spot_img
spot_img
-0.6 C
Vaslui
13-ian.-2025

Vicepreşedintele ANAF reafirmă că e nejustificată creşterea de preţ a carburanţilor

- Advertisement -

Majorarea preţului carburanţilor cu 20% nu este justificată şi nu poate fi pusă pe seama poverii fiscale, iar valoarea taxelor şi impozitelor în tariful final se situează undeva la nivelul de 50%, a afirmat, joi, Dragoş-George Bogdan, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF).

‘Controlul la producătorii şi distribuitorii de benzine a relevat o creştere de 20% a veniturilor pe care ANAF o consideră nejustificată. Existau cheltuieli foarte mici în raport cu creşterea de preţ care s-a produs. Ceea ce am constatat noi este că majorarea de 20% a preţului benzinei nu s-a datorat poverii fiscale, aşa cum s-a încercat a se acredita ideea. Tot ceea ce înseamnă impozite şi taxe în preţul final al carburantului reprezintă undeva la nivelul a 49-50%. Pot să vă spun că, la începutul lui 2010, ponderea era undeva la 51-52%, iar la finalul anului procentajul a scăzut. Deci, nu putem pune pe seama poverii fiscale această creştere’, a explicat Bogdan.

Întrebat cum vor evolua lucrurile în cazul ideii de fiscalizare a persoanelor fizice cu venituri foarte mari, vicepreşedintele ANAF a precizat că va exista şi o analiză de risc asupra grupurilor-ţintă.

‘Noi intenţionăm ca persoanele fizice să-şi fiscalizeze veniturile. Dacă nu şi le fiscalizează, mergem şi le impozităm veniturile. Încă suntem în lucru. Tot ceea ce înseamnă persoane fizice cu un anumit venit, nivel de trai, persoanele bogate vor fi impozitate dacă nu-şi fiscalizează veniturile. La nivelul Ministerului de Finanţe şi al ANAF-ului vom face o analiză de risc asupra grupurilor-ţintă de persoane fizice asupra cărora putem declanşa controale în privinţa veniturilor şi a impozitelor plătite’, a spus Dragoş-George Bogdan.

În şedinţa de Guvern din 26 ianuarie 2010, primul ministru Emil Boc a solicitat ANAF să declanşeze inspecţii fiscale generale la companiile petroliere din România care au majorat nejustificat preţul carburanţilor, pentru a se constata dacă veniturile obţinute se reflectă în profitul firmelor respective şi, implicit, în taxele şi impozitele plătite.

Potrivit unui raport al ANAF, creşterea preţului la carburanţi nu se justifică pe seama taxelor impuse de Executiv.

Astfel, preţul carburantului la pompă a crescut cu 20% de la începutul până la finalul anului 2010, în condiţiile în care taxele impuse s-au diminuat de la 52,5% la 49,8%, chiar şi în împrejurările majorării TVA de la 19% la 24%. Totodată, în 2009, când cotaţiile la petrol s-au dublat, s-a majorat preţul cu doar 50 de bani.

În schimb, în 2010, când s-a majorat cotaţia numai cu 15%, de la 850 de dolari la 980 de dolari pe tonă, creşterea la pompă este de un leu pe litru.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.