spot_img
spot_img
1.8 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Vasluiul are doi campioni la absortie de bani pentru livezi, Enache Morãrit si Vital Fruit. Dar per ansamblu suntem mediocri!

- Advertisement -

ÎNCERCÃRI TIMIDE…Încep si la Vaslui sã se dezvolte livezile moderne, echipate cu utilaje de uscare a fructelor, de ambalare si de tinere la rece. Chiar dacã încercãrile sunt timide, iatã cã rezultatele încep sã aparã. Ziarul nostru a prezentat în editiile sale mai multi fermieri iscusiti, care au investit în astfel de livezi moderne folosindu-se si de bani europeni. Campion aboslut este Emil Enache, care detine la Husi o livadã modernã, o podgorie de struguri de masã, dar si o plantatie de aluni. Iatã cã acesta a mai prins o investitie prin Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), de aproape 1,3 milioane de euro, prin care va mai înfiinta o plantatie de prun de 14 hectare, plus o linie de uscare a acestor fructe si o instalatie de spargere si selectie a alunelor. Alãturi de acesta, o altã firmã de la Deleni, care are cea mai frumoasã livadã de mãr din judet a accesat si a câstigat 1,7 milioane de euro, tot pe un proiect de înfiintare livadã si achizitii utilaje. Din pãcate pe aceste mãsuri care s-au deschis, doar aceste douã firme au reusit sã strângã un punctaj eligibil. În total, în România, pe aceastã mãsurã s-au alocat 190 de milioane de lei, iar judetul nostru a tras sub 2% din acesti bani.

Aproape 3 milioane de euro vin în judetul Vaslui pentru modernizarea plantatiilor pomicole din bani europeni. În total, în România s-au alocat 190 de milioane de euro. Primele liste cu cei 93 de fermieri care au fost admisi, au fost publicate de AFIR. Pe aceste liste apar si douã companii din judet Enache -Morãrit SRL, din municipiul Husi si Vital Fruit SRL si Vital Frut din Deleni. Compania Enache-Morãrit care a depus proiectul în 2023, pe mãsura DR 15 – componenta înfiintare si modernizare exploatatii pomicole. „Am vãzut si eu lista. Sunt pe pozitia 65 si mã bucur. Noi am aplicat pentru înfiintarea unei suprafete de 14 hectare de prun, iar pe partea de utilaje am optat pentru o linie de uscare prune si o instalatie modernã de spart si selectat alune cu sistem optic”, a spus Emil Enache, directorul companiei Enache Morãrit. Valoarea eligibilã a proiectului este de 1.260. 685 de euro, din care valoarea publicã este 818.444, 00 euro. Al doilea proiect vasluian, care se aflã pe penultimul loc admis, este din comuna Deleni: „Înfiintare livadã de mãr si achizitii echipament” la Vital Fruit SRL. Valoarea eligibilã a proiectului de la Deleni este de 1.743.663, 00 euro, iar valoarea publicã este de 1.133.380, 00 euro.

Vasluienii investesc fonduri europene în livezi

Fondurile europene alocate mãsurii DR-15 s-au epuizat înainte de termen. În mãsura DR-15 s-au depus 286 de proiecte în valoare de 190 de milioane de euro, din toatã tara. Proiectele admise, printre care si cele douã din judetul Vaslui, sunt analizate acum de specialisti. Banii vor folositi pentru cresterea competitivitãtii exploatatiilor pomicole prin dotarea cu utilaje si echipamente, înfiintarea, modernizarea si/sau extinderea unitãtilor de procesare, înfiintarea de plantatii pomicole, reconversia plantatiilor existente si cresterea suprafetelor ocupate de pepinierele pomicole.

Fondurile europene sunt pentru utilaje moderne

Chiar dacã nu suntem campioni la abosortie de finduri europene în agriculturã, timid, vasluienii au optat sã schimbe utilajele vechi cu altele noi, moderne, si le achizitioneazã cu fonduri europene. Fermierii au depus cererile de finantare încã din anul 2021, sumele solicitate de la AFIR, fiind cuprinse între 100.000 si 200.000 de euro. În total au fost solicitate fonduri în valoare 1,3 milioane de euro. Agricultorii au cerut banii europeni în submãsura 4.1 – Sector achizitii simple de utilaje agricole si/sau irigatii, drenaj, desecare la nivelul fermei (vegetal) si 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri. Fermierii au depus cereri în valoare de 2 milioane de euro în submãsura 4.1, fondurile alocate fiind epuizate înainte de termen. Fondurile alocate acestei sesiuni au fost de 125 de milioane de euro, însã au fost depuse 846 de proiecte, la nivel national, în valoare de 335 de milioane de euro. Solicitantii eligibili pentru sprijinul acordat prin submãsura 4.1 sunt fermierii a cãror exploatatie se situeazã pe teritoriul României si care desfãsoarã o activitate agricolã.

S-au epuizat fondurile pentru înfiintarea livezilor în Vaslui

Sprijinul nerambursabil acordat prin mãsura DR-15 este de maximum 65% din costurile eligibile, fãrã a depãsi suma de 1.500.000 de euro/proiect, cu exceptia celor ce implicã achizitia de utilaje si echipamente agricole, ale cãror costuri nu poate depãsi 300.000 de euro. Singurele mãsuri disponibile, în aceastã perioadã, sunt DR 25- Modernizarea infrastructurii de irigatii si DR 26- Înfiintarea sistemelor de irigatii. AFIR a anuntat cã a prelungit sesiunea pentru DR-26 cu douã luni, pentru a permite beneficiarilor sã obtinã Avizul de Gospodãrire a Apelor. Potrivit ghidului solicitantului, documentul este eliberat de ANAR (Administratia Nationalã Apele Române) în situatia în care sursa de apã nu este asiguratã prin intermediul infrastructurii ANIF (Agentia Nationalã de Îmbunãtãtiri Funciare). De asemenea, pragul de selectie în perioada de prelungire a depunerii proiectelor va fi de 30 de puncte. În mãsura DR 25 sunt depuse 255 de proiecte, iar în mãsura DR-26 sunt 22 de proiecte din toatã tara. Au fost semnate primele contracte de irigatii cu ANIF Vaslui.

Se deschide o nouã sesiune de depunere a proiectelor la AFIR

Ca noutate, vã informãm pe cei interesati, cã sesiuni de depunere a proiectelor în mãsurile de modernizare a exploatatiilor agricole prin achizitia de utilaje noi, au fost deschise în luna iunie 2024. Astfel, fermierii pot sã depunã proiectele în mãsurile 4.1- Investitii în exploatatii agricole si 4.1.1- Achizitii de utilaje agricole. Beneficiarii sprijinului financiar acordat pentru 4.1 sunt persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, asa cum sunt definite în OUG 44/2008, persoane juridice (de drept public sau privat) ori un grup de persoane fizice sau juridice, indiferent de statutul juridic pe care un astfel de grup si membrii sãi îl detin în temeiul legislatiei nationale, ale cãror exploatatii se situeazã pe teritoriul României si care desfãsoarã o activitate agricolã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. N ai treabă cu gramatica, neam… Absorbție s ar scrie… Mai e timp sa modificați, repejor, repejor… E mort corectorul sau nu mai există…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.