spot_img
spot_img
3.3 C
Vaslui
20-ian.-2025

Vasluiul a strălucit la Olimpiada Națională de Istorie! S-a clasat pe locul I pe județe și a stabilit un record: o elevă din clasa a VIII-a, din mediul rural, a fost pe podium!

- Advertisement -

PERFORMANȚĂ… Olimpicii vasluienii de la Istorie au făcut furori la Brașov, la Olimpiada Națională. Vasluiul s-a clasat pe locul I pe țară, în întrecerea pe județe. Din lotul de nouă elevi, șase dintre ei au fost premiați de Ministerul Educației, iar distincțiile primite le asigură intrarea fără examen la orice Facultate de Drept din țară, iar la Academia de Poliție sunt scutiți de probele scrise. La clasa a VIII-a, elevii olimpicii vasluieni au luat aproape toate premiile: locul II și III, dar și a doua Mențiune MEC. Doar un ieșean de la Colegiul Național, Tudor Ștefan Ciobanu, s-a strecurat printre ai noștri și le-au furat titlul de “campion”. Nu mai spunem că eleva de pe locul II, Miruna-Ioana Lungu, a participat simultan la două Olimpiade Naționale, la cea de Istorie, dar și la Geografie. Poate că dacă Miruna ar fi fost fizic la Brașov (n.r. fiind calificată și la Georgrafie, unde a dat și probă practică, aceasta a revolvat subiectele de la Istorie, on-line, de la Constanța), l-ar fi întrecut pe ieșean. I-au despărțit doar 50 de sutimi. Un alt record stabilit la această olimpiadă este faptul că pe podium a urcat, la clasa a VIII-a, în premieră națională, o elevă din mediul rural, care a luat locul III, la 50 de sutimi de locul II, și la un punct de locul I. Aceasta este de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Laza. În această comună este un “cuib” de istorici, coordonat de un profesor pasionat, Dumitru Gavril, care a mai avut performanțe notabile cu elevii săi la fazele județene. Cea care a făcut deplasarea cu lotul de olimpici istorici la Brașov, a fost profesoarea Ionela- Adriana Lepardă, de la Liceul “Emil Racoviță” din Vaslui, care ne-a făcut o mărturisire: “Pentru mine a fost o onoare să merg cu așa lot la olimpiadă și să mă întorc cu 6 premii. Când s-au afișat rezultatele pe site-ul Olimpiadei, eram la Brașov, la Casa Mureșeană, și credeți-mă că a fost un chiot general de bucurie. Luasem locul I pe țară la premii, practic am fost cel mai valoros lot din România, chiar dacă nu am niciun premiu I, la nicio clasă. Sunt mândră și de elevul meu de la Clasa a XII-a, Denis- Constantin Dodoloi”.

Delia POEDE, Lucian TIMOFTICIUC

În perioada 27 aprilie – 1 mai 2024, la Brașov, s-a desfășurat faza națională a Olimpiadei de Istorie, la care județul Vaslui a fost reprezentat de un lot format din nouă elevi, însoțiți de profesoara Ionela-Adriana Lepardă. Aceștia au obținut rezultate remarcabile, județul Vaslui clasându-se pe locul I la nivel național. Elevii care au participat la olimpiadă sunt: Lungu Miruna – Ioana (cls. a VIII-a) de la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu Vaslui, pregătită de profesor Tiberiu-Eugen Dogariu, Bulboacă Raluca-Georgiana (cls. a VIII-a) de la școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Laza, pregătită de profesor Dumitru Gavril,

Gălușcă Ana-Georgiana (cls. a VIII-a) de la școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Huși, pregătită de profesor Gabriel Brînză, Huțuțui Mihai-Lucian (cls. a VIII-a) de la școala Gimnazială „Anastasie Panu” Huși, pregătit de profesor Silviu Spiridon, Popa Ecaterina (cls. a IX-a), Gheorghe Maria-Bianca (cls. a X-a), Popliuc Cuza Daria (cls. a X-a), Crăciun Erica-Elena (cls. a XI-a), eleve la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu Vaslui, pregătite de profesoara Carmen-Cătălina Alexa și Dodoloi Denis-Constantin (cls. a XII-a) de la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Vaslui, pregătit de profesoara Ionela-Adriana Lepărdă. “A fost un efort extraordinar și transmitem calde felicitări și mulțumiri acestor elevi excepționali, care iubesc istoria, precum și domnilor profesorilor care i-au pregătit și au știut să le transmită dragostea pentru această disciplină”, a transmis Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, care a făcut și bilanțurile premiilor. Premianții sunt: Lungu Miruna (premiul al II-lea), Bulboacă Raluca (premiul al III-lea), ambele de la clasa a VIII-a, iar ceilalți patru elevi Gălușcă Ana (cls. a VIII-a), Gheorghe Maria (cls. a X-a), Dodoloi Denis (cls. a XII-a) și Crăciun Erica (cls. a XI-a) au obținut Mențiune MEC (Ministerul Educației).

