BANI MAI MULȚI… Trecut în datele Direcției de Statistică cu o populație de 130.000 de persoane, municipiul Vaslui începe să culeagă roadele „înregimentării” zecilor de mii de moldoveni de peste Prut. Cum bugetele comunelor, orașelor și municipiilor se calculează și în funcție de numărul de locuitori, Vasluiul a ieșit fruntaș în acest an la repartizarea banilor, cu aproximativ 100 de milioane de lei proveniți din sumele defalcate din TVA. Bârladul, în schimb, primește 53,7 milioane de lei, deși activitatea economică de aici, gradul de colectare a taxelor și impozitelor și populația reală nu diferă cu mult față de Vaslui. Diferența e făcută de cei aproximativ 80.000 de moldoveni care locuiesc doar cu buletinul în Vaslui și care anul acesta au umflat bugetul reședinței de județ cum nici cel mai optimist angajat al primăriei nu se aștepta. Primarul Vasile Pavăl recunoaște că moldovenii i-au adus bani mai mulți la buget și spune că bani se dau după datele oficiale, furnizate Direcției de Statistică, nu după populația reală. Edilul se gândește să profite și mai mult de această situație și să pornească demersurile pentru ca Vasluiul să treacă în categoria I a municipiilor. Pe lângă multele beneficii, această trecere ar aduce taxe și impozite mai mari pentru populația orașului, dar și salarii mai mari la primărie, pentru că, nu e așa, un oraș cu 130.000 de locuitori este mai greu de condus!
Într-o conferință de presă susținută, joi, la primărie, edilul Vasile Pavăl a atins și subiectul bugetului pe anul acesta, care este mult mai mare față de cel de anul trecut. „Bugetul propus al anului 2021 este cu aproximativ 30% mai mare decât cel de anul trecut. Pe zona de funcționare, cheltuielile analizate și propuse sunt aproximativ aceleași. Asta înseamnă că vom aloca suficienți bani pentru igienizarea orașului, pentru reparațiile străzilor, pentru funcționarea instituțiilor. Suma mai mare este pe dezvoltare. Aici, sunt cu 80% mai mulți bani decât anul trecut”, a declarat primarul. Întâiul cetățean al Vasluiului a mulțumit plătitorilor de taxe și impozite, care, anul trecut, în ciuda pandemiei și a situației dificile, și-au achitat cu conștiinciozitate dările către bugetul local. „Una dintre principalele noastre surse de venit o reprezintă impozitele și taxele locale, cărora tot timpul le-am acordat o atenție deosebită. Valorile preliminare se cifrează undeva la 34 de milioane de lei. Țin să informez că în anul 2020, cu toată pandemia și cu toate greutățile pe care le-am parcurs cu toții, am încasat un procent de 92% din taxe și impozite, ceea ce e extraordinar. Și autoritățile locale au venit în sprijinul populației prin acordarea diferitelor facilități la plată, mă refer aici la acele bonificații, dar și la suspendarea executărilor silite. O altă sursă importantă o reprezintă impozitul pe venit și TVA. Ministerul Finanțelor ne-a transmis sumele pe acest an, sunt sume pe care noi le știam și le-am preliminat în proiectul de buget. Avem atâta experiență că am căzut aproape pe ele. O altă sursă o reprezintă sumele de echilibrare de la Consiliul Județean”, a mai declarat primarul Vasile Pavăl.
Bani mai mulți la investiții, deși anul trecut Primăria Vaslui a avut un excedent bugetar imens
Faptul că anul acesta municipiul Vaslui dispune de sume foarte mari pentru investiții este, fără îndoială, un lucru bun. Din păcate, administrația locală a demonstrat, în ultimii ani, că nu se pricepe să cheltuie toți banii avuți la dispoziție. Spre exemplu, la sfârșitul anului 2020, Primăria Vaslui a avut un excedent bugetar de aproximativ 25 de milioane lei, o suma destul de importantă. Cu alte cuvinte, administrația Pavăl nu a cheltuit banii cum ar fi trebuit și a rămas cu ei necheltuiți. Singurul lucru bun este că excedentul bugetar de anul trecut va rămâne pe plan local și nu va mai fi trimis la București, așa cum se întâmpla până nu demult. Banii vor fi folosiți la finanțarea proiectelor de dezvoltare, însă dacă vor fi cheltuiți cu aceeași „pricepere” ca în anul 2020, în luna decembrie a acestui an vom vorbi din nou despre un nou record al excedentului.
