CA LA NOI, LA NIMENI… În ultimii ani, Târgurile de Crăciun au devenit o tradiție în România. Amenajate în cele mai cunoscute și mai primitoare spații ale orașelor, ele sunt ca un liant al Sărbătorilor de iarnă între evenimentele festive din Occident și tradițiile românești. Așa cum era de așteptat, municipiul Vaslui a împrumutat și el această modă, spre bucuria locuitorilor orașului, care în perioada sărbătorilor de iarnă au ocazia să se mai destindă după un an cu grele încercări. De când au fost înființate aceste târguri însă, municipiul Vaslui face notă discordantă față de tot ceea ce se întâmplă în restul țării, fiind printre puținele orașe, dacă nu chiar singurul, unde Târgul de Crăciun se închide înainte de Crăciun. Potrivit anunțului făcut de instituția condusă de Vasile Pavăl, vasluienii se vor putea bucura de Târgul de Crăciun în perioada 17-24 decembrie. Pe 25 decembrie, în prima zi de Crăciun, la Vaslui obloanele vor fi trase și totul va fi închis, spre deosebire de alte orașe, unde vor fi organizate tot felul de spectacole și concursuri, în special pentru cei mici.
Edilul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, vorbea și în anii precedenți despre această grabă de a închide Târgul de Crăciun înainte de prima zi de Crăciun, lăsând să se înțeleagă că vina ar aparține comercianților, care nu vor să își petreacă sărbătorile la muncă, departe de cei dragi. Asigura, la acea vreme, primarul, că pe viitor va lua măsuri ca târgul să fie deschis și de Crăciun și Anul Nou, dar iată că acest lucru nu se va întâmpla prea curând. Astfel, vasluienii care vor dori să simtă spiritul Crăciunului vor merge și în acest an la Iași sau alte orașe învecinate, care pun ceva mai mare preț pe ceea ce își doresc locuitorii.
Ce înseamnă Târgul de Crăciun în alte orașe din țară
Pentru a înțelege mai bine fenomenul Târgurilor de Crăciun, ne-am uitat puțin peste gard, la ceea ce fac alte primării din țară. Astfel, am aflat că la Sibiu, târgul de Crăciun a fost deschis pe 26 noiembrie și se va închide vineri, 2 ianuarie. Sibienii sunt așteptați zilnic, între orele 11:00-21:00, în Piața Mare din centrul orașului, unde și anul acesta a fost montată gigantica roată panoramică. La Cluj-Napoca, Târgul de Crăciun din acest an s-a deschis pe 26 noiembrie și se va închide pe 31 decembrie. „Vor fi 46 de căsuțe cu produse tradiționale, obiecte artizanale realizate de meșteri populari, căsuța lui Moș Crăciun, cupola de lumini, bradul și animație stradală. Nu va fi scenă, tocmai pentru a fi mai mult spațiu liber, iar programul artistic va fi în jurul bradului. La Timișoara, Târgul de Crăciun a fost deschis de Ziua Națională și se va închide în ultima zi din an. Aici, în fiecare zi sunt organizate spectacole ale căror protagoniști sunt artiștii locali, autoritățile locale punând mare preț pe promovarea lor. Craiova a intrat în atmosfera sărbătorilor de iarnă începând de vineri, 26 noiembrie, la ora 18:00, când peste un milion de beculețe s-au aprins în zona centrală. Evenimentele de iarnă au inclus și vor include, în continuare, surprize pentru toate vârstele, de la spectacole cu invitați celebri precum Gașca Zurli, pe 1 decembrie, până la căsuțe de poveste cu produse handmade, cadouri unicat pentru cei dragi, decorațiuni, vin fiert și alte bunătăți, dar și carusel, atelierul lui Moș Crăciun sau patinoar. Pe scena amplasată în Centrul Vechi sunt programate spectacole în fiecare seară de weekend, între orele 18.00 – 20.00, până pe 23 decembrie 2021, cu artiști ai instituțiilor de cultură din Craiova, dar și cu invitați surpriză. La Craiova, Târgul de Crăciun va fi deschis până pe 31 decembrie. Și la Aiud, un oraș mai apropiat cu Vasluiul, Târgul de Crăciun a debutat pe 6 decembrie și va sta deschis până după sărbători. Pașcani, oraș care anul acesta organizează pentru prima dată primirea lui Moș Crăciun, va ține deschis Târgul de Crăciun până în data de 30 decembrie.
