spot_img
spot_img
1.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Vasluienii sunt invitati sã se alãture campaniei “Citeste si fã bine”

- Advertisement -

EDUCATIE… Biblioteca Judeteanã “Nicolae Milescu Spãtarul” Vaslui se alãturã campaniei “Citeste si fã bine”, o campanie despre locuire si comunitãti durabile initiatã de Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat. Astfel, pe parcursul lunii aprilie, vasluienii vor putea gãsi în bibliotecã cartolinele campaniei, care contin nu doar informatii despre Obiectivul de Dezvoltare Durabilã 11 – Orase si comunitãti durabile, ci si idei practice de gesturi pe care oricine le poate face fãrã un efort prea mare. Cititorii norocosi vor fi astfel primii care vor intra în comunitatea BSG România a celor care construiesc viitorul si sunt încurajati nu numai sã citeascã despre problema locuirii si sã transmitã mai departe informatiile aflate, dar si sã îsi implice prietenii si familiile în actiuni si fapte bune, sugerate prin campania organizatã de Pro Vobis în cadrul proiectului “Build Solid Ground”. Cei care nu ajung în posesia cartolinelor, dar sunt preocupati de calitatea vietii acum si în viitor, vor putea si ei sã accepte provocarea, accesând informatiile pe pagina de Facebook a campaniei: BSGRomania, de unde se vor putea inspira pentru a fi cetãteni activi ai comunitãtilor lor.

Campania „Citeste si fã bine” a fost gânditã pentru a promova dreptul la locuire, comunitãtile sustenabile si obiectivele ONU de dezvoltare durabilã în general, si de a atrage atentia asupra dezvoltãrii oraselor si asezãrilor umane, astfel încât ele sã fie deschise tuturor, sã fie sigure si sustenabile. Fã bine si citeste! Locuirea este o temã care ne priveste pe toti. Populatia mondialã creste în mod constant si pânã în 2050 aproximativ 66% din oameni vor locui în orase. În Europa deja aproape trei sferturi din populatie trãieste în mediul urban. Este un motiv suficient pentru a acorda o mare atentie dezvoltãrii de orase moderne si sustenabile, sigure, accesibile, cu spatii verzi si care sã îsi pãstreze cultura ca sursã de inspiratie, asigurând conditii de viatã decente pentru toti membrii comunitãtii. Toate acestea – printr-o planificare urbanã inteligentã, care sã asigure dreptul fiecãrui om la locuire. Locuirea stã de multe ori la baza dezvoltãrii, si totusi în prezent aproape 1.6 miliarde de oameni de pe glob trãiesc fãrã un acoperis decent deasupra capului. Pânã în 2030 se estimeazã cã numãrul lor va ajunge la 2 miliarde. La nivel mondial, mai mult de 70% din oameni nu dispun de acte de proprietate asupra pãmântului pe care locuiesc, acest fapt limitându-le posibilitãtile de a scãpa de sãrãcie, de a accesa oportunitãti, de a avea un trai stabil. Femeile sunt în mod special afectate de aceastã problemã. 1 din 7 oameni trãiesc în prezent în ghetouri sau locuinte informale si lipsa dreptului de proprietate îi face sã nu pãrãseascã aceste locuinte, de teamã cã nu se mai pot întoarce. Pe de altã parte, datoritã incertitudinii nici nu construiesc cu materiale durabile, ceea ce îi expune la riscuri majore în caz de calamitãti naturale, din care apoi au sanse slabe sã îsi revinã. Aceste teme sunt de actualitate în contextul migrãrii si schimbãrilor climatice, dar si al unei urbanizãri accelerate, care duce la agravarea situatiei locuirii din periferiile marilor orase. Dreptul de proprietate reprezintã una din conditiile îmbunãtãtirii vietii acestor oameni si, mai departe, a eradicãrii sãrãciei.

Participantii în campanie, voluntari pentru cauze ce tin de dezvoltarea oraselor în care trãiesc

România, alãturi de celelalte state membre UE, si-a asumat sã ia o serie de mãsuri prin care sã sustinã dezvoltarea durabilã a oraselor si comunitãtilor, si sã contribuie la problema dreptului la locuire, acesta fiind un pas cãtre reducerea cauzelor si efectelor principale ale sãrãciei, inechitãtii si conflictelor. Cum ar arãta peste zeci de ani orasele noastre dacã fiecare dintre noi ar face în fiecare lunã câte un mic gest pentru comunitatea sa? Cum ar fi sã îngrijeascã un parc, sã atentioneze autoritãtile despre nereguli, sã colecteze selectiv, sã consume rational, sã cumpere de la magazinele locale, sã circule mai mult cu transportul în comun, sã ajute oamenii sãraci, sã se informeze si sã se implice în deciziile comunitãtii. Sunt doar câteva exemple usor de urmat, dar care pot face diferenta între un oras sufocant si un oras în care traiul sã fie bun pentru toti.

Prin campania “Citeste si fã bine” Pro Vobis îsi propune sã contribuie la atingerea tintelor obiectivului 11, prin informare si stimularea implicãrii civice, si de ce nu, sã reaminteascã autoritãtilor mãsurile asumate. Participantii în campanie vor fi încurajati sã fie voluntari pentru cauze ce tin de dezvoltarea oraselor în care trãiesc, fãrã sã uite în acelasi timp ca bunãstarea lor depinde de bunãstarea întregii comunitãti. Ei pot sã se aplece asupra problemelor celor aflati în dificultate în orasele în care trãiesc, dar în acelasi timp pot sã sprijine oamenii din tãri mai putin dezvoltate pentru a avea dreptul la o viatã decentã, contribuind astfel la atingerea obiectivelor globale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.