spot_img
spot_img
2.9 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

Vasluienii sãrbãtoresc Ziua Culturii Nationale

- Advertisement -

PROGRAM… Ziua Culturii Nationale va fi marcatã astãzi, 15 ianuarie, printr-o serie de evenimente. Spre exemplu, de dimineatã, va avea loc un moment artistic la bustul lui Mihai Eminescu din fata scolii vasluiene care îi poartã numele, apoi Primãria Municipiului Vaslui va depune un medalion la bustul poetului national din Parcul Independentei. La ora 17:00, vasluienii sunt invitati la Centrul de Afaceri, acolo unde Orchestra simfonicã „ArtIsAcademica”, condusã de dirijorul Bogdan Chiroscã, va sustine un concert extraordinar. Tot la ora 17:00, însã în Amfiteatrul Scolii Gimnaziale „Stefan cel Mare” va avea loc un spectacol de poezie si muzicã sustinut de Ramona Ananie si Lucian Arhire, actori ai Teatrului „V. I. Popa” Bârlad, si Corala „Fantasia”, condusã de dirijorul Vasile Negurã.

Un alt eveniment menit sã marcheze Ziua Culturii Nationale se va desfãsura la Muzeul Judetean „Stefan cel Mare” Vaslui si va fi organizat în parteneriat cu Memorialul Ipotesti – Centrul National de Studii „Mihai Eminescu” si Scoala Gimnazialã „Vasile Alecsandri” Vaslui. Manifestarea cultural-artisticã „Ziua Culturii Nationale” va începe la ora 13:00, în Sala „Arta” a institutiei si va cuprinde vernisajul expozitiei de graficã „Pe urmele lui Eminescu”, cu lucrãri din patrimoniul Memorialului Ipotesti – Centrul National de Studii „Mihai Eminescu”, sub semnãtura artistului Spiru Vergulescu (1934-2007) si un recital de clarinet si trompetã, sustinut de elevii claselor cu program integrat de Muzicã Instrumentalã si Arte Vizuale ai Scolii Gimnaziale „Vasile Alecsandri” Vaslui. Profesorii coordonatori ai elevilor sunt: Lucian Agache (clasa de trompeta), Eduard Bîtu (clasa de clarinet) si Albert-Gabriel Cobzaru (clasa de clarinet).

Mihai Eminescu, poetul national

Ziua de 15 ianuarie a fost stabilitã prin Legea Nr. 238 din 7 decembrie si a fost aleasã ca Zi a Culturii Nationale, întrucât reprezintã data nasterii poetului national al românilor, Mihai Eminescu (1850 – 1889). Este o sãrbãtoare nationalã, menitã sã promoveze cultura, arta, si efortul academic. Printre cele mai cunoscute poezii ale lui Mihai Eminescu amintim „Somnoroase pãsãrele”, „Floare albastrã”, „Luceafãrul”, „Scrisoarea I” „Scrisoarea II”, „Scrisoarea III”, „Scrisoarea IV”, „Lacul”, „Revedere”, „Pe lângã plopii fãrã sot”, dar si altele care, cu sigurantã, au rãmas în memoria oricãrui iubitor de poezie si nu numai.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.