spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

Vasluiul luat pe sus de mascati! (foto)

- Advertisement -

Cutremur la Agentia de Protectie a Mediului

SCANDAL… Procurori din cadrul DNA Iasi, însotiti de mascati si ofiteri de politie, au descins, ieri dimineatã, la sediul Agentiei de Protectia Mediului (APM) Vaslui. Ancheta îl vizeazã pe directorul institutiei, Remus Mitrea, acuzat de faptul cã ar fi creat mai multe firme, pe care si-ar fi trecut rude si simpli angajati, firme de pe urma cãrora obtinea profituri importante. Mitrea, la adãpostul functiei de director la APM, obliga unele societãti comerciale care apelau la Agentia de Mediu sã semneze contracte cu firmele sale, unele specializate pe lucrãri de drumuri, iar altele pe proiecte de mediu. În urma raziei (au fost fãcute descinderi atât la APM, cât si la firmele controlate de Mitrea, situate în zona Confectii) au fost ridicati mai multi saci cu documente si calculatoare. Remus Mitrea se considerã nevinovat, însã probele gãsite de procurorii DNA sunt zdrobitoare. Se pare cã totul a pornit în urma unei reclamatii fãcutã de o fostã angajatã a institutiei, Cristina Calancia, cu care Mitrea este în proces, dupã ce directorul a dat-o afarã din institutie. Femeia s-a supãrat pentru cã ar fi fost concediatã în mod abuziv si a mers la DNA, unde a spus totul despre afacerile directorului de la Mediu.

Încã de la primele ore ale zilei, sediul APM Vaslui a fost luat cu asalt de procurori, politisti si mascati. Prezenta celor din urmã a fost necesarã, în cazul în care situatia ar fi degenerat. Din biroul lui Remus Mitrea s-au ridicat mai multi saci cu documente si o unitate de calculator. Inclusiv masina directorului a fost luatã la puricat de cãtre procurori, în prezenta secretarei acestuia. Conform unor surse judiciare, o fostã angajatã a institutiei, Cristina Calancia, supãratã cã a fost datã afarã, a sesizat DNA cu privire la ilegalitãtile pe care le-ar fi fãcut Mitrea din postura de director. Femeia stia multe dedesubturi din activitatea directorului APM si a decis sã se rãzbune, „vãrsând” totul în fata oamenilor legii. Ieri, procurorii DNA au stat de vorbã cu Mitrea si i-au cerut explicatii, iar la finalul descinderii au plecat încãrcati de dosare, care urmeazã sã fie analizate.

Firmele lui Mitrea lucrau sub un paravan de legalitate

Sursele judiciare vorbesc de mai multe firme controlate din umbrã de seful de la Agentia de Mediu. Pe una dintre acestea, Mitromd SRL, înfiintatã la 28 septembrie 2011, se derulau, se pare, tot felul de studii si proiecte de mediu. Procedura era simplã. Mitrea suna anumite persoane cu potentã financiarã, cãrora le spunea cã poate ajuta la accesarea unor proiecte finantate din bani europeni, proiecte de mediu. Patronii, pentru a nu-l supãra pe „dom’director” contribuiau cu diverse sume la Mitromd, iar banii europeni nu mai apãreau. Mitromd are ca administrator o anume Ramona Vizitiu, iar ca asociati sotii Remus si Nicoleta Mitrea. În 2011, în doar trei luni de înfiintare, firma Mitromd a avut o cifrã de afaceri de aproape 300 milioane lei vechi, sediul social fiind în Vaslui, strada „Maresal Constantin Prezan”, 11-13, et. 2. Este aceeasi adresã la care procurorii DNA au gãsit o altã firmã a clanului Mitrea, Doremtrans Construct SRL. Firma în cauzã este condusã de o bãtrânã de 80 de ani din Bucuresti, Jenita Pasnicu, bunica familiei Mitrea, plus un bãrbat de 52 de de ani, Gheorghe Tãnase. Doremtrans a fost înfiintatã de Remus Mitrea si un locuitor din satul Horga, Dorel Oprea. În 2008, Oprea se retrage din firmã si Mitrea Remus devine administrator si asociat unic. În acelasi an, este cooptat în firmã Daniel Mitrea, fratele sefului de la APM, însã cei doi se retrag repede, oficial, lãsând firma pe mâinile unei bunici de 80 de ani din Capitalã si a unei rude tot din Bucuresti. Jenita Pasnicu primeste 90% din actiuni, adicã partea directorului de la Mediu, cel care controleazã în totalitate activitatea de la Doremtras Construct. Din functia de la judet, Mitrea obliga tot felul de oameni de afaceri sã-i dea lucrãri pe Doremtrans, crezând cã smecheria nu va fi descoperitã. Numai în 2008, an în care Mitrea intrã ca director la Mediu, Doremtrans Construct are o cifrã de afaceri de 11 miliarde lei vechi, cu un profit de un miliard. În 2010, aceeasi firmã are o cifrã de afaceri de 6,15 miliarde, cu doar trei angajati, ceea ce se poate spune cã ar fi o adevãratã minune.

