spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Viaţă cu…şoareci în buzunare

- Advertisement -

Aproape 30 de angajaţi ai unei societăţi din Bucureşti, cu punct de lucru în Mărăşeşti, au ajuns la limita supravieţuirii. Oamenii spun că nu şi-au mai primit banii de foarte multă vreme, iar condiţiile de trai sunt jalnice. Cinci suflete sunt obligate să stea, zilnic, într-o încăpere în care miroase izbitor a mucegai, fără căldură, apă sau toaletă. Patronul societăţii ne-a spus că sunt prea mulţi angajaţi, dar şi că afirmaţiile muncitorilor nu ar trebui luate în seamă, atâta vreme cât întârzierile la salariu nu depăşesc o lună şi jumătate.

Fără bani, apă curentă, căldură, cu mulţi şoareci prin jur şi cu un miros persistent de mucegai. Acestea sunt condiţiile în care peste 25 de angajaţi ai societăţii Mivi Trading SRL Bucureşti – societate deţinută de Mihai Balotă, consilier local PD-L la Primăria Sectorului 3 al capitalei – trebuie să stea atunci când nu fac curat în tren.
Societatea are contract cu CFR-ul pentru a se ocupa de curăţenia în trenuri. Cei 28 de angajaţi ai societăţii care, ieri, au întrerupt munca sunt atât din Vrancea, cât şi din Tecuci. Oamenii, spun că le-a ajuns cuţitul la os şi cu toate acestea, nimeni nu le spune nimic.
Într-o încăpere în care nu este căldură, apă, sau toaletă sunt nevoiţi să stea, zilnic, câte 12 ore, cinci suflete. Oamenii ne-au spus că nu condiţiile sunt cele care i-au făcut să se răzvrătească, ci banii pe care nu i-au mai primit de foarte multă vreme. „Nu ştim nici măcar pe ce luni avem de primit bani. Noi primim 600 lei iar din această sumă ni se mai opreşte ce e de oprit. De anul trecut, nu mai ştim ce bani avem de luat şi nu am văzut niciodată un fluturaş, asta aşa ca să ştim ce am luat şi ce mai avem de luat. Luăm aşa, cu ţărâita, câte o sută, două de lei. Muncim în condiţii jalnice. Nu avem căldură, facem focul cu sticlele pe care le strângem din trenuri, nu avem apă sau toaletă. Până nu demult stăteam cu soluţiile cu care facem curat în tren, în aceeaşi cameră în care mâncăm şi ne odihnim. Trebuie să ne milogim de colegii de aici să ne lase să ne încălzim mâncarea. Unii dintre noi facem naveta şi să nu credeţi că ne decontează cineva transportul. La începutul anului ne-a pus să semnăm contractele de muncă în alb. Nu se poate aşa ceva! Noi ne vrem banii că şi aşa sunt puţini“, a declarat Vasilica Neagu.

***
Angajaţii spun că atunci când încearcă să ia legătura cu cei din conducerea societăţii, aceştia le spun că îi vor da afară.
Oamenii, care au acasă copii de crescut, spun că situaţia a ajuns la extreme, iar şefa punctului de lucru îi ameninţă mereu şi îi jigneşte. Una dintre angajate ne-a spus că a primit, în luna octombrie, 240 de lei, dar că nu ştie pe ce lună sunt şi nici cât mai are de luat. „Eu mi-am dat demisia între timp dar îmi vreau banii pentru ce am muncit. În octombrie am luat 240 de lei dar nu ştiu pe ce lună sunt. Nici pentru anul trecut nu am primit toţi banii şi sunt persoane care au muncit în timpul concediilor în anul 2008 şi nu au primit nici acum bani pentru munca prestată. Nu mai putem să stăm în condiţiile astea şi fără niciun ban. Ne vrem banii!“, a spus şi Virginia Neacşu.

Şoarecii le umplu buzunarele

Angajaţii spun că nu-şi pot lăsa hainele în cuierul din camera în care sunt obligaţi să stea, pentru că îşi găsesc buzunarele burduşite cu chiţăitori. „Nu ne putem lăsa nimic aici că ne rod tot. Am găsit şoreci în buzunare în poşetă. Nu se poate chiar aşa. În asemenea condiţii, şi fără bani, nu cred că poate cineva trăi. Măcar să ne trimită în concediu fără plată, cu preaviz, aşa cum se întâmplă peste tot. Nu putem să muncim şi să nu primim bani pentru ce facem. Am ajuns să luăm mâncare pe datorie“, a spus o altă angajată.
Mai mult, salariaţii spun că turele de noapte nu mai sunt plătite demult şi cu toate acestea, ei muncesc. Ieri, oamenii au întrerupt munca şi spun că o vor ţine aşa până când problema lor va fi remediată.