La Vaslui va fi Târg în Ajun de Crăciun
Ceea ce va încerca Primăria municipiului Vaslui să organizeze în perioada 17-24 decembrie nu prea are legătură cu ce se întâmplă prin alte orașe pentru că evenimentul nostru nu va prinde prima zi de Crăciun, condiție primordială pentru a se putea numi Târg de Crăciun. Faptul că Direcția Administrare Piețe, Târguri și Oboare din cadrul Primăriei Vaslui a fost desemnată singura responsabilă cu organizarea acestui târg este o altă dovadă că autoritățile locale vasluiene nu pun așa mare preț pe acest eveniment și îl organizează mai mult de gura lumii. Dacă în alte alte orașe, în această perioadă, se creeză o atmosferă de sărbătoare cu ajutorul instituțiilor de cultură, artiștilor locali, meșterilor populari, la Vaslui, pe afișul de prezentare al Târgului „de Ajun” de Crăciun nu este trecut nici măcar un eveniment artistic. Din păcate, nu este pentru prima dată când Primăria Vaslui dă dovadă de „stângăcie” în organizarea unor astfel de evenimente, însă vasluienii par să se fi obișnuit. De asta, foarte mulți tineri vor merge la Iași sau în alte orașe din țară pentru a simți, cu adevărat, atmosfera Sărbătorilor de Iarnă.
Faceti targuri acum si o sa fie spitalul plin dupa sarbatori .Asa au facut si in vara si a urmat dezastrul , dupa concerte si targuri nu mai erau locuri in spital .
Auzi! Cum sa compari Vasluiul cu Adjud si Pașcani.Ce ofensa !? E cam și cum i ai spune unui taran ‘proaspăt mutat la bloc țăran;iar acesta s ar ofensa!? Da! Asa I când lipsește asumarea și îți uiti rădăcinile de „vita nobila”din Bahnari, Rediu sau Brodoc
Ce comparatii de rahat ai putut face. Vaslui va Adjud si Pascani 😬 ai de capu meu ce jurnalisti are vrn. Dar sa compari cu Bacau, cu Neamt nu te-a dus capu mare jurnalist? Sunteti varZa..
Preotesele din primărie nu mai vor la serviciu dar vor banii
Cine e acest Plavius in puii mei? Daca stai si te uiti atent la ce asa-zise articole poate debita ai spune ca e un mare intelept. In fond nu are habar de nimic si ii place sa lase impresia ca e priceput la toate; jurnalistic vorbind. E varza omul dar in primul rand nu are simtul penibilului. Du-te si te cauta la mansarda, băiețaș!
Eu am stat 10xqni in LilleFranta- si nu vrei sa stii la ce nivel organizează ăia târgurile de Crăciun! De la elfi care te întâmpină imediat cum ai ajuns, până la reni adevărați, si o mulțime de magazine, care iti oferă tot felul de produse. Oamenii aia stiau sa pună in valoare acel loc, te duceai acolo doar de dragul atmosferei. Odată ce ai atmosfera tipică acelui târg, vin si banii, îți garantez! La noi nu faci vânzare pentru ca organizarea târgului nu te atrage să-ți cheltui banii acolo. E o piață ambulantă si atât! Ce pot cumpăra din târg pot cumpăra si din piață! Dar ia să fi deschis primăria niște terase acolo, cu scaune, să poți să mănânci si să bei stând cu prietenii la o masa, ia să fi organizat un concert, ia să fi făcut un atelier al lui Moș Crăciun… Dă-mi un motiv de ce eu m-aș duce cu copiii la acest târg? Ce să vadă acolo? La urma urmei, totul se rezumă la marketing, la felul cum stii să pui in valoare un eveniment, un loc, o persoană, capitol la care „ai noștri” mai au mult de învățat…
Mergi în crâșmă, daca vrei sa stai cu „prietenii-dușmani la o masă…nu în centru orașului…crasme nu sunt? E plină România.sa crâșmă…de Vaslui nu mai vorbesc.mergi în Franța daca ai chef sa faci cacao spus…daca Francezii sunt prosti, trebuie sa ne luam dupa ei? Sa fim si noi prosti ca ei?Si asa am copiat tot ce-i rau de la straini…curvareala, hoție…jmecherie….tot ce i prost, repet.Nu stiu daca o sa citească vreo cineva cu creier în cap mesajul asta dar dughenele si beția nu își au locul lângă statuia lui Ștefan cel Mare….atata respect avem de înaintașii noștri? Daca vrei alcool și mâncare crapă la tine acasacintre patru pereți pana cimitir, borati.ia uite domle, transformați Vasluiul în loc pentru bețivi.
Daca voi redactorii de la acest ziar nu aveti familii, nu stiti cum este sa fii casatorit, , poate va ganditi ca acei comercianti care vor veni au familii si vor petrece Craciunul in familie cum este traditia la romani.
Întrebarea e de ce numai la noi comercianții vor sa stea acasă de sărbători, iar in restul țării nu?
Pentru că vânzarea pe care o fac de Crăciun în Vaslui,e aproape 0.Asa că mai bine stau în casă decât în frig!
Ce păcat ca prostia nu doare……