Directorul general al Doremtrans este pus patron pe o altã firmã a lui Mitrea

În acest cerc al afacerilor subterane intrã o altã firmã „minune” înfiintatã de Mitrea, Chrisrem Wind SRL, care se ocupa tot cu proiecte de mediu. Pe firma în cauzã, Remus Mitrea (la toate firmele sale, în titulaturã apare invariabil „REM”, tocmai pentru a arãta cine este seful acolo!) trece un angajat de la Doremtrans Construct, managerul sãu general, Cristinel Constantin Moldoveanu. Firma Chrisrem (posibil o scurtare de la prenumele celor doi implicati, Cristinel si Remus, n.r.) este înfiintatã pe 26 aprilie 2011 si reuseste ca în jumãtate de an sã facã o cifrã de afaceri de 2,5 miliarde lei vechi, cu un profit de aproape 80 de milioane lei vechi. Un singur angajat – atâta apare în acte! – reuseste sã producã 2,5 miliarde lei vechi, ceea ce ar fi un record pentru România, sediul social fiind chiar în apartamentul directorului de la Doremtrans. În realitate, banii de la cele trei firme – Chrisrem Wind, Doremtrans Construct si Mitromd – se duceau în buzunarele familiei Mitrea, cea care controla tot ce se petrece acolo. Mitrea suna tot felul de patroni si cerea, mai mult sau mai putin fãtis, sã i se dea lucrãri pe cele trei societãti, fie cã era vorba de lucrãri la infrastructurã sau proiectare diversã.

De ce nu a fost „ridicat” seful de la APM?

