spot_img
spot_img
7.1 C
Vaslui
19-ian.-2025

VEDETE LA SCOALÃ, CATASTROFE LA EVALUAREA NATIONALÃ!

- Advertisement -

ISTORIA SE REPETÃ Învãtãmântul vasluian este departe de a fi perfect, fapt relevat de situatia elevilor care au absolvit clasa a VIII-a. Tineri care au reusit performanta de a obtine în cei patru ani de gimnaziu medii generale peste 9, nu au fost capabili sã obtinã un 5 la Evaluarea Nationalã.

Aceeasi problema a fost înregistratã si anul precedent, nu numai în judetul Vaslui, ci în toatã tara, motiv pentru care Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a decis ca, începând cu acest an scolar, 75% din media de admitere la liceu sa fie rezultatul Evaluãrii Nationale, iar ponderea rezultatelor de la clasã sã fie mai micã, de 25%. Asta în conditiile în care multi elevi ocupau locurile la liceele bune în detrimentul altor colegi mai bine pregãtiti. Cu toate cã aceastã mãsurã ar fi trebuit sã rezolve problema notelor mincinoase, în judetul Vaslui nu a avut efectul asteptat. Drept dovadã stau numeroasele discrepante, si la finalul acestui an, între notele obtinute de copii în cei patru ani de gimnaziu si notele de la Evaluarea Nationalã. Am luat câteva exemple aleatoriu: Scoala Gimnazialã nr. 1 din Draxeni, unde un elev care a fost notat cu 4.10 la Limba românã si 4.25 la Matematicã, a absolvit cei patru ani de gimnaziu cu media 9.33. Alt elev de la Scoala Gimnazialã nr.1 din Tãtãrani, care si-a încheiat cei patru ani de gimnaziu cu media 7.59, a primit la Limba românã nota 3.05 si la Matematicã nota 2.50. La Scoala Gimnazialã nr.1, sat Stãnilesti, un copil care a obtinut notele 4.00, respectiv 3.85 la examenul national, a reusit performanta ca în cei patru ani de gimnaziu sã aibã medii peste 8, din moment ce a terminat cu 8.16. La Liceul Tehnologic din Puiesti am gãsit o medie de absolvire de 8.88, medie ce l-ar recomanda pe posesorul ei ca pe un elev bine pregãtit. Notele de la Evaluarea Nationalã aratã cu totul altceva: 3.80 la Limba românã, 2.90 la Matematicã. Ca si anul trecut, ne întrebãm cum este posibil ca un elev care nu-si cunoaste bine limba, sã primeascã note de 8 de la profesori, inclusiv la materii unde pretentiile nu sunt în general foarte mari, precum muzicã sau religie, materii la fel de importante ca restul disciplinelor, dar care au de obicei un rol decisiv în mãrirea mediilor.

Ce fel de profesori ne pregãtesc copiii?

Dacã în unele scoli situatia prezentatã mai sus nu este generalã, fiind întâlnitã doar la unul – doi elevi, în alte unitãti de învãtãmant rezultatele ridicã semne serioase de întrebare, din moment ce mai bine de jumãtate dintre elevi au avut surpriza de a afla peste noapte cã nivelul lor este undeva pe la nota 2, si nu au cunostinte de 7 – 8 asa cum au fost notati în scoalã. Existã mai multe variante: prima ar fi cã dascalii care predau sunt slab pregãtiti, apoi ar putea fi vorba si despre subiectivism, dar nu trebuie exclusã varianta dezinteresului total al cadrelor didactice ori a „cointeresãrii” acestora. Curiosii pot vizualiza rezultatele elevilor pe site-ul Ministerului Educatiei, putând trage concluziile!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.