CONCEDII… În primele trei luni din 2023, românii și-au luat 23.000 de ani de concediu medical, adică 8,41 milioane de zile, conform datelor transmise de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. La nivelul județului Vaslui, numărul certificatelor de concediu medical și a zilelor – prestații suportate din FNUASS se menține ridicat, după cum rezultă din datele furnizate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. În primele cinci luni ale acestui an, în ceea ce privește persoanele juridice, au fost depuse 2622 de cereri de recuperare. Totodată, perioada de concedii medicale acordate, în județul Vaslui, în primele cinci luni ale acestui an, a fost de 90.422 de zile. Rezultă, așadar, că în fiecare lună din acest an, vasluienii și-au luat peste 18.000 de zile de concediu medical.
Trebuie avut în vedere că, potrivit legislației, primele 5 zile de concediu sunt suportate de angajator, iar următoarele de CNAS. Dacă ne uităm la datele de la nivel național, pe 2021 și 2022, acestea ne arată că românii au luat concediu medical (decontat de CNAS) în echivalentul a 124.840 ani, respectiv 109.688 ani. Asta în condițiile în care 2021 a fost an de pandemie. Așadar, datele sunt următoarele: 2021: 8.405.230 certificate de concediu medical, 45.566.833 zile prestații suportate din FNUASS; 2022: 8.364.871 certificate de concediu medical, 40.029.055 zile prestații suportate din FNUASS. Prin urmare, în 2021 vorbim de o medie de 5,4 zile, iar în 2022 de 4,7 zile.
În primele trei luni din 2023, românii și-au luat echivalentul a 23.000 de ani de concediu medical
Numărul de concedii medicale pare să se mențină ridicat și în anul 2023. Conform datelor furnizate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, în perioada ianuarie-martie 2023, românii și-au luat echivalentul a 23.000 de ani de concediu medical, adică 8,41 milioane de zile. În total, în primele trei luni ale acestui an au fost eliberate 1,83 milioane de certificate de concedii medicale, ceea ce ar înseamna o medie de 4,5 zile.
În primele cinci luni din 2023, vasluienii și-au luat 247 de ani de concediu medical
La nivelul județului Vaslui, numărul certificatelor de concediu medical și a zilelor – prestații suportate din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), se menține ridicat, după cum rezultă din datele furnizate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. “În perioada ianuarie – mai 2023 au fost depuse și înregistrate la sediul Casei de Asigurări de Sănătate Vaslui un număr de 2.622 cereri de recuperare, reprezentând indemnizații care se plătesc de către angajatori salariaților proprii, care au beneficiat de certificate de concediu medical și care se suportă din bugetul FNUASS, cereri în cuantum de 14.207.332 lei. Ca urmare a verificării cererilor de recuperare, în perioada ianuarie – mai 2023 s-au efectuat plăți în cuantum de 15.461.148 lei, după cum urmează: 1.039.021 lei plăți pentru persoane fizice (persoane fizice cu contract de asigurare, persoane fizice preluate în plată) și 14.422.127 lei plăți pentru persoane juridice, reprezentând indemnizațiile care se plătesc de către angajatori angajaților care au beneficiat de certificate de concediu medical și care se suportă din bugetul FNUASS”, au declarat reprezentații Casei Județene de Asigurări de Sănătate. Potrivit acestora, plățile sunt mai mari decât cererile depuse, deoarece sunt și cereri de solicitare de anul trecut. Vasluienii și-au luat cele mai multe concedii medicale în luna martie, 3.591, care au totalizat 22.067 de zile. Așadar, în cele 31 de zile din luna lui “Mărțișor”, vasluienii și-au luat 60 de ani de concediu medical. Conform acelorași surse, în luna ianuarie s-au acordat 2.348 de concedii medicale (16.078 zile), în luna februarie – 2.709 concedii medicale (15.439 zile), în luna aprilie – 2.874 concedii medicale (20.223 zile), iar în luna mai – 2.606 concedii medicale (16.615 zile). În total, în primele cinci luni ale acestui an, vasluienii și-au luat 14.128 de concedii medicale, care au însemnat 90.422 de zile suportate din bugetul FNUASS, sau 247 de ani. Cele mai recente date ale Direcției Județene de Statistică Vaslui arată că în județul Vaslui sunt puțin peste 57.000 de salariați, ceea ce înseamnă că în perioada ianuarie – mai, un sfert din vasluienii care sunt angajați cu forme legale și-au luat un concediu medical. Determinarea numărului persoanelor beneficiare ale concediilor medicale nu se poate face însă cu exactitate având în vedere că o persoană poate beneficia de mai multe concedii medicale în perioada raportată.
