BANI… Veste bunã pentru vasluieni: municipiul primeste 60 de milioane de lei prin Programul Operational Regional pentru proiectul de modernizare a transportului public local. Anuntul a fost fãcut de primarul Vasile Pavãl, în sedinta de Consiliul Local de ieri. Potrivit acestuia, datoritã acestei finantãri nu va mai fi nevoie de împrumutul de 57 de milioane de lei despre care se discuta în urmã cu un an de zile. „Dati-mi voie sã vã informez cã am obtinut acesti bani, vor veni de la ADR prin noul program operational regional. Am semnat contractele de finantare – o parte de bani sunt pentru retele si o altã parte pentru depou. Astfel, bugetul local va fi scutit de acesti bani, vom avea finantare. Banii locali vor fi folositi la investitiile locale”, a spus primarul Vasile Pavãl. Astfel, valoarea totalã a proiectului va fi de 167 milioane de lei.
Consilierii locali au dezbãtut si aprobat ieri un proiect de hotãrâre privind actualizarea documentatiei tehnico-economice a Proiectului de extindere a rutelor, traseelor si statiilor pentru transportul public de cãlãtori. Cãtãlin Amãriutei, managerul de proiect, a explicat necesitatea adoptãrii acestui proiect. „Municipiul Vaslui a semnat în data de 28.01.2020 contractul de finantare pentru proiectul de extindere a rutelor, traseelor si statiilor pentru transportul public de cãlãtori, cu o valoare totalã de 108 milioane lei, din care 102 milioane lei – valoare eligibilã. Pe parcursul implementãrii au fost înregistrate cresteri substantiale de preturi la materialele de constructii, ca urmare a contextului pandemic si a conflictului militar din regiunea Mãrii Negre, suprapuse pe o crestere de preturi în sectorul de energie si a materiilor prime, fapt ce a condus la întârzieri în implementare si necesitatea majorãrii valorii totale a proiectului. În contextul aprobãrii în anul 2023 a OUG 36/2023 privind stabilirea cadrului general pentru închiderea programelor operationale finantate în perioada de programare 2014-2020, municipiul Vaslui a realizat toate demersurile în vederea etapizãrii acestui proiect întrucât programul operational regional nord est 2021-2027, fapt concretizat prin semnarea la data de 10.10.2024 a contractului de finantare pentru etapa a II-a, cu o valoare totalã de 60 milioane, din care 57 milioane valoare eligibilã. Fatã de cele prezentate anterior, facem mentiunea cã în etapa I a proiectului au fost realizate si decontate activitãti eligibile în valoare 96 de milioane, care împreunã cu sumele bugetate în etapa a II-a, vor conduce la atingerea unei valori eligibile 154 de milioane de lei, iar suma neeligibilã estimatã la 31.12.2023, fiind de 8 milioane”, a explicat Cãtãlin Amãriutei.
Managerul de proiect: „a apãrut necesitatea optimizãrii unor solutii tehnice”
EXPLICATII…De asemenea, managerul de proiect a prezentat si ce modificãri de proiect au apãrut anul acesta: „În cursul implementãrii proiectului în anul 2024, a apãrut necesitatea optimizãrii unor solutii tehnice din cadrul proiectului referitoare la completarea numãrului de corpuri de iluminat, reconfigurarea traseelor de fir contact si aplicarea tehnologiilor de executie, adoptatã de cãtre constructor, interconectarea celor sase statii de redresare existente, corelarea unor situatii din teren în ceea ce priveste retele subterane, actualizãrii contractului cu rata inflatiei, precum si necesitatea corelãrii valorice a contractelor încheiate, raportat la linia de deviz, toate acestea conducând la necesitatea actualizãrii valorice a indicatorilor tehnico-economici, astfel urmare a acestor modificãri intervenite, valoarea totalã a indicatorilor tehnico-economici ai acestui proiect este de 167 milioane de lei, din care 154 milioane lei – valoare eligibilã si 12 milioane de lei – valoare neeligibilã”, a explicat Cãtãlin Amãriutei.
Vasile Pavãl: „trebuia sã punem vreo 70 de milioane de la bugetul local”
Prezent la sedinta de ieri, primarul Vasile Pavãl i-a invitat pe consilierii locali sã voteze proiectul „ca sã putem accesa finantarea prin POR”: „Vã propun astãzi spre dezbatere proiectul privind indicatorii de la retelele de transport. Pentru anul 2024 am avut douã proiecte în etapizare, este vorba despre retelele de troleu si depou. Aceste douã obiective au avut finantare încheiatã pe proiectul POR 2013-2022/2023 la 30 decembrie, urma ca noi sã gãsim resurse pentru continuarea acestor obiective de investitie. Asta însemna vreo 70 de milioane de lei, pe care trebuia sã le punem de la bugetul local. Dati-mi voie sã vã informez cã am obtinut acesti bani, vor veni de la ADR prin noul program operational regional. Am semnat contractele de finantare – o parte de bani sunt pentru retele si o altã parte pentru depou. Astfel, bugetul local va fi scutit de acesti bani, vom avea finantare. Banii locali vor fi folositi la investitiile locale”, a spus primarul Vasile Pavãl.
Trolebuzele astea au mari probleme cu masinile parcate pe STRADA aiurea, in fiecare zi trebuie ca politia locala sa le dea amenzi. Degeaba le ai daca nu pot circula in conditii
Care 6 stații de redresare pentru alimentarea rețelei de troleibuze ?! In prezent exista numai două astfel de stații de redresare, ambele situate pe strada Spătar Angheluță (cea veche din 1994 și cea noua data in folosință în august 2023).
De asemenea se prevede construcția altor două noii stații de redresare pentru alimentarea rețelei extinse de troleibuze (una va fi construită la intersecția străzilor Călugăreni și Castanilor in apropierea sediului fostului OJCA și cealaltă va fi construită în apropierea capătului de linie de la DGASPC in Moara Grecilor).
Deci nici vorba de 6 stații de redresare pentru alimentarea rețelei de troleibuze din Vaslui
Extinderea rețelei de troleibuze , construcția acestor două noii stații de redresare și construcția noului garaj pentru troleibuze și autobuze urbane ar trebui finalizate în această luna (octombrie 2024) dar nu cred că acest lucru va fi posibil!
Este bine că s-au obținut acei bani de la UE dar la cum este birocrația in Romania va mai dura cred luni de zile până când acei bani vor ajunge efectiv în conturile primăriei Vaslui!
Așadar se vede ca mai era timp de o ședință de consiliu în care sa se modifice hotărârea cu impozitele… În alte orașe au făcut cum scrie la carte, la Vaslui pe bucățele… Adică mai mult nu decât da.. Dar dacă a vorbit și șeful șefilor din primărie, domnul de la Rebricea, Cătălin, se știe el care,a fost destul
La final, cand se va trage linie, cofinantarea/cheltuielile neeligibile si cele neprevazute vor ajunge sa depaseasca cele 70 „milioane” despre care discuta Paval. Istoria se repeta la fiecare proiect cu finantare europeana, se arunca in ochii consilierilor cofinantarea (de doar) 2% si la final se ajunge, prin rectificari repetate la 60%-70%, partea primariei.
Praf in ochi si vorbe goale.
O fost in stare Amariutei sa rosteasca o fraza atat de lunga, si cu atatea informatii?! Ca nu cred!
Corelăm,ajustăm,tronsonul garantăm?