spot_img
spot_img
8.9 C
Vaslui
18-ian.-2025

Vasluiul bate Bârladul la vitalitate culturalã

- Advertisement -

SUBCULTURÃ Un studiu realizat de Centrul de Cercetare si Consultantã în Domeniul Culturii pe tema vitalitãtii culturale în orasele României plaseazã cele mai importante municipii ale judetului la coada clasamentului. Pentru constituirea indicelui de vitalitate culturalã s-au inventariat infrastructura culturalã, resursele umane specializate în domenii culturale, cheltuielile bugetare alocate culturii, participarea la activitãti culturale, sectorul nonprofit cu profil cultural si economia culturalã. Indicele de vitalitate culturalã al Vasluiului este “-0.39”, iar cel al Bârladului este”-0.47”. În conditiile în care, conform studiului, “0” reprezintã valoarea medie a celor patruzeci si sase de orase incluse în analizã, iar indicele înregistrat de Sf. Gheorghe, un oras cu putin peste 40.000 de locuitori, este de 0.86 si cel înregistrat de Cluj Napoca, numãrul unu în culturã este de 1.89, imaginea devine mai edificatoare.

Studiul vitalitãtii culturale a mediului urban din România, o analizã a activitãtii culturale desfãsuratã la nivelul anului trecut, ne plaseazã în topul lipsei de culturã. Analiza a 46 de orase din România genereazã o ierarhie la baza cãreia, pe pozitia 39 gãsim Vasluiul, iar patru pozitii mai jos, pe un neonorant loc 43, Bârladul. Din nefericire, acelasi studiu ne demonstreazã cã viata culturalã activã nu este caracteristicã numai oraselor mari sau centrelor universitare, când în topul primelor cincisprezece orase culturale si-au fãcut loc municipii ca Sf. Gheorghe, Miercurea Ciuc si Bistrita, în pozitii mai mult decât onorabile. În realizarea acestei analize, specialistii Centrului de Cercetare si Consultantã în Domeniul Culturii au luat în calcul o serie de criterii de naturã socialã, economicã si culturalã. Pentru constituirea indicelui de vitalitate culturalã s-au inventariat infrastructura culturalã, resursele umane specializate în domenii culturale, cheltuielile bugetare alocate culturii, participarea la activitãti culturale, sectorul nonprofit cu profil cultural si economia culturalã. Indicele de vitalitate culturalã al Vasluiului este “-0.39”, iar cel al Bârladului este”-0.47”. În conditiile în care, conform studiului, “0” reprezintã valoarea medie a celor patruzeci si sase de orase incluse în analizã, iar indicele înregistrat de Sf. Gheorghe, un oras cu putin peste 40.000 de locuitori, este de 0.86 si cel înregistrat de Cluj Napoca, numãrul unu în culturã este de 1.89, imaginea devine mai edificatoare.

Oficial, Vasluiul este mai cultural!

Rivalitatea culturalã dintre Bârlad si Vaslui este una recunoscutã, nu a trecut prea mult timp de când însusi primarul Bârladului îi cataloga pe vasluieni din punct de vedere cultural drept “mâncãtori de seminte”, în timp ce bârlãdenii erau mari consumatori de teatru. Din pãcate, statisticile situeazã atât Vasluiul si cât si Bârladul mult sub media nationalã la toate capitolele. Ambele stau prost si la numãrul institutiilor culturale în raport cu numãrul de locuitori si la activitate culturalã, finantãrile si resursele umane sunt si ele insuficiente. Dupã imaginea pe care o zugrãveste acest studiu, manifestarea actului de culturã este insuficientã, aproape insesizabilã deci, o eventualã rivalitate pare nejustificatã. Din punctul de vedere al unui responsabil cu domeniul cultural, superioritarea Vasluiului este realã si justificatã. “ Nu consider surprinzãtoare clasarea Vasluiului fatã de municipiul Bârlad pe o treaptã superioarã a vitalitãtii culturale. La Vaslui institutiile de culturã sunt prezente în viata orasului, ele sunt periodic prezente cu manifestãri culturale. Vasluiul stã mai bine si la capitolul infrastructurã culturalã, finantare, în ceea ce priveste personalul specializat si sectorul nonprofit eu consider cã diferenta nu este prea mare. Cred cã Bârladul a fost cotat mai slab din punct de vedere cultural si din cauza faptului cã anul trecut teatrul si muzeul din Bârlad nu au fost functionale, ele fiind cuprinse într-un proces de reabilitare. De asemenea, viata culturalã bârlãdeanã a avut mult de suferit odatã cu pierderea Dr. Constantin Teodorescu, eu personal cred cã de acum înainte standardul cultural bârlãdean va înregistra o tendintã de scãdere” a declarat dr. Laurentiu Chiriac, directorul Muzeului Judetean “ Stefan cel Mare” Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

11 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.