Lotul judetului Vaslui este format din patru elevi la Olimpiada Nationalã de Chimie. Este vorba despre Matei Cornea (clasa a VII-a) de la Scoala Gimnazialã „Mihail Sadoveanu” Husi, Matei Busmachiu (clasa a VIII-a) si Luca Stefan Tenu (clasa a IX-a), ambii de la Colegiul National „Cuza Vodã” Husi, precum si Stefan Pãun (clasa a X-a) de la Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui. Din pãcate, clasele a XI-a si a XII-a nu au niciun reprezentant la aceastã competitie. La clasa a XI-a, cel mai mare punctaj obtinut a fost 23,40, iar la clasa a XII-a nu a participat niciun elev.
Etapa judeteanã a Olimpiadei de Chimie s-a desfãsurat pe 21 martie, la Liceul „Stefan Procopiu” Vaslui, între orele 13.00-16.00. Potrivit regulamentului, în perioada urmãtoare se vor mai atribui locuri suplimentare, 43 locuri/an de studiu, în ordinea descrescãtoare a punctajelor obtinute conform clasamentului national realizat. „Din judetul Vaslui, pentru locurile suplimentare sunt trei elevi cu sanse de calificare: un elev la clasa a VIII-a si doi elevi la clasa a X-a. La etapa judeteanã a olimpiadei, se acordã, pentru fiecare an de studiu, de regulã, trei premii, un premiu I, un premiu II si un premiu III, precum si un numãr de mentiuni reprezentând maximum 15% din numãrul participantilor, rotunjit la numãrul întreg imediat superior, în cazul unui numãr fractionar, cu conditia ca punctajul obtinut de elev sã fie cel putin 50% din punctajul maxim obtinut la nivel national la clasa respectivã, în conformitate cu Regulamentul privind organizarea si desfãsurarea olimpiadei de chimie în anul scolar 2024-2025″, a transmis inspectorul scolar de Fizicã si Chimie, prof. Nicoleta Drãgoi.
Matei Cornea, a doua calificare la o olimpiadã nationalã
Matei Cornea a obtinut 99 de puncte din totalul de 100 de puncte. Este pregãtit de profesoara Miluta Anghelus, atât la clasã cât si la Centrul Judetean de Excelentã, si s-a calificat si la Olimpiada Nationalã de Matematicã (a treia calificare consecutivã). În 2024 a obtinut o medalie de bronz la Olimpiada Nationalã de Fizicã, iar anul acesta a decis sã se axeze mai mult pe chimie: „Sincer sã fiu, chimia îmi place extrem de mult, poate chiar mai mult decât fizica. Chiar dacã este primul an de studiu al acesteia, vreau sã obtin un rezultat bun la etapa nationalã, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, care m-a ajutat sã reusesc nu doar la chimie, ci în mai multe domenii. Subiectele de la etapa judeteanã mi s-au pãrut mai dificile comparativ cu cele din anii anteriori de la olimpiadã, pe care le-am lucrat la pregãtire, dar mai dificile si decât cele de la Concursul National „Raluca Rîpan”. În ciuda dificultãtii subiectelor si a numãrului mare de probleme, am reusit cu ajutorul Domnului sã mã calific. Anul trecut m-am calificat la olimpiada de fizicã, dar am renuntat alegând sã merg la concursul de chimie. Aceastã decizie de a alege între cele douã materii a fost una dintre cele mai dificile din viata mea. M-am gândit mult timp ce sã aleg din cele douã, dar am ales chimia deoarece mã atrage si mã ajutã foarte mult sã înteleg lumea vie si substantele. Îmi place sã descopãr lucruri noi si sã experimentez cât mai multe domenii si de aceea îmi doresc sã continui pe acest drum. Chimia mã fascineazã”, a declarat Matei Cornea.
Matei Busmachiu: „îmi doresc sã obtin un rezultat bun, dar cel mai important pentru mine este sã învãt si sã mã bucur de experientã„
Matei Busmachiu este pregãtit de profesoara Mona Diana Gina Adumitroaei, atât la clasã cât si la Centrul Judetean de Excelentã. Acesta a participat si anul trecut la Olimpiada Nationalã de Chimie, iar acum revine dornic sã retrãiascã una dintre cele mai frumoase experiente. Despre subiectele de la etapa judeteanã a spus cã i s-au pãrut „interesante si provocatoare, mai ales cã au acoperit aspecte diverse ale chimiei. Cel mai dificil mi s-a pãrut subiectul 4, care a fost despre obtinerea pietrelor pretioase sintetice, asemãnãtoare diamantului. Am încercat sã-l rezolv pas cu pas, interpretând datele din tabel si aplicând cunostintele despre solutii si concentratii. A fost nevoie de multã atentie la detalii si rãbdare pentru a duce calculele la capãt. Chimia m-a captivat începând cu clasa a VII-a. De atunci, am început sã apreciez din ce în ce mai mult aceastã materie, pe mãsurã ce am realizat cât de fascinantã si logicã este. Profesoara mea a avut un rol esential în acest proces, explicând conceptele într-un mod care m-a motivat sã îmi doresc sã învãt tot mai mult. Pentru etapa nationalã nu am emotii exagerate – îmi doresc sã obtin un rezultat bun, dar cel mai important pentru mine este sã învãt si sã mã bucur de experientã. Mã pregãtesc lucrând subiecte din anii trecuti si încerc sã-mi îmbunãtãtesc cât mai mult rezolvãrile. Sper ca munca mea sã se vadã în rezultat si sã reusesc sã mã autodepãsesc”, a declarat Matei Busmachiu.