Ministrul Sănătății cere controale mai drastice, parlamentarii simplifică procedura de acordare a concediilor medicale
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila s-a plâns zilele trecute că avem un număr mare de concedii medicale, precizând că “există preocupare” privind „ținerea sub control a acestui fenomen” al concediilor medicale, pentru că “discutăm de foarte mulți bani publici care se plătesc”. Potrivit acestuia, sunt și hârtii false, “orice activitate de genul ăsta duce și la apariția unor situații în care legalitatea nu este respectată”.”Să vă spun care a fost evoluția concediilor medicale: au crescut destul de mult în pandemie, și era normal pentru că se acordau concedii medicale nu numai pentru persoana bolnavă, ci și pentru părintele care avea copilul bolnav, adică existau niște prevederi care duceau la creșterea numărului de zile de concediu medical. Acest fenomen s-a oprit în 2022; în 2022, numărul de zile de concediu medical, comparativ cu anul dinainte, a scăzut cu 12% și suntem aproape de un nivel pre-pandemic ca și număr de zile de concediu medical”, a spus Rafila. Conform declarațiilor sale, numărul de zile de concediu medical în general este mare și aici sunt mai multe explicații. “Una ține de medicii care prescriu concediu medical. Majoritatea prescriu persoanelor care au nevoie de concediu medical ca să-și refacă starea de sănătate. Cred că un mecanism care să fie mai strict în ceea ce privește anumite persoane care se poate vedea că prescriu în mod obișnuit un număr foarte mare de concedii medicale, cred că un mecanism de control și Casa Națională de Asigurări de Sănătate are dreptul să facă un astfel de lucru. (…) Există diverse variante financiare care descurajează o persoană să solicite concediu medical. În Franța, de exemplu, prima zi de concediu medical nu este plătită. (…) E clar că trebuie să ținem fenomenul ăsta sub control, pentru că discutăm de foarte mulți bani publici care se plătesc. Asta nu înseamnă că trebuie să cădem în cealaltă extremă, să interzicem în vreun fel acordarea de concedii medicale persoanelor care chiar au nevoie de concediu medical”, a mai afirmat Alexandru Rafila. În timp ce ministrul Sănătății cere controale mai stricte în privința acordării concediului medical, mai mulți parlamentari vor ca bolnavii să nu mai fie puși pe drumuri când își iau concediu medical și cer simplificarea procedurii. Proiectul de eliminare a adeverințelor medicale este deja în dezbatere publică. Cel mai devreme s-ar concretiza în toamna acestui an. Casa de Asigurări de Sănătate a propus parlamentarilor și înființarea unei poliții a concediilor medicale, solicitare care a fost respinsă în Senat. Acum, doar anagajatorul poate face o sesizare la CAS, dacă are bănuiala că angajatul nu este cu adevărat în concediu de boală.
Rafila este un vierme împuțit…
Cand scrii un articol trebuie sa fii si documentat.De unde primele 5 zile le plateste angajatorul?
Depinde de medical, de diagnostic, de perioada,Intai cititi legilsatie si apoi scriti.
Numai aberatii s-au scris in articol,cred ca asta nu si-a recitit articolul.
Oare cum de nu ii verifca nimeni cand dau drumul la articole.