EVENIMENT CULTURAL REMARCABIL… Roxana Nitu, pictorita bolnavã psihic de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni si-a vernisat ieri prima expozitie personalã. Cei care au asistat la vernisaj au fost impresionati pânã la lacrimi de talentul acestei femei care, la 60 de ani, poate picta atât de frumos, având probleme psihice permanente. Atât Roxana Nitu, cât si Jeny Ancãu, care a sustinut un recital de muzicã clasicã la pian (fãrã partiturã!!), au primit flori, apaluze puternice si lacrimi de bucurie din partea participantilor.
La Centrul “Mihai Eminescu” din Bârlad a fost vernisatã ieri expozitia Roxanei Nitu, bolnavã psihic irecuperabil, de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni. Au fost prezenti Ionel Carp, directorul spitalului, Sergiu Stratulat, asistentul social al anului 2014 din România, cel care se ocupã într-un mod aparte de toti pacientii spitalului din Murgeni, Ana Fulger, psiholog la acelasi spital, Geta Modiga, curator al Centrului “Mihai Eminescu” din Bârlad, prof. Cristina Tudose, care a si vernisat expozitia, zeci de bârlãdeni iubitori de artã si reprezentanti ai mass-media. Desi la capitolul tolerantã românii nu stau prea bine, totusi expozitia Roxanei Nitu, care i-a primit pe vizitatori cu cãldurã, culoare si sensibilitate, a reusit sã spargã aceastã barierã. Nimeni din public n-a putut sã spunã cã Roxana Nitu si Jeni Ancãu (pian) sunt bolnave psihic incurabil. “Pur si simplu talentul lor le situeazã printre noi, oamenii normali. Sunt practic niste comori ascunse ale spitalului din Murgeni”, a spus Geta Modiga, curatorul centrului eminescian. Au fost expuse peste 40 de picturi în ulei, toate tablourile fiind scoase la vânzare, pentru ca, din banii adunati, Roxana Nitu sã poatã sã meargã într-un loc mult dorit de ea si sã-si cumpere ustensile si culori pentru viitoarele picturi.
Roxana Nitu, pictorita profesionistã
Sergiu Stratulat, asistentul social care se ocupã într-un mod extraordinar, prin terapsia ocupationalã, de bolnavii din spitalul Murgeni, a precizat pentru cei interesati, cine este Roxana Nitu. “Este una din “comorile ascunse” ale spitalului nostru, în jurul cãreia graviteazã micul grup de picturã înfiintat în spital, unul dintre pilonii pe care se construieste însãsi activitatea de terapie ocupationalã din unitatea noastrã. Talentul sãu nativ, cursiv, dar si educat la Scoala Popularã de Arte din Iasi, a fost liantul si apa care au fãcut sã rodeascã si în sufletul altor pacienti sãmânta desenului, a picturii. Roxana este pacienta noastrã din 1999. Diversitatea optiunilor imagistice pentru care a optat Roxana denotã o înclinare spre surprinderea a tot ce este frumos, plãcut ochiului, de multe ori chiar în contradictie cu propriile opinii. De fapt, aparentele scãpãri ale viziunii sale celei mai adânci, pornite din depresia bolii, dau autenticitate lucrãrilor sale si ne face sã ne gândim de douã ori atunci când vizualizãm o lucrare semnatã Roxana Nitu. Preocuparea pentru artã si culturã este un apanaj al familiei Roxanei. Poate cã ea, Roxana, nu are un limbaj propriu, 100 % autentic, ci mai degrabã inspirat de mari nume ale picturii, dar rezultatul este o încântare pentru privitor. Pictorita noastrã este captivã în acest moment în propriul univers, iar privirele ei aruncate nouã, celorlalti sunt priviri de compasiune. Ea este fericitã si vede realitatea noastrã tristã. Nu tot ceea ce pare iesit din comun trebuie sã fie catalogat drept nebunie. Iar nebunia nu se poate sub nici o formã egala cu lipsa de culturã”, a spus Sergiu Stratulat. Finalul expozitiei a apartinut pianistei Jeny Ancãu, si ea tot pacientã la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni, care a interpretat, fãrã partiturã, cântece clasice de Beethoven (Sonata lunii), precum si de alti compozitori clasici! Interpretarea lui Jeny a uimit asistenta care, stiind cã cele douã artiste extraordinare sunt bolnave psihic, a început sã plângã. Din compasiune si uimire pentru tot ceea ce fac angajatii Spitalului de Psihiatrie din Murgeni pentru cei peste 130 de bolnavi internati acolo.