Plângere la poliţie

Angajaţii au făcut o plângere în acest sens şi la poliţie. În urma verificărilor, s-a stabilit că angajaţii au cărţi de muncă.
Poliţiştii nu au putut lua legătura cu reprezentanţii societăţii, din motive lesne de înţeles. „A fost înregistrată o plângere a angajaţilor de la societatea în cauză şi se fac verificări. Au fost făcute verificări la ITM şi ANAF şi ni s-a comunicat că persoanele sunt angajate cu carte de muncă. Până în acest moment nu am putut lua legătura cu reprezentanţii firmei. În urma unei adrese trimise de noi ni s-a comunicat că societatea nu mai are sediul la acea adresă. Continuăm cercetările în acest caz“, a precizat agent şef principal Emil Bîsceanu, şeful Postului de Poliţie Transporturi Feroviare Mărăşeşti.

„Angajaţii cunoşteau situaţia“

Patronul firmei, Mihai Balotă, spune că oamenii ştiau de la început în ce condiţii îşi vor desfăşura acti-vitatea, dar şi că cineva încearcă să tulbure apele. Acesta ne-a mai spus că este o întârziere la plata salariilor, dar nu aşa cum au afirmat angajaţii. „Este o întârziere la salarii, dar nu aşa cum spun angajatele. Trebuie să primim bani ca să le putem plăti pe ele. Dacă reprezentanţii CFR nu ne-au dat nouă bani, nu avem nici noi de unde să le dăm lor. Ele nu mi-au solicitat mie nimic şi nici nu s-au plâns. Acolo este cineva care tulbură apele. Ele ştiau situaţia asta de la început. E o întârziere la plata salariilor de cel mult o lună şi jumătate, nu aşa cum afirmă doamnele. Probabil au impresia că dacă nu au mai muncit astăzi (ieri-n.r) vor rezolva ceva. Nu este aşa. Încercăm să le achităm salariile dar trebuie să înţeleagă că nici cei pentru care noi prestăm servicii nu ne-au plătit nouă. Oricum, nu sunt obligate să rămână. Şi aşa sunt prea multe dar am spus să nu le dăm afară. Dacă spuneau de pro-blema asta mă duceam şi eu la companie şi discutam. Nu ştiu de nicio plângere la poliţie. Eu nu am primit nimic“, a afirmat Mihai Balotă. În timp ce angajatorul nu prea înţelege care este marea pro-blemă, oamenii mănâncă pe datorie şi trăiesc în nişte condiţii greu de suportat.

Contracte oferite fără licitaţie

Presa centrală scrie că Mihai Balotă, consilier local PD-L la Primăria Sectorului 3, a primit, prin încredinţare directă, contracte cu CFR, RATB şi Ministerul Apărării. Invocând o „situaţie de extremă urgenţă“ autorităţile i-au oferit contracte fără licitaţie lui Mihai Balotă pentru prestarea serviciilor de curăţenie şi pentru servicii de pază şi protecţie, conform Financiarul.
Spre exemplu, firma lui Balotă, Mivi Trading SRL, a obţinut, în urma unei negocieri directe cu CFR Craiova, un contract de 231.000 de lei pentru spălarea vagoanelor arondate acestei staţii.
Portiţa legală de care s-a folosit CFR Craiova pentru a atribui acest contract firmei activistului de partid este la fel de bizară: „situaţie de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă, în conformitate cu condiţiile stricte stabilite în directivă“. Balotă a mai avut contracte şi cu alte instituţii de stat – Transelectrica, Nuclearelectrica, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerul Economiei etc. De asemenea, consilierul PD-L păzeşte şi obiectivele Armatei. Firma sa de securitate, Rotw Guard Security a strâns, în ultimii doi ani, din afacerile cu statul, nu mai puţin de 16 milioane de lei. Deşi CFR-ul nu-i plăteşte serviciile, Mihai Balotă ia toate contractele pe care le prinde.

monitorulvn.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.