spot_img
spot_img
6.8 C
Vaslui
20-ian.-2025

Veteranul de război Vasile Adam, mesaj dur de 1 Decembrie: “noi am luptat pentru România noastră, ca să o întregim, și alții o distrug, o vând”

- Advertisement -

VETERAN… Colonelul în rezervă Vasile Adam este unul dintre puținii veterani care i-au mai rămas Vasluiului după cel de Al Doilea Război Mondial. Are 102 ani și, în urmă cu 80 de ani, a făcut parte din celebrul Detașament Păuliș, care a anihilat un atac al armatei maghiare ce voia să înconjoare batalioanele românești, aflate spre centrul țării. Vasile Adam era atunci elev în anul II la Școala de Subofițeri nr. 5 Radna. Își amintește și acum acele momente pline de teroare. “Au fost foarte grele pentru că noi eram numai elevi. Am avut 47 de elevi sergenți, vreo trei ofițeri și doi subofițeri care au murit pe front. Acum zac în Cimitirul de la Radna”, ne-a spus, zilele trecute, colonelul în rezervă Vasile Adam. Pentru meritele deosebite de pe câmpul de luptă, a primit decorația Bărbăție și Credință, clasa a III – a cu spade. Cum a fost pe front, cum se simte acum, la 102 ani, și ce mesaj are pentru vasluienii care anul acesta, de 1 Decembrie, vor merge la vot, citiți în rândurile următoare.

Colonelul (r.) este unul dintre vasluienii pentru care “patrie” înseamnă mândrie și dăruire, iar de-ar fi să-și dea viata pentru a o salva, n-ar sta pe gânduri. S-a născut pe 22 octombrie 1922, în comuna Tanacu, iar la 20 ani s-a înrolat în armată, încorporat la Regimentul 25 Infanterie din Vaslui. A participat pe front în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, în luptele de la Arad, Păuliș, Minis, Cuvin, până la eliberarea graniței de Apus. Reporterii Vremea Nouă i-au făcut, zilele trecute, o vizită acasă și i-au propus o scurtă călătorie în istorie împreună cu colegul și prietenul său Marin Costia, colonel în rezervă și președinte al Asociației Județene a Veteranilor de Război. A acceptat pe loc, chiar dacă amintirile încă îl dor. Înainte de a rememora momentele de pe frontul de apus, colonelul Marin Castia a povestit cum a preluat filiala județeană a Asociației Veteranilor de Război de la colonelul Vasile Adam. “Ocup această funcție de trei ani, mai exact după retragerea din activitate a domnului colonel în rezervă Vasile Adam, președinte al Asociației Județene a Veteranilor de Război. Filiala județeană Vaslui a luat ființă în anul 1991, prin afilierea unui număr de peste 15.000 de veterani de război și peste 20.000 de văduve de veterani. La ora actuală, mai avem în evidență un număr foarte mic de membri, mai exact 30 de veterani de război. Domnul colonel Vasile Adam a făcut parte din biroul executiv al Asociației Județene a Veteranilor de Război din septembrie 1991 și până în 2021. A participat pe frontul de apus după 23 august 1944, în cadrul Detașamentului Păuniș. Pentru merite deosebite pe câmpul de luptă a obținut decorația Bărbăție și Credință, clasa a III – a cu spade. În timpul activității de președinte al Asociației Județene a Veteranilor de Război a primit, de asemenea, numeroase ordine și decorații din partea autorităților naționale, județene și locale, precum și a altor instituții. Printre acestea se numără emblema de onoare a Armatei, precum și Crucea Moldavă a Mitropoliei Moldovei, acordată în luna iulie 2015”, a povestit colonelul (r.) Marin Castia.

“Au fost lupte foarte grele pentru că noi eram numai elevi. Am avut mulți colegi care au murit atunci”

Dăm timpul înapoi cu 80 de ani. Este sfârșit de vară, se încheie armistițiul de la 23 august 1944, iar Vasile Adam primește vestea că va merge la război. “Eram elev în în anul II la Școala militară, când ne-au băgat pe front. Până când nu au venit trupele din răsărit, am stagnat la campania a II-a în apus. La 12 septembrie, trupele maghiare ne-au atacat. Pentru că trupele române nu erau, ne-au băgat pe noi, elevi în două batalioane. Am oprit brigada din Budapesta, am avut vreo 15 atacuri din partea lor pentru că ei intrau pe la Arad și voiau să ocupe Ardealul. Una din întâmplările trăite: fiind cu fața la inamic si păzind acolo, au venit doi cercetași unguri. I-am somat si i-am trimis la campanii. Pentru asta am primit decorația Bărbăție și Credință”, a povestit veteranul de război. Întrebat cum ar descrie acea perioadă, acesta a spus că a avut mulți colegi care au pierit pe front. “Au fost lupte foarte grele pentru că noi eram numai elevi. Am avut mulți colegi care au murit atunci. Am avut 47 de elevi sergenți, vreo trei ofițeri și doi subofițeri care au murit pe front. Acum zac în cimitirul de la Radna”.

