spot_img
spot_img
3.9 C
Vaslui
23-ian.-2025

Vasluienii riscă amenzi usturătoare dacă mai dau foc la resturile vegetale

- Advertisement -

ABSURD… Sute de camioane din toată Europa vin în fiecare an în România pentru a descărca mii de tone de deșeuri toxice în cele câteva gropi de gunoi de la noi din țară. Tot de ani de zile, în majoritatea orașelor aerul a devenit irespirabil din cauza șmecherilor care ard tot felul de deșeuri periculoase, fără ca nimeni să-i tragă la răspundere. Ca să stopeze totuși poluarea, parlamentarii au votat o nouă lege, prin care toți cei care dau foc la resturile vegetale sunt trași la răspundere. Astfel, consideră ei că mediul va fi protejat.

Fără frunze și alte resturi vegetale arse! Anul acesta a intrat în vigoare Legea compostului, iar din 20 februarie au început să se dea și amenzi. Autoritățile consideră că fumul este nociv pentru mediu și că aceste deșeuri pot fi reciclate foarte ușor. Toate resturile vegetale, crengi, frunze, coji de fructe sau de legume, trebuie aruncate separat sau reciclate, în propria gospodărie. Cei care locuiesc la țară s-au obișnuit să le dea foc pe câmp sau în curte, însă nici ei, nici cei care locuiesc la case, în oraș, nu vor mai avea voie să facă asta. Anunțul a fost făcut ieri, de către reprezentanții Gărzii de Mediu Vaslui. „O practică „tradițională” adânc implementată în mentalul colectiv trebuie schimbată rapid. Arderea frunzelor, resturilor de la toaletarea copacilor, resturilor vegetale, gunoiului de grajd și în general a deșeurilor compostabile este interzisă din data de 20 februarie 2021. Sancțiunile poate nu vor speria (amendă de la 400 lei la 800 lei, pentru persoanele fizice, și de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru persoanele juridice ) dar sănătatea fiecăruia dintre noi este influențată permanent de calitatea aerului pe care îl respirăm. Curățenia de primăvară a condus, în perioada 27 martie – 12 aprilie 2020, la o depreciere semnificativă a calității aerului din municipiul Vaslui, fapt evidențiat de valorile înregistrate la parametrul PM10 ( particule cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri ).” Legea a fost dată la cererea Uniunii Europene, care a impus României ca până la finalul anului 2023 să își atingă ținta de reciclare de deșeuri, capitol la care țara noastră este codașă.

Municipiul Vaslui are două platforme pentru depozitarea deșeurilor vegetale și deșeurilor inerte 

Pentru a preîntâmpina eventualele nemulțumiri legate de această lege, conducerea SC Goscom Vaslui SA transmite vasluienilor că pe raza municipiului reședință de județ sunt amenajate două platforme destinate depozitării separate a deșeurilor vegetale și deșeurilor inerte. „Deșeurile vegetale rezultate din activitatea de curățare a grădinilor, precum și deșeurile rezultate din lucrările de construcții (deșeurile inerte) se colectează și se depozitează, contracost, separat de deșeurile menajere. În acest sens, SC Goscom Vaslui SA, în calitate de administrator al celor două platforme, este delegat în continuare cu colectarea și depozitarea acestor tipuri de deșeuri, fapt pentru care, în cazul în care prin activitatea dvs. generați deseuri vegetale sau inerte, aveți obligația legală de a solicita ridicarea acestora de către societatea noastră.” a transmis conducerea societății.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. Știu unii dintre postacii habarnisti de pe aici, că inclusiv în Europa occidentală, în perioadele foarte reci, pentru a proteja plantațiile de pomi sau viță de vie, fermierii folosesc resturile vegetale pentru a le arde, formând astfel un strat protector împotriva brumei, de exemplu?
    Desigur, acolo se poate, aici nu… Deh, mentalități de coloniali…. băieți „deștepți” care cred că le știu pe toate, dar în fapt, niște cerșetori care ciugulesc cu nesaț din palma stăpânilor de sclavi, colonialiștii care educă masele în funcție de interesele lor strategice, prin intermediul legiuitorilor dar, mai ales, prin intermediul ONG-urilor care educă „total dezinteresat „…

  2. Să înțeleg că atunci când toci vreascurile și alte resturi vegetale, după care „împachetezi și o arzi în sobă”, poluarea este mai mică, iar cantitățile de fum, gaze toxice și fierbinți sunt mai mici?
    Oare cât de eco green trebuie să fii la tartacuță pentru a face astfel de afirmații…
    Stați liniștiți, țăranii care ard resturile vegetale vor fi amendați, fără nici măcar o urmă de îndoială, însă tovarășii discriminați pozitiv, cei care poluează masiv prin arderea deșeurilor toxice din jurul marilor aglomerări urbane, ei bine, exact aceia, nu vor păți absolut nimic… Desigur, nici măcar marii importatori de deșeuri toxice aduse fără nicio stinghereală în țară, nici aceia nu vor fi deranjați… Desigur, aceia vor fi chiar sprijiniți și protejați, deoarece dpdv legal ei nu poluează, ei doar folosesc acele deșeuri în procesul industrial sau în cogenerare… Nu-i bun bancul?!

  3. Sunt total de acord cu aceasta lege,se impunea,totusi mai este o intrebare…-ce sa faci ,cand ,la vie,dupa taiere ,rezulta multa vita de vie pe care trebuie sa o elimini.Este posibil sa vina angajatii firmei de salubrizare sa ridice aceste resturi vegetale?Cei mai multi ii dau foc,pe interval,dar este periculos si…amendabil! Ce este de facut?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.