PELERINAJ… Cel mai mare eveniment religios din an, gãzduit de Mitropolia Moldovei, va începe mâine, 7 octombrie. Este vorba despre pelerinajul Sfintei Cuvioase Parascheva, care va începe la ora 6.00, dupã citirea Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva. Racla cu sfintele moaste va fi scoasã din Catedrala Mitropolitanã în cadrul traditionalei procesiuni si va fi depusã în baldachinul special amenajat, unde va rãmâne pânã duminicã, 15 octombrie. Alãturi de sfintele moaste ale Ocrotitoarei Moldovei se vor afla, anul acesta, spre închinare, de la Catedrala Mitropolitanã din Arkalochori (Creta, Grecia), si sfintele moaste ale Sfântului Andrei Criteanul. O motivatie importantã pentru alegerea acestui Sfânt supranumit „exarhul cântãretilor bisericesti„ a fost conferitã de faptul cã 2023 este declarat de cãtre Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept „anul comemorativ al imnografilor si cântãretilor bisericesti (psalti)„.
Pe 14 octombrie 2023, ziua de prãznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiatã, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat la limita cu Pietonalul Ștefan cel Mare si Sfânt, în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane. Cei care nu vor reusi sã fie prezenti în preajma zonei amenajate trebuie sã stie cã slujba va putea fi urmãritã si de la distantã, pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate de Primãria Municipiului Iasi în mai multe locatii.
Cuvioasa Parascheva a devenit cunoscutã în urma minunilor pe care le-a înfãptuit
Pentru vasluieni a devenit o traditie ca, în preajma zilei de 14 octombrie, sã meargã la Iasi si sã se închine la moastele Sf. Parascheva. „Ne-a ajutat, suntem sãnãtosi si noi, si copiii. De asta am venit, sã ne rugãm sã ne dea sãnãtate în continuare”, spunea, anul trecut, o vasluiancã. „Am simtit prezenta Sfintei Parascheva în viata noastrã. Mi-a dãruit multã sãnãtate si putere de muncã, am avut multe realizãri în viatã”, spunea o femeie din comuna Iana. Sfânta Cuvioasã Parascheva a fost o martirã din secolul al II-lea. Sfânta este veneratã în Biserica Ortodoxã Românã si în alte biserici de rit oriental. Ea s-a nãscut la finele secolului al X-lea în satul Epivat, Tracia, nu foarte departe de Constantinopol. Sfânta Parascheva, cunoscutã în poporul român ca si Sfânta Vineri, a înfãptuit numeroase minuni în România, dupã ce moastele sfinte au ajuns la Iasi, în 1889. Cea mai mare minune a Sfintei Parascheva este însãsi preamãrirea trupului ei cu darul neputrezirii, al vindecãrii de boli si al izbãvirii de multe nevoi si primejdii. Potrivit unei legende, spre sfârsitul secolului al XIX-lea, sotia preotului Gheorghe Lates din comuna Rãdãseni-Suceava suferea de o boalã grea si incurabilã. „Alergând la Sfânta Parascheva, se ruga cu lacrimi la moastele ei si-i cerea ajutorul. Apoi i s-a fãcut Sfântul Maslu si s-a reîntors acasã. Noaptea i s-a arãtat aievea Sfânta Parascheva în haine albe strãlucitoare si i-a spus: „Nu mai plânge, cã de acum te faci sãnãtoasã!”. A doua zi, femeia s-a sculat sãnãtoasã si lãuda pe binefãcãtoarea ei”, se aratã în scrierile despre minunile înfãptuite de Sfânta Parascheva.
bani pentru popi !!!
Acusica il face si pe buzatu sfant
Moaștele Sfintei Parascheva au fost aduse la Iași în anul 1641 și așezate la Biserica Sf. Trei Ierarhi.
Si Lenin a murit de vreo 100 de ani si arata mult mai bine 😀
Acuși îl fac si pe Putin sfânt sau cum i se mai zice moașcă de asta :))