spot_img
spot_img
3.9 C
Vaslui
23-ian.-2025

Vasluiul, în sărbătoare: mii de oameni, prezenți la spectacolul Deliei și al Ioanei Ignat

- Advertisement -

SĂRBĂTOARE… Atmosferă electrizantă vineri seara, în Piața Civică din Vaslui. Mii de vasluieni s-au distrat la concertul dedicat tinerilor, în cadrul Zilelor Culturale ale Muncipiului Vaslui. Pe scena din centrul orașului, au urcat în deschidere patru trupe locale: Trupa Raindrops, Trupa Style – dans modern, Trupa Joy of Music și Trupa Unison. A urmat recitalul Ioanei Ignat, cunoscută în urma participării la „Vocea României”, dar și a melodiei „Nu mă uita”. Delia și a fost vedeta incontestabilă a serii. Aceasta a fost primită cu aplauze și ovații. A interpretat cele mai cunoscute melodii ale sale și a oferit vasluienilor un adevărat spectacol, plin de energie și dinamism. „E perfectă vremea aici, la voi. E superb!”, a spus Delia în cadrul spectacolului. În această seară, pe scena din centrul orașului vor urca Paula Seling și Horia Brenciu.

Trei liceeni din Vaslui, în locul primarului și al viceprimarilor

În cadrul spectacolului de vineri seara, a fost prezentată echipa din spatele proiectului „Vaslui, capitala tineretului din România”. Membrii acestuia le-au vorbit spectatorilor despre proiect și i-au îndemnat să le rămână alături, căci în 2025 vor urma multe activități. De asemenea, reprezentanții Primăriei Vaslui i-au prezentat pe câștigătorii concursului „Primar pentru o zi”. Albert Ștefan Grigoraș de la Liceul „Emil Racoviță” este câștigătorul competiției, acesta având, astfel, ocazia să-i țină locul primarului pentru o zi: „Am fost onorat să ocup funcția de primar pentru o zi. Proiectul cu care am candidat se numește „tineri mentori în acțiune”, care vizează un program de mentorat pentru orientare în carieră, pentru a-i susține pe tinerii liceeni care nu știu ce vor să facă în viață. Îi mulțumesc doamnei profesoare Mirela Sălcianu pentru tot sprijinul pe care mi l-a oferit”, a declarat Albert Grigoraș. Funcțiile de viceprimar pentru o zi au revenit elevelor Vanesa Ciubotaru de la Liceul „Ion Mincu” și Elena Raluca Dolineanu de la Colegiul Economic „Anghel Rugină”. „Proiectul meu se numește „Săptămâna femeii. Voci și viziuni”. Pe această cale vreau să-i mulțumesc doamnei Teodora Mihăiuc pentru îndrumare, sunt onorată că am participat la acest concurs, mulțumesc primarilor și celor care au înființat acest proiect”, a spus Vanesa. „Proiectul meu se numește „Fii propriul tău producător”. Mulțumesc doamnei profesoare Păcuraru Cristina de la Colegiul Economic „Anghel Rugină” și tuturor celor implicați în organizarea acestui concurs”, a adăugat Elena Raluca.

Dublă lansare de carte: „Horelor surorilor” și „O viață, o cale, un destin”

Sursa foto: Consiliul Judetean Vaslui
Sursa foto: Consiliul Judetean Vaslui
Sursa foto: Consiliul Judetean Vaslui
Sursa foto: Consiliul Judetean Vaslui
Sursa foto: Consiliul Judetean Vaslui
Sursa foto: Consiliul Judetean Vaslui

De Sfânta Marie, la Centrul Cultural „Dimitrie Cantemir” a avut loc o dublă lansare de carte. Este vorba despre „Horelor surorilor”, de George Ilașcu și Virginel Solomon și „O viață, o cale, un destin”, de George Forcos Palade. „Îmi aduc aminte, înainte, când se făceau nunțile la țară, veneau oamenii din mai multe sate și fiecare juca jocul lor, adică erau mai multe hore. Și fiind mai multe hore, eu și Virginel am stat și am analizat, câte hore, câți frați, câte surori.. Și am spus „Horelor surorilor”. Îi mulțumesc din toată inima directorului Centrului Cultural „Dimitrie Cantemir”, Lucian Onciu, pentru tot ce a făcut pentru mine, pentru mine și Virginel Solomon. Cartea a avut mai mulți colaboratori, cărora le mulțumesc. A fost făcută la Lipovăț, de Marcel Rusu. Eu dictam și el scria. Foarte a scris aceste dansuri, iar partea literară este scrisă de doamna Anușca Doglan. În această carte sunt dansurile de la cei mai bătrâni oameni din sat, care erau cei mai hâtri, de la bunici… Sunt unele dansuri de care probabil nu ați auzit, precum pădurețul sau șarapoi”, a spus maestrul coregraf George Ilașcu. Pentru a scrie cartea „O viață, o cale, un destin”, artistul George Forcos Palade a colaborat cu Ramona Ailoaiei, în prezent colaboratorul cultural al Primăriei Vaslui. Aceasta a transmis câteva gânduri: „la peste 45 de ani de activitate artistică, cântecul lui George Forcos Palade rămâne pentru noi, toți, singura eternitate măsurabilă din cântecul său. George Forcos Palade s-a dat lumii cu împrumut pentru mai bine de jumătate din viața sa. S-a dăruit lumii ca pe o haină de sărbătoare și, deși scena l-a găzduit de peste 45 de ani, și generațiile de acum, și cele viitoare răvnesc să îmbrace straiele valoroase ale cântecului lui. George Forcos Palade s-a dat lumii cu împrumut ca pe o carte pe care noi, toți, o citim de pese patru decenii și nici până astăzi nu am apucat să o parcurgem în întregime, pentru că povestea sa nu are sfârșit. Deși ni s-a dat nouă cu totul, noi nu vom ști vreodată să îi întoarcem în egală măsură darul”.