Veteranul Vasile Adam, mesaj pentru vasluieni: “mergeți la vot și alegeți-i pe cei care pot să creeze un viitor frumos pentru România”

După ce trupele românești au ajuns pe frontul din apus, elevii s-au întors la școala militară. “Am continuat instrucția, iar după ce am terminat, ne-au trimis la regimente, ca să fim comandanți până în vara anului 1945. Am stat câteva luni de zile la Unitatea 40 infanterie în Medgidia, Constanța. Acolo am făcut instrucție cu soldații”, a povestit veteranul Vasile Adam. După terminarea războiului, acesta a terminat o școală tehnică sanitară. A lucrat până la 70 de ani în cadrul Direcției Sanitare, compartimentul de Statistică, întâi ca asistent principal, iar apoi ca statistician. Întrebat cum se simte viața la 102 ani, acesta ne-a răspuns: “bine, dar cu picioarele mai greu. Dar nu e din cauza războiului, vârsta e de vină. Am 102 ani”. Picioarele nu-l mai lasă să se plimbe atât cât vrea și când vrea. Însă dincolo de acest lucru, mai are un of: este mâhnit de modul în care actualii conducători gestionează viitorul României. “Ne uităm la televizor și comentăm amândoi tot ce se întâmplă în țară. Vă spun că este foarte supărat când vede ce se întâmplă, îmi spune tot timpul “noi am luptat pentru România noastră ca să o întregim și alții o distrug, o vând. De-aș muri mai repede, ca să nu văd distrugerea României”. Îmi vine să plâng când îl aud. Spune “vreau să mor, ca să nu mai văd că România noastră nu mai este”. Vă dați seama cât de mult iubește această țară?”, ne-a spus fiica veteranului Vasile Adam. Reporterii Vremea Nouă l-au rugat să le transmită vasluienilor un mesaj de 1 Decembrie, zi care anul acesta coincide cu alegerile parlamentare: “mergeți la vot și alegeți-i pe cei care pot să creeze un viitor frumos pentru România”.

Col. (r.) Marin Costia: “Sper ca viitoarea conducere a statului nostru să creeze condiții prielnice ca tineretul care a împânzit Europa să se întoarcă acasă”

MESAJ… De ziua Națională a României, colonelul în rezervă Marin Costia, președinte al Asociației Județene a Veteranilor de Război, le transmite vasluienilor un mesaj: “La mulți ani, România! Doresc să le urez multă sănătate și împlinirea tuturor dorințelor veteranilor și văduvelor de veterani de război, dar nu numai, ci tuturor românilor. Sper ca viitoarea conducere a statului nostru să creeze condiții prielnice ca tineretul care a împânzit Europa să se întoarcă acasă. De ei avem nevoie aici, în țară, pentru că tineretul constituie motorul societății. Îmi doresc să beneficiem cu toții de condiții mai bune de muncă și să putem să ne asigurăm un trai mai bun”, a transmis col. (r.) Marin Costia.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. O adevărată lecție de BARBATIE acest OM!!! Când te gândești ca noi, cei din ziua de azi, ne panicam dacă zboară vrabiile mai cu viteza pe afara….asta spune multe!!! Ne-am învățat cu atâta confort încât, dacă ni se oprește apa juma’ de ora ,ori se ia internetu’, facem atac de panica și ni se blochează mintea! Asta este….dam înainte…asa plapanzi cum am devenit!!!

  2. Votați Bolojan, votați noul PNL este omul providențial și singurul care și-a asumat reforma statului român, singurul care se va ține de cuvânt, ceilalți mai ales PSD tac
    ca căcatul in popușoi,și răspândesc manifeste în județ încercând să sperie lumea,asta știu asta fac și cu asta se ocupă de decenii,ce să ceri de la un partid unde șef este un țigan .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.