie de necesitãtile comunitãtii vasluiene. Nu în ultimul rând, trebuie sã mentionez si proiectul „Scoli-Ambasador ale Parlamentului European” implementat de Liceul „Stefan Procopiu” începând cu octombrie 2017. Stiu cã liceul meu este laureat al titlului de Scoalã-Ambasador a Parlamentului European si datoritã eforturilor pe care le-am depus eu în calitate de ambasador junior. Pânã la urmã cu totii ar trebui sã mergem pe calea europeanã, iar euroscepticismul ar trebui sã disparã cu desãvârsire. Cei sceptici ar trebui sã stie cã niciodatã nu am fost perfecti, niciodatã nu vom fi, dar prin eforturile noastre, ale tuturor vom încerca sã fim cât mai aproape de o Uniune care sã reprezinte un model de urmat pentru tãrile mai putin dezvoltate si care nu sunt membre ale acestei comunitãti. Optimismul a învins si va învinge întotdeauna, indiferent de natura lui.

Rep: Mai e putin pânã la BAC. Ce facultate vrei sã urmezi? Pentru ce profesie vrei sã te pregãtesti?

Vreau sã urmez sectia Relatii Internationale din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti. Astfel, îmi doresc sã mã pregãtesc pentru a deveni diplomat, dar nu este exclus sã lucrez pe viitor în administratia publicã sau în institutii ale Uniunii Europene. Sunt foarte multi vasluieni care au ajuns în functii cheie la nivel european de care probabil nici nu am auzit. Sunt foarte sigur cã ei în acest moment sunt cu inima si sufletul acasã si cã îsi iubesc orasul la fel de mult cum o fac eu.

Rep: Cum te vezi peste 10 ani?

Peste 10 ani mã vãd un om care stã într-un birou, merge în delegatii, îsi reprezintã comunitatea cu succes si lucreazã cu mult drag pentru ca aceasta sã devinã din ce în ce mai bunã. La familie nu m-am gândit încã, este prea devreme, dar vreau sã o construiesc alãturi de o persoanã inteligentã, frumoasã, afectuoasã.

Rep: Daca ar fi sã le dai un sfat liceenilor, care ar fi acela?

Acum, în prag de alegeri, sfatul meu pentru liceenii de 18 ani este sã meargã la vot pentru cã în joc stã soarta pe urmãtorii 5 ani a Uniunii Europene. Pe ceilalti îi sfãtuiesc sã se informeze despre tot ceea ce înseamnã procese electorale, fie cã vorbim despre europarlamentare, fie cã vorbim despre prezidentiale, iar la 18 ani când se duc la vot sã stie deja despre ce este vorba. Mai mult de atât, îi sfãtuiesc sã-si urmeze visurile pentru cã totul este posibil, absolut totul. Noi suntem cei care conturãm viitorul, în mâinile noastre stã puterea.

Victor Munteanu, voluntar al Centrului de Informare Europe Direct Vaslui

Un rol important în formarea lui Victor este reprezentat de activitatea de voluntar în cadrul Centrului de Informare Europe Direct Vaslui, prin intermediul cãruia a participat la numeroase proiecte europene. “Încã de la înfiintare, din 2004, Centrul de Informare Europe Direct Vaslui, din cadrul Consiliului Judetean Vaslui, si-a respectat cu strictete misiunea de a contribui si completa activitatea de comunicare a Comisiei Europene despre Uniunea Europeanã, având drept obiectiv general stabilirea de legãturi cu publicul judetului Vaslui, astfel încât toti cetãtenii sã beneficieze de un acces facil la informatia europeanã si sã-si facã auzite opiniile. În cei 15 ani de functionare, echipa Centrului si-a diversificat în mod constant activitãtile, pentru a le adapta nevoilor locale de informare privind UE si a ajunge la cât mai multe grupuri tintã. Pentru a ne îndeplini obiectivele, am colaborat de-a lungul timpului cu reprezentanti ai administratiei publice locale, ai mediului privat si ai ONG-urilor. Printre acestia, un partener care ne sprijinã de fiecare datã în desfãsurarea activitãtilor dedicate celor mai active grupuri tintã (cadrele didactice si elevii, de toate vârstele) si cãruia dorim sã-i multumim este Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui. Asa am ajuns sã colaborãm cu un numãr foarte ridicat de unitãti de învãtãmânt din judet si sã ne sprijinim reciproc în derularea actiunilor pe teme europene”, au transmis reprezentantii Centrulului de Informare Europe Direct Vaslui.

Tânãrul este unul dintre ambasadorii junior ai Liceului “Stefan Procopiu” Vaslui

Potrivit acestora, “un exemplu în acest sens este buna colaborare pe care am avut-o cu Liceul “Stefan Procopiu” Vaslui, ce a obtinut titlul de Scoala Ambasador a Parlamentului European, ca urmare a evenimentelor organizate în vederea promovãrii politicilor europene. Marele premiu pentru munca lor a fost vizita la sediul Parlamentului European din Strasbourg din decembrie 2018, a ambasadorilor junior si seniori, pentru a participa la un eveniment amplu, intitulat EUROSCOLA. Victor, unul dintre ambasadorii junior ai Liceului “Stefan Procopiu” Vaslui, si -a exprimat interesul fatã de proiectul European si activitãtile noastre, iar de mai bine de 1 an de zile este voluntarul Centrului. Având în vedere calitãtile sale si experienta deja vastã în domeniul European, pentru vârsta sa, l-am recomandat Reprezentantei Comisiei Europene în România si sprijinit în vederea participãrii la Dialogul cu tinerii cetãteni europeni, ce a avut loc pe data de 8 mai 2019, la Sibiu. În procesul de selectie, ce a fost unul riguros, au cântãrit mult atât activitatea de voluntariat, cât si participarea în proiectele europene desfãsurate de liceul la care este elev. Stim cã am fãcut o alegere bunã si dorim sã-i multumim lui Victor si conducerii Liceului “Stefan Procopiu” Vaslui, pentru buna reprezentare de care s-a bucurat tânãra generatie a judetului Vaslui la Sibiu. De-a lungul anilor, au existat si cadre didactice, care, ca urmare a implicãrii în activitãtile de diseminare a informatiei europene la nivel local si pe baza recomandãrii noastre, au participat la diverse vizite de studiu la institutiile europene din Bruxelles, precum dl. prof. Nicolae Ionescu, profesor de istorie la Liceul Teoretic “Mihail Kogalniceanu” Vaslui si dl.prof. Focsa Constantin, profesor de istorie la Scoala Gimnazialã “Stefan cel Mare” Vaslui. O preocupare constantã pentru noi a fost si rãmâne promovarea oportunitãtilor pe care le oferã UE, încurajarea vasluienilor de a le accesa si sprijinirea celor interesati, în mod obiectiv si egal. Usa noastrã este deschisã celor dornici sã se implice în mod voluntar în organizarea activitãtilor pe teme europene, celor care preferã sã-si aloce o parte din timpul lor liber actiunilor noastre sau programelor pe care le oferã UE, voluntariatul fiind una dintre valorile promovate de Uniunea Europeanã”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.