Luca Stefan Tenu: „îmi place enorm sã lucrez probleme de chimie”
Si Luca Stefan Tenu revine pentru a doua oarã la Olimpiada Nationalã de Chimie. Acesta este pregãtit de profesoara Ionela Badea, atât la clasã cât si la Centrul Judetean de Excelentã. „Eu mi-am dorit foarte mult aceastã calificare, doamna mea profesoarã de chimie, Ionela Badea, m-a coordonat îndeaproape, pãrintii m-au sprijinit neconditionat, iar Dumnezeu mi-a oferit: emotie, capacitate, intuitie… Un rezultat care sã mã înscrie în lotul judetean ce va reprezenta Vasluiul la faza nationalã a Olimpiadei de Chimie, un punctaj care sã mã dispunã la autodepãsire în potentialul de lucru pe chimie si la reconfigurarea unei noi strategii de stãpânire a emotiilor. Am avut multe emotii, dar ele au devenit parcã mai usor de dus abia la problema a IV-a, consideratã cea mai dificilã, dar la care eu am punctat foarte bine pentru cã, pânã acolo reusisem sã decantez oarecum, stiinta de emotie. Stiu despre mine cã sunt un emotional, altfel nici nu m-as fi bãgat în cursa pentru performantã. Stiti cum e, înainte de a vrea sã cunosti cât mai multe dintr-un domeniu, trebuie sã simti sentimentul de bine, de bun pentru tine. Din clasa a VII-a, de la primul meu contact cu acest obiect scolar (si bineînteles, si datoritã doamnei mele profesoare, Ionela Badea), simt cã „fac chimie cu chimia”, îmi place enorm sã lucrez probleme de chimie pentru cã rezolvarea lor mã angajeazã cu tot ce sunt eu în acel moment: suflet, creier si dorintã de reusitã. Dupã judeteana aceasta, mi-am stabilit un nou target: pregãtirea pentru nationala de chimie sã fie cu implicare emotionalã – 60% si rationalã – 40%, pentru ca, odatã concursul început, sã inversez raportul. Stiu cã voi reusi pentru cã vreau si pot! Iasul – orasul gazdã al Olimpiadei Nationale de Chimie 2025, va alinia la start, în vacanta de Paste, pe cei mai buni dintre elevii foarte buni din fiecare judet din tarã. Voi fi si eu acolo, pregãtit sã fiu mai bun decât am fost ieri”, a declarat Luca Stefan Tenu.
Stefan Pãun: „chimia, în opinia mea, este o combinatie perfectã între stiintã, logicã si creativitate”
Stefan Pãun este pregãtit de inspectorul scolar de Fizicã si Chimie, profesoara Nicoleta Drãgoi, atât la clasã cât si la Centrul Judetean de Excelentã. Acesta ne-a mãrturisit cã a început sã aprofundeze chimia si chiar sã participe la olimpiadã atunci când s-a hotãrât cã va da admitere la Facultatea de Medicinã: „Subiectele la etapa judeteanã au fost destul de provocatoare. În acelasi timp, mi s-au pãrut echilibrate oferind o oportunitate bunã de a arãta întelegerea aprofundatã a materiei. Cel mai greu mi s-a pãrut subiectul al III – lea, care implicã o însiruire de reactii ce trebuiau completate. La acest subiect dificultatea a fost în gãsirea compusilor chimici. Dorinta de a aprofunda aceastã disciplinã a apãrut cu adevãrat la începutul clasei a X – a, când m-am hotãrât cã vreau sã urmez Facultatea de Medicinã dupã terminarea liceului si am dorit sã vãd dacã pot întelege aceastã materie. Chimia, în opinia mea, este o combinatie perfectã între stiintã, logicã si creativitate. Nu am emotii în ceea ce priveste urmãtoare etapã, dar o privesc cu seriozitate. În aceastã perioadã mã concentrez pe aprofundarea unor subiecte mai dificile. Obiectivul meu mai departe este sã mã autodepãsesc, indiferent de rezultatul final. Totusi, având în vedere cã m- am calificat, îmi doresc sã reprezint cu mândrie liceul la faza nationalã si sã dau tot ce am mai bun. Iau fiecare etapã ca pe o oportunitate de a învãta si de a evolua”, a declarat Stefan Pãun.
Felicitări tinerilor olimpici pentru performanțele remarcabile! Munca, talentul și perseverența voastră merită toată aprecierea și respectul nostru. Astfel de reușite ar trebui să fie pe prima pagină a ziarelor, pentru că voi sunteți adevăratele modele ale generației voastre. Mult succes în continuare!