Expoziție de mașini de epocă, fabricate în România

Un alt eveniment din cadrul Zileleor Culturale ale Municipiuui Vaslui a fost expoziția de mașini de epocă fabricate în România. Automobilele au fost expuse sâmbătă dimineața în parcarea de la Sala Sportului: „Sunt 20 de mașini de la noi din județ, din Galați, Bacău, Buzău. Dacia Papuc, Dacia Lăstun și ARO 10 sunt cele mai rare mașini. Dacia Papuc 1304 a fost fabricată în 1986, mai sunt foarte puține pentru că aparțineau de întreprinderi și erau folosite intensiv. Dacia 1100 s-a fabricat din 1968 până în 1972. În ‘72 s-au făcut doar 17 mașini, erau asamblate din kit-uri aduse din Franța, iar în 1969 s-a făcut prima Dacie 1300. Dacia Lăstun este rară pentru că mașinile din această marcă nu prea au fost fiabile. Erau defectuoase și lumea fugea de ele. A fost un proiect eșuat de-al lui Ceaușescu, voia o mașină de mic litraj, care să consume puțin, dar și să coste puțin. De asemenea, avem și o colecție de numere de înmatriculare, inclusiv cu numere de regiune. Avem regiunea Brașov- numere între ‘60 și ‘68, între ‘50-‘60 s-a numit regiunea Stalin, iar Brașovul s-a numit orașul Stalin. Există numere OS, dar sunt foarte greu de găsit. Avem număr cu BT, care nu vine de la Botoșani, ci de la Banat, PL- regiunea Ploiești, actualmente Prahova, DB – regiunea Dobrogea,  MS – Mureș Autonom Maghiar. Acest eveniment este organizat în parteneriat cu Primăria municipiului Vaslui și promovează patrimoniul tehnic românesc”, a explicat Narcis Aprodu, presedintele Retromobil Club România – filiala Vaslui.

Micii și berea, pe esplanada noului bazar

Anul acesta, autoritățile locale au decis să mute zona de agrement și alimentație publică pe esplanada noului bazar. Aici vasluienii pot gusta diferite preparate la grătar, dar și gogoși, porumb fier și celebrul cozonac kurtos. Prețurile sunt asemenea celor practicate la festivaluri. Un mic costă 6 lei, o gogoașă – 10 lei, o porție de cartofi prăjiți – 8 lei, 100 gr ceafă de porc – 12 lei, o porție de 300 gr de gogoși grecești- 35 lei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

10 COMENTARII

  1. Autoritățile vasluiene se bucura de eveniment! Dar nu urmăresc preturile! Vi se par rezonabile ! Faceți comparație cu marele festivaluri..! Aici trăiesc oameni nevoiași..sa dai pe un ardei copt 10 ron.si pe 8 cartofi pai 10ron..plătiți voi organizatorii nu restu săracilor! Un kg de ardei costa 7ron.o punga de cartofi congelați 12ron..??

  2. Înainte mai de mult se spunea că dacă arunci pâine la supuși vei domni multe veacuri prostii .acum daca la supuși le dai spectacol și minciună vei domni până la adânci bătrâneți. A plecat Păcală și a venit Tândală .alta marie cu alta pălărie. .gogomanilor când vă treziți?

  3. Țigăneală de doi lei, cum naiba să-ți placă să stai în fumul ăla, care venea tot spre mese, cum să mănânci de pe grătarele alea nespălate, îmbâcsite și ruginite?! Un circ tipic comunist…Mai evoluați și voi, că nu mai suntem în epoca de piatră…

  4. Bani mulți cheltuiți pentru 3 zile de 2 bani pentru niște artiști plictisiți. Acadelia ai fost praf mama pentru 20.000 euro încasați. Lucrătorii din poliție, parchet, judecătorie, dacă aveți sange în instalație, verificati un pic cam cum se cheltuie banii din bugetul local cu așa zisele sărbători ale Vasluiului și veți rămâne un pic mai mult surprinși.

  5. Felicitări celor de la primărie,s-au descurcat exact la nivelul felului cum au fost angajați,toți,absolut toti,cu pile ! Ce nu știu ei,este ca noi ii știm pe toți!

  6. Să vii de la București la Vaslui să călătorești cinci ore cu mașina în tricou și blugi și să urci pe scenă în fața miilor de oameni fără să te schimbi, fără să te machiezi și fără să depui niciun efort pentru a arăta pregătit, este o lipsă de respect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.