Miruna Lungu, MVP-ul Olimpiadei Naționale de Istorie de la Brașov. Aceasta a participat și la “Naționala” de Geografie de la Constanța

La clasa a VIII-a au fost 67 de participanți din toată țara. Elevele de la Vaslui, Lungu Miruna Ioana de la LMK (locul al II-lea cu 97 de puncte), care este coordonată de profesorul Dogariu Tiberiu-Eugen, Bulboacă Raluca-Georgiana (locul al III-lea cu 96.50 puncte) de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” Laza, coordonată de profesor Gavril Dumitru, dar și Gălușcă Ana-Georgiana (mențiune, fiind a cincea medie pe țară, cu 94 de puncte), coordonată de profesor Brânză Gabriel au rupt gura târgului. Rezultatul Mirunei Lungu este unul excepțional fiindcă concomitent a participat la două olimpiade. La Istorie și la Geografie, unde la proba teoretică a obținut 92 puncte, iar la proba practică a obținut 80 puncte și a fost răsplătită cu un premiu special. “Sunt foarte bucuroasă de rezultatul pe care l-am obținut și sunt foarte recunoscătoare că am avut oportunitatea de a participa la această etapă a competiției. Pentru mine a fost o perioadă stresantă, greoaie, trebuie să recunosc, dar frumoasă deoarece a trebuit să mă pregatesc în același timp și pentru olimpiada națională de geografie, însă nu am vrut să renunț la niciuna și mi-am dorit să particip la ambele. Deoarece s-au desfășurat în aceeași perioadă, acest lucru a fost posibil datorită soluției găsite de Ministerul Educației. Imediat după proba practică scrisă la Geografie, am primit subiectele pe care le-am rezolvat în scris, ca toți ceilalți colegi din Brașov, iar apoi lucrarea a fost scanată și trimisă prin e-mail Comisiei. Menționez că toți cei de la Constanța au fost foarte amabili cu mine și au făcut în așa fel încât ca totul să decurgă bine și eu să mă simt confortabil. Singurele faze naționale la care am mai participat anul trecut au fost concursul Ionel Teodoreanu la Limba și Literatura Română și concursul Terra- mica olimpiadă de geografie, unde am obținut locul al II-lea. Pasiunea pentru istorie am descoperit-o datorită domnului profesor de istorie Dogariu Tiberiu, care m-a îndrumat pe toată perioada pregătirii și m-a ajutat să obțin acest rezultat. La istorie m-am clasat pe locul al II-lea, obținând 97 de puncte, iar la geografie am obținut un premiu special. Din păcate, nu am reușit să particip fizic la Olimpiada de Istorie din Brașov pentru că eram la cea de geografie în Constanța, dar la revenirea lotului în Vaslui, i-am cunoscut și pe ceilalți colegi de la istorie, inclusiv profesoara care a însoțit grupul. Mi-ar fi plăcut să petrec mai mult timp cu ei. Mai mult, și ei au obținut punctaje foarte bune și astfel, județul Vaslui a reușit să se plaseze pe locul I pe țară. De asemenea, rezultatele frumoase de la geografie au reușit să claseze judetul Vaslui tot pe primul loc! Mulțumesc din nou tuturor celor care m-au sprijinit, în special domnilor profesori”, a declarat Miruna Lungu.