Sesizarea fostei sefe de serviciu din APM a creat un cutremur de proportii la Agentia de Mediu. Este cel putin ciudat de ce nu a fost dus la audieri si seful Agentiei, Remus Mitrea, cel care este vizat de anchetã. În majoritatea situatiilor de acest gen, cei controlati de DNA erau ridicati si dusi la audieri, de multe ori lãsându-se cu retineri. De data aceasta, Mitrea a fost luat la întrebãri, i s-au confiscat calculatorul din birou si alte documente, însã a rãmas la birou. Contactat de reporterii VRN, Mitrea a încercat s-o dea cotitã. A spus cã nu stie exact motivul descinderii DNA si mascatilor, nefiindu-i aduse la cunostintã nici un fel de acuzatii. „Pot bãnui cã aceste descinderi au legãturã cu intentia Chevron de a exploata gazele de sist de pe teritoriul judetului Vaslui. Trebuie spus cã au fost fãcute foarte multe presiuni politice în legãturã cu ecest subiect, si pro, dar si contra, dar, cel putin pânã în acest moment, APM nu a eliberat autorizatii de mediu decât pentru prospectiuni geofizice si geologice, nicidecum pentru exploatarea zãcãmintelor. Sunt lucruri complet diferite, dat fiind cã, conform legii, nu puteam refuza eliberarea de autorizatii pentru prospectiuni. Este cu totul altceva decât în cazul ARPM Timisoara, acolo unde au fost acordate avize pentru exploatarea pe bazã de cianuri, a zãcãmintelor neferoase de la Certej, din judetul Hunedoara.”, afirmã directorul. Mai mult decât atât, directorul bãnuieste cã ar fi posibil ca la mijloc sã fie si o rãzbunare a unei foste angajate, Cristina Calancia, care, vãzând cã a fost datã afarã, ar fi fãcut unele sesizãri cãtre DNA privind acordarea de avize de mediu preferentiale. „Doamna Calancia a fost angajata noastrã încã din anul 2005, dar colegii de servici au avut nenumãrate plângeri cu privire la comportamentul acesteia. I-am atras atentia în nenumãrate rânduri, dar fãrã nici un rezultat, astfel cã, acum câteva luni, s-a luat decizia desfacerii contractului de muncã a persoanei respective. A urmat un proces, în urma cãruia, tribunalul Vaslui a hotãrât reevaluarea profesionalã a fostei angajate. Atunci, bãnuiesc, aceasta, pentru a nu fi reevaluatã, a fãcut aceste sesizãri, sperând, cred, cã va avea parte de un tratament preferential. Sunt de pãrere cã decizia respectivã, de desfacere a contractului de muncã a Cristinei Calancia, a fost una corectã, ba mai mult, pot garanta cã întreaga activitate a APM Vaslui, sub conducerea mea, s-a desfãsurat conform prevederilor legale, astfel cã nu cred cã vor fi gãsite neregularitãti în ceea ce priveste eliberarea avizelor de mediu sau a altor activitãti specifice. Dupã cum vedeti, sunt încã la birou si nu mi s-a adus la cunostintã vreo acuzatie cu privire la activitatea mea profesionalã.”, a mai declarat Remus Mitrea, directorul APM Vaslui. Dosarul deschis de Cristina Calancia este pe rolul Curtii de Apel Iasi si are un prim termen în data de 22 octombrie.

Garda Financiarã face verificãri încrucisate în tot judetul. Se dau declaratii la DNA!

Ieri, a fost forfotã mare în judet. Comisari ai Gãrzii Financiare si politisti de la Investigarea Fraudelor au mers la mai multe firme din judet, cerând toate documentele care au legãturã cu cele trei societãti. Latul se strânge încet dar sigur în jurul directorului de la APM, pentru care se pregãteste un dosar de trafic de influentã, abuz în serviciu si alte capete de acuzare la fel de grave. „Nu vã putem da detalii, pot doar sã vã confirm cã se fac acte procedurale într-un dosar despre care o sã vã informãm la timpul potrivit.”, a spus Lidia Sãplãcan, purtãtorul de cuvânt al DNA Bucuresti. Unele surse judiciare sustin cã în cauza respectivã sunt audiate douã persoane, care ar fi mers la Iasi pentru declaratii. E vorba de Cristina Calancia, autoarea denuntului la DNA, si sotul acesteia, Cornel, angajat al ITM. Conducerea ITM nu a putut confirma implicarea lui Cornel Calancia în anchetã.

Probleme cu legea pentru Mitrea

Nu este prima datã când seful APM Vaslui se aflã în atentia oamenilor legii. În 2009, din aceeasi posturã, a fost cercetat de politisti din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor pentru evaziune fiscalã, din perioada când detinea o societate de panificatie. Împreunã cu asociatul sãu de la acea vreme, Mitrea a fost acuzat cã a produs si comercializat pâine fabricatã din câteva tone de fãinã, cantitate care nu a fost înregistratã în actele contabile ale firmei. Remus Mitrea a spus cã fãina s-a deteriorat din cauza conditiilor improprii de depozitare si a fost aruncatã la gunoi, fãrã a se opera în actele contabile ale societãtii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

37 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.