Demersuri pentru a trece la municipiu de gradul I
În cadrul aceleiași conferințe de presă, primarul Vasile Pavăl a abordat și subiectul moldovenilor care umflă artificial populația orașului. Cei aproximativ 80.000 de cetățeni de dincolo de Prut care locuiesc în Vaslui doar cu buletinul nu doar că mențin rata de infectare cu COVID-19 sub valorile reale, dar aduc și zeci de milioane de lei în plus la buget. Doar așa se poate explica cum municipiul Vaslui a primit anul acesta 100 de milioane de lei din sumele defalcate din TVA, în timp ce Bârladul a primit puțin peste jumătate din acești bani, adică 53,7 milioane de lei. Faptul că populația Vasluiului a depășit, în acte, 130.000 de locuitori l-a făcut pe edilul Vasile Pavăl să se gândească la trecerea în categoria I a municipiilor. „În datele oficiale, municipiul Vaslui are o populație de 130.000 de locuitori. Cu siguranță, reacții vor fi și la sumele alocate la buget, pentru că suma alocată la buget din impozit și TVA este dată de numărul de locuitori. Așa este, avem un avantaj din acest punct de vedere. Am vobit cu domnul secretar să facem demersurile pentru a trece Vasluiul în categoria I a municipiilor. Cel puțin cu numărul de persoane ne încadrăm în municipiul de gradul I, pentru că avem o populație de peste 120.000. Ce ar fi rău ca Vasluiul să fie municipiul de gradul I?” s-a întrebat Vasile Pavăl la întâlnirea cu jurnaliștii. Legea 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național arată că o localitate de grad I poate găzdui instituții de decizie politică, juridică și economică de importanță internațională, națională sau regională, poate avea universități, institute de învățământ superior diversificate, institute naționale de cercetare, clinici universitare, complexuri sportive, săli de competiții sportive de nivel internațional/european, aeroporturi internaționale, gări feroviare racordate la rețeaua europeană, servicii de poștă cu acoperire internațională. Pe lângă aceste multe beneficii, un municipiu de grad I are taxe și impozite mai mari decât un muncipiu de rang inferior. Totodată, salariile celor care lucrează într-o primărie de municipiu grad I sunt mult mai mari decât salariile dintr-o primărie de grad 2 sau 3.
Situația sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale
Situația repartizării sumelor defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor și municipiilor pentru anul 2021 conform Legii bugetului de stat nr.15/2021
Ăștia ne fac să plecăm din oraș iar Pavel să rămână cu moldovenii… că doar ei plătesc taxele la buget. Pentru a aduce bani la buget a încadrat tot orașul în categoria zona I sau A . Păi cum naiba locuiesc în zona A cand îmi dă deșteptarea trenul. Niște nemernici.
De cand falsul in acte este tolerat?!
Pe cat de mare vrea Paval sa fie pe atât va creste și căc.tul, ce suntem noi acum in topul județelor asistate, plusat cu populație falsa o sa fim chiar cireașa de tort.
In loc sa se remedieze încet încet devine tot mai aberant.
ceva canalizari mai facem? ca la Romatex acolo abia au terminat si iar sapa.. or fi uitat ceva.. sau n am avut buget? asa se va zice
Probabil că.. din această sumă alocată și în baza basarabenilor…poate ajută localitățile cu care s-a înfrățit.
Sa devina furtul legal!
Deci sr piate fura legal!
Odata ce s-a făcut escrocheria principala normal ca se poate, orice.
Smenul asta nu faciliteaza doar furtul, si la alegeri vor fi smecherii, si la probleme o încurci, avem acum noroc ca nu e un virus cu mortalitate mare, dacă ar fi, la cum se calculează incidenta, pe baza moldovenilor fictivi ea devine mica, implicit nu te bagă in sisteme de protecție si s-ar muri pe capete de dragul lui unuia de alde Paval care crede ca făcut o mare șmecherie