La clasele a X-a și a XI-a, LMK a fost la înălțime. Maria-Bianca și Elena Erica au luat mențiuni la “Naționala” de la Brașov

La clasa a X-a au fost 66 de participanți, iar Gheorghe Maria-Bianca a obținut mențiune cu 90 de puncte, punctajul ei fiind al șaselea la nivel național. Eleva studiază la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu Vaslui, profesor coordonator Alexa Carmen Cătălina. Modestă, aceasta ne-a povestit cum a fost această experiență pentru ea: “Olimpiada de istorie reprezintă în sine o experiență tare frumoasă, începând cu etapa locală și până la cea națională. Deși au fost multe subiecte de acoperit, treptat, observând firul continuității dintre ele, totul a părut puțin mai ușor. De altfel, tocmai acest mod de a privi lucurile si de a înțelege cu adevărat cauzalitatea evenimentelor îi este datorat profesoarei Alexa Carmen, căreia îi mulțumesc pentru tot sprijinul! Subiectul din cadrul probei mi-a plăcut, deși de câteva ori m-am poticnit în ceea ce a privit maniera în care trebuia să formulez un răspuns cât mai concis. Pe lângă proba scrisă, faptul că am avut ocazia să petrec momente memorabile alături de persoane atât de dragi, a fost foarte, foarte important. Orice experiență de natura aceasta este foarte valoroasă, mai ales că presupune autodepășirea și experimentarea atâtor lucruri noi”. La clasa a XI-a, din 68 de participanți, Crăciun Erica-Elena a obținut mențiune cu 88 de puncte, punctajul ei fiind al optulea la nivel național. Eleva studiază la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui, având ca profesor coordonator pe Alexa Carmen Cătălina. Erica s-a arătat mulțumită de rezultat, mai ales că este o veterană a acestor competiții: “Este al doilea an în care particip la etapa națională a Olimpiadei de Istorie. Având în vedere experiența trecută, am încercat să mă organizez cât mai bine, știind acum în ce constă participarea la această competiție. Subiectul pe care l-am primit a fost dificil, însă am reușit să rezolv cea mai mare parte a cerințelor. Sunt mulțumită de punctajul obținut luând în considerare dificultatea și complexitatea subiectelor. Pe lângă competiția în sine, excursia prin Brașov a fost una foarte frumoasă și m-am simțit foarte bine alături de restul colegilor mei. Am vizitat diverse obiective, de exemplu Cetatea Rupea și Muzeul de Etnografie, învățînd în acest fel lucruri noi. Îi mulțumesc în special dirigintei, care îmi este și profesoară de istorie, Alexa Carmen, pentru tot sprijinul și ajutorul acordat și totodată pentru că mi-a arătat frumusețea istoriei. Pasiunea pentru istorie mi-a dezvăluit povestea umanității, conectându-mă cu trecutul și inspirându-mă să înțeleg evoluția societății și a culturii noastre”.

Veteranul Denis de la Liceul Racoviță, aflat în ultimul an de liceu, a făcut furori la Brașov. S-a întâlnit cu președintele Academiei Române.

CLIPE MEMORABILE… La clasa a XII-a au fost 60 de participanți. Dodoloi Denis-Constantin a obținut mențiune cu 90 de puncte, punctajul lui fiind al șaptelea ca mărime la nivel național. Liceanul învață la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Vaslui, unde îl are profesor coordonator Ionela-Adriana Lepărdă. Acesta ne-a mărturisit că întâlnirea la Olimpiadă cu profesorul universitar dr. Ioan Aurel Pop, președintelde Academiei Române, i-a schimbat sistemul de valori. “Olimpiada de istorie a fost una din experiențele vieții pe care, dacă ai noroc, o trăiești și ți-o marchează pozitiv. Mulțumesc Lui Dumnezeu în primul rând, apoi profesoarei mele, Lepărdă Ionela, care m-a îndrumat și m-a învățat ce înseamnă disciplina în acest domeniu. Începând cu etapa pe școală, îmi propusesem doar să muncesc în plus, mai ales în vederea pregătirii pentru examenul de bacalaureat. Apoi, când lucrurile au avansat, mi-am dorit să iau etapa locală pentru a continua să mă perfecționez în ceea ce privește materia de clasa a XII-a. Când am aflat că doar o persoană va pleca la lotul național, m-am ambiționat pentru a fi eu acela și până la urmă, am ajuns să aduc acasă ceea ce îmi stabilisem să aduc. Pot spune că istoria este o plăcere pentru mine, este una dintre cele mai frumoase discipline și mi-a făcut plăcere să îi descopăr tainele. Mi-a plăcut să muncesc pentru a obține această mențiune. Poate ea nu valorează nimic pentru unii, dar pentru mine este o mare realizare. În ceea ce privește subiectele, nu pot spune că au fost grele sau ușoare, dar au fost interesante. Când m-am apucat de rezolvat subiectele, mă așteptam să fie similare cu cele din anii trecuți, însă au fost chiar mai frumoase. La festivitatea de deschidere a olimpiadei, președintele Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, a ținut un discurs magistral, discurs care, pentru mine a fost plin de învățăminte ce îmi va ghida pașii în viitor. Le mulțumesc profesorilor mei de la Liceul Teoretic Emil Racoviță Vaslui pentru sprijin. Datorită lor am avut parte de această experiență frumoasă.”, a declarat Denis Constantin Dodoloi.

