spot_img
spot_img
2 C
Vaslui
14-nov.-2024
spot_img

Vezi aici ce sumă astronomică a intrat în buzunarele „băieţilor deştepţi” prin prăduirea SNIF

- Advertisement -

„Viaţa liberă” a prezentat pe larg modul în care a fost distrusă Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, filiala Siret * În această săptămână, mingea se va afla în curtea judecătorilor bucureşteni *
Cele prezentate de „Viaţa liberă” în ultimele săptămâni reprezintă numai vârful aisbergului distrugerii Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF). La nivel naţional, situaţia este una de-a dreptul dezastruoasă.

Lege doar pentru unii

Deşi există elemente legislative clare care ar fi trebuit să împiedice distrugerea sistematică a sistemelor de îmbunătăţiri funciare, atât guvernanţii, cât şi conducerile SNIF şi ANIF le-au ignorat. Astfel, dezmembrarea patrimoniului şi activelor SNIF reprezintă o consecinţă directă a neaplicării cadrului legal prevăzut de Legea 138/2004 şi HG 1407/2004 generate de Legea4/2004 – „Tratatul de Împrumut cu Banca Mondială pentru modernizarea sectorului de irigaţii”.
Conform unei surse ce doreşte să-şi păstreze anonimatul, „din punct de vedere tehnic, responsabilii din MADR şi instituţiile subordonate – ADS, ANIF, SNIF – nu au respectat prevederile legale impuse de Legea 138/2004 art.36 referitor la divizare, care în mod obligatoriu trebuia facută conform procedurii imperative dată de Legea 31/1990 republicată, Titlul VI, cap.II, lit. j-k, art. 245 alin.1 si art. 249 indice 1”.
Nici astăzi SNIF-SA Bucureşti şi ANIF RA nu au un document de propietate asupra patrimoniului, întrucât nu există un protocol încheiat şi aprobat prin hotarâre de Guvern, aşa cum prevede legea. Acest lucru este întărit inclusiv de Raportul Curţii de Conturi a României din 4 februarie 2011.

Aceiaşi oblăduitori

Responsabil de situaţia SNIF şi ANIF este Ministerul Agriculturii. De mai bine de 20 de ani, „la butoane” se află aceiaşi oameni. „Faptul este generat de persoanele responsabile din cadrul Directiei de Îmbunătăţiri Funciare, Alexandru Rădulescu şi Valentin Apostol”, ne-a mai relatat aceeaşi sursă.
În acest moment, este înaintată ministrului Agriculturii documentaţia prin care să se reabiliteze sectorul de Îmbunătăţiri Funciare prin considerarea activităţii de mentenanţă a SNIF ca infrastructură critică, conform OUG 98/2010 şi Legii 18/2011.

Rapoarte ignorate şi dosare pe rol

De asemenea, există o Hotărâre a Parlamentului României, nr. 9/14.04.2010, care „aprobă concluziile şi propunerile formulate în Raportul Comisiei parlamentare de anchetă privind situaţia din irigaţii şi altor sectoare de Îmbunătăţiri Funciare”. Prin aceasta sunt vizate privatizarea SNIF-SA şi înfiinţarea Departamentului de Dezvoltare Durabilă, care să includă cele trei balanţe: apa, energia şi mediul, dar şi efectuarea cadrastrului obligatoriu. „Aspectele prezentate sunt cunoscute la nivel de Guvern şi Preşedinţie, Curtea de Conturi a României cât şi de DNA Bucureşti, unde se instrumentează dosarele nr.35/P/2009 şi 401/P/2010, aflate în faza întocmirii actelor premergătoare faţă de managementul SNIF-SA şi ANIF RA. Situaţia juridică în acest moment este dificilă, întrucât compania se află în administrare specială, dar este şi pe rolul Curţii de Apel Bucureşti dosarul 7248/2/2012, cu termen 6.11.2012, în materia insolvenţă conform Legii 85/2006”, ne-a mai povestit sursa noastră. Conform surselor avizate din interiorul DNA Bucureşti, doar judecătorii pot decide dacă vor lua act de ancheta penală aflată în lucru şi dacă vor amâna acest proces.
Miza este una uriaşă. Conform Comisiei de Anchetă a Parlamentului României, suma ce a dispărut de-a lungul anilor din acest sistem către buzunarele băieţilor deştepţi se ridică la 16 miliarde de euro.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.