spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Vasluienii, tãranii si supermarketurile

- Advertisement -

NUTRITIE Desi dispun în piete de cele mai bune produse naturale din Europa, vasluienii, la fel ca majoritatea românilor, preferã mâncarea din supermarketuri în locul celor oferite de producãtorii locali. Din simplã ignorantã, din snobism sau din lipsã de timp, oamenii nu se mai înghesuie la tarabele producãtorilor, ci preferã gama diversã de produse importate, frumos ambalate si asezate în rafturile supermarketurilor.

Se spune cã suntem ceea ce mâncãm. Fructe, legume, grâne, lactate si carne, toate naturale, fãrã conservanti, sunt alimente râvnite de orice european pe piata din Vest, în locul produselor pline de chimicale de care dispune piata lor în acest moment. În orasele mari, lumea protesteazã atunci când vreun supermarket intentioneazã sã îsi deschidã un nou sediu, oamenii aliindu-se pentru a sustine producãtorii locali, care vând mâncare mai sãnãtoasã. La noi, lucrurile stau exact pe dos. Îndemnati de reclamele de la televizor, dar probabil si de tentatia de a gusta si alte produse în locul celor clasice, oamenii abia asteaptã ziua de salariu pentru a da nãvalã în magazinele alimentare sau în supermarketuri unde îsi umplu cosurile cu mâncare, în mare parte de proastã calitate. Multi dintre oameni nu stiu sã citeascã o etichetã a unui produs, asa cã devin clienti fideli ai acestor alimente care au în componentã multe substante dãunãtoare pentru organism. În tot acest timp, tãranii din piatã care oferã produse mult mai sãnãtoase, se zbat sã reziste în fata mentalitãtii oamenilor.

“Unii nu vor sã mãnânce de la noi, zic cã suntem tãrani”

“Nu putem noi sã judecãm oamenii, fiecare alege de unde vrea. La noi, brânza de vaci costã între 14 si 16 lei, în magazine e 20 de lei kilogramul, pret fix. Noi mai si lãsãm din pret, negociem, dãm si pe gustate. Nu vindem, lumea ori nu are bani, ori nu mai are timp sã treacã prin piatã. Unii nu vor sã mãnânce de la noi, zic cã suntem tãrani. Cumpãrã doar clientii fideli, care au venit dintotdeauna si care stiu ce înseamnã sãnãtos. De cele mai multe ori nu vindem mai nimic, iar ca sã nu se strice mâncarea o dãm pe la rude, pe la oamenii necãjiti sau chiar la porci. Muncim mult, plãtim taxe si nu facem profit. Avem copii în strãinãtate si le trimitem pe masinã brânzã, lapte. Ei spun cã alea de acolo nu sunt bune, nu au gust”, spune Maricica Bãlãu, producãtor de lactate din Muntenii de Sus.

“Nu sunt la fel de aspectuoase ca la supermarket, într-adevãr, dar la gust nu se comparã”

“Oamenii se duc la supermarket pentru cã e mai comod, au posibilitatea de a alege mai multe lucruri chiar într-un loc, iar la noi ajung mai greu. Preturile sunt cam la fel, dar calitatea e mai bunã la noi. Nu sunt la fel de aspectuoase ca la supermarket, într-adevãr, dar la gust nu se comparã. Noi am mai scãzut preturile, suntem vasluieni, stim cã nu sunt bani, cã orasul e mic si cã salariile oamenilor sunt mici, dar lumea tot acolo se duce. Probabil si pentru cã acolo fiecare îsi poate alege singur ce îsi bagã în sacosã, la noi în piatã comerciantii nu îi lasã sã aleagã, le dau rosiile din spate, oamenii nu vor sã se certe. Eu am o pensie de 4 milioane, nu îmi ajung banii, îmi trebuie medicamente, plãtesc taxe. Am o grãdinã, asa cã o valorific cum pot: usturoi, morcov, verdeatã”, spune si Lucica Toader, producãtor de legume din Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.