spot_img
spot_img
5.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Vesti bune pentru patronii vasluieni: leul iese din zona periculoasã

- Advertisement -

Pragul de 4,37 lei/euro, din ultimele zile, este important în primul rând pentru populatie; pentru pietele financiare locale si internationale, nivelul de 4,4 este cel care ar da semnalul deprecierii leului. În apropierea Sãrbãtorilor de Paste, e de asteptat ca leul sã se aprecieze. Investitorii sunt pregãtiti pentru EURRON în crestere ; pe termen lung, BNR ar putea lãsa leul sã evolueze lin în tendinta pietelor financiare, respectiv peste 4,37.

Leul a agitat spiritele pe 15 martie, când a depãsit palierul psihologic de 4,37 lei pentru 1 Euro, ducând astfel referinta BNR la niveluri record, dar a ramas ulterior pe un palier în jurul acestei valori, neînregistrând alte fluctuatii majore. Pentru piata interbancarã însã, pragul de 4,4 lei pentru 1 Euro, pe care moneda nationalã l-a atins în iunie 2010, este un reper mai important, reprezentând atât un nivel psihologic semnificativ, cât si vârful istoric atins în interiorul unei sedinte de tranzactionare. „Dacã pragul de 4,4 pentru EURRON ar fi fost depãsit de la „primul asalt”, atunci ar fi antrenat interesul investitorilor pe pietele financiare de a specula mai departe si mai accentuat pe deprecierea leului, conducând astfel la o miscare amplã a cãderii monedei nationale, cu care nici BNR nu s-ar fi simtit confortabila. Barajul impus de Banca Centralã pare a fi unul dintre cele mai importante motive ale stabilizãrii recente a cursului de schimb”, aratã Claudiu Cazacu, analist-sef al sucursalei din România a X-Trade Brokers, într-o analizã fãcutã pentru ziarul nostru. Leul a beneficiat de „scutul” BNR, împreunã cu eliberarea unei noi transe de 500 milioane de Euro din acordul preventiv cu FMI. Evaluarea predominant optimistã a unui oficial al Fondului, care a precizat cã „toate tintele programului au fost atinse”, a împrãstiat partial temerea instalatã de riscul unor derapaje ale cheltuielilor bugetare într-un an electoral. Leul a beneficiat si de un modest impuls pozitiv din partea interesului manifestat de patru companii înregistrate în jurisdictii externe pentru privatizarea CupruMin : pretul minim de vânzare este stabilit la aproximativ 60,25 milioane Euro, procesul de privatizare fiind mai degrabã un factor de impact psihologic asupra cursului de schimb.

În aceasta sãptãmânã, BNR va decide cel mai probabil sã scadã dobânda de referintã pânã la 5,25%, având suficient spatiu de operare întrucât inflatia nu ne pune probleme majore. O dobândã mai micã reduce însã în mod traditional apetitul pentru detinerea monedei respective, dar diferenta între dobânda de referintã a BNR pentru lei si cea promovatã de Banca Centralã Europeanã pentru Euro (în prezent de 1%) rãmâne încã destul de confortabilã. „Leul rãmâne atractiv pentru plasamente, mizând pe diferentialul de dobândã chiar si la o dobandã de referintã de 5,25%. Însã tendinta de scãdere a dobânzilor la titlurile de stat poate amplifica vulnerabilitatea leului pe termen mediu”, a precizat Claudiu Cazacu. Cursul de schimb ar putea traversa o perioadã de relativã stabilitate pe termen scurt, în cazul în care BNR nu ne va surprinde cu o decizie de politicã monetarã opusã fatã de cea asteptatã. Este chiar de luat în calcul un impact pozitiv asupra leului pe mãsurã ce ne apropiem de perioada Sãrbatorilor de Paste, care aduc traditional fluxuri din partea celor care lucreazã în strãinãtate, din conversia în lei a veniturilor obtinute în Euro.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.