Raluca Bulboacă a spart tiparele Olimpiadei Naționale de Istorie. A fost prima elevă din mediul rural care a urcat pe podium la Brașov

PERFORMANȚĂ… Bulboacă Raluca învață la Scoala Generală din Laza și se pregătește anul acesta de Evaluarea Națională. La Brașov nu a fost mai prejos cu nimic față de elitele din mediul urban. Faptul că aceasta a luat locul III pe țară la Faza Națională a Olimpiadei de Istorie, demonstrează dacă mai era nevoie, că școlile din mediul rural nu se deosebesc cu nimic față de cele din urban. Față de Miruna, eleva cu două Naționale bifate anul acesta, Raluca a luat doar cu 50 de sutimi mai puțin. Modestă, aceasta pune pe seama profesorului îndrumător performanța. «Acest lucru i se datorează profesorului meu îndrumător, Gavril Dumitru, care prin modul dumnealui de predare a reușit să mă captiveze chiar din prima lecție. Olimpiada de Istorie nu a fost singura la care am participat, încă din clasele primare, fiind obișnuită cu atmosfera concursurilor. În Gimnaziu am participat la multe olimpiade, precum cele de Matematică, Engleză, Română, la care am obținut și premii, ba chiar la Olimpiada “Universul cunoașterii prin lectură” am ajuns și la Națională, unde am obținut premiul al III-lea. La începutul clasei a VIII-a, am fost întrebată de profesorul meu dacă aș dori să particip la Olimpiada de Istorie, la care eu am dat un răspuns afirmativ. După multe ore de pregătire, studiat și realizat eseuri, am obținut la etapa locală premiul I, apoi la cea județeană premiul al II-lea. Cea mai stresantă săptămână a fost cea în care am așteptat redistribuirea locurilor, o săptămână în care mi-am creat speranțe mari, chiar dacă știam că s-ar putea să fiu dezamăgită la final. Însă, cu ajutorul lui Dumnezeu am ajuns la etapa națională, o experiență unică și în care mi-am făcut prieteni noi. În ziua probei am fost stresată, iar emoțiile creșteau cu fiecare minut cu care mă apropiam de ora începerii probei. După cele trei ore am discutat subiectele cu profesorul și mi-am făcut o idee bună în ceea ce privește nota. După trei zile de așteptare, venise momentul afișării rezultatelor, aflarea faptului că am fost a treia pe țară declanșînd multe lacrimi. Mă simțeam împlinită știind că am plecat de acasă cu ideea obținerii unui premiu și am fost și mai fericită când am aflat că am fost prima persoană din mediul rural care a obținut un premiu la etapa națională a Olimpiadei Naționale de Istorie. Sunt conștientă că fără ambiție, implicarea mea, a profesorului cât și a părinților, dar și cu ajutorul lui Dumnezeu, pentru că nu aș fi reușit să ajung până aici. Acum doresc ca toată atenția mea să fie îndreptată asupra pregătirii pentru examenul de la Evaluarea Națională, deoarece aspir la note mari. În final, vreau să le mulțumesc profesorilor: Dumitru Gavril pentru pregătirea realizată și însoțitor Ionela Lepărdă pentru grija pe care mi-a purtat-o în aceste cinci zile de poveste, dar și tuturor persoanelor care s-au rugat pentru reușita mea”, a declarat Raluca Bulboacă.


- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. elevilor foarte buni! Si lui Denis, dar mai usor cu schimbarea sistemului tau de valori de catre un personaj obscur, cu securitatea la butoniera. Viitorul vostru frumos nu trebuie atins de trecutul confiscat inca de ei!
    Felicitari si profesorilor dedicati si familiilor olimpicilor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.