DEZBATERE… Decizia consilierilor locali de a interzice uscarea rufelor la ferestre sau în fața blocului a creat o adevărată dezbatere în mediul online. În timp ce unora nu le-a venit să creadă că așa ceva este adevărat, considerând știrea drept una falsă, alții s-au împărțit în două tabere: pro și contra. Cei “pro” au explicat că o astfel de măsură e binevenită din punct de vedere estetic, în timp ce ceilalți din tabăra “contra” au criticat vehement hotărârea. “O să venim să le punem la uscat în fața primăriei, că acolo poate nu ne mai amendați”, a comentat o vasluiancă. Ceea ce nu știu mulți este că această decizie a fost luată în 2009, când s-a interzis și accesul vasluienilor cu biciclete, role și animale de companie în parcurile din Vaslui, însă până acum doar cei care locuiesc în blocurile din zona centrală au fost determinați să respecte hotărârea.
Săptămâna trecută, consilierii locali au adoptat o hotărâre prin care au fost actualizate normele de bună gospodărire și păstrare a curățeniei, respectarea regulilor de igienă, precum și înfrumusețarea municipiului. Potrivit acestora, oamenii nu au voie să-și întindă rufele pe sârmele din fața blocului. Ei trebuie să-și usuce hainele doar în interiorul locuințelor, respectiv al balcoanelor sau al uscătoarelor. În caz contrar, vor fi sancționați cu amenzi contravenționale de până la 600 lei. De asemenea, aceștia nu au voie să-și spele afară covoarele, să cultive legume și zarzavaturi în vecinătatea blocurilor, pe spațiile verzi aferente imobilelor, și nici să crească animale și păsări de fermă în locuințe colective sau în adăposturi improvizate în jurul blocurilor de locuit. Ba, mai mult de atât, nu mai au voie nici să-și împrejmuiască spațiul verde din fața blocului. Cele mai mari amenzi le vor primi însă cei care vor organiza sau participa la curse neautorizate auto, moto și/sau de vehicule cu tracțiune animală – de la 1000 la 2000 lei, pentru persoane fizice, și de la 1500 la 2500 lei pentru persoane juridice.
Tabăra “pro”: “vrem o țară ca afară, dar noi nu vrem să fim ca afară”
Vestea că vor fi aplicate sancțiuni pentru uscarea rufelor la ferestre sau în fața blocului i-a împărțit pe oameni în două categorii: pro și contra. “Foarte bine, vrem o țară ca afară, dar noi nu vrem să fim ca afară”, a scris în mediul online un vasluian. “Eu sunt plecată din țară și de 19 ani usuc rufele în casă, nici aici (n.r. Brescia, Italia) nu este voie la balcon, nu este estetic. Nu este voie nici să ai fir de la antenă, este antenă comună pentru toți locatarii blocului”, a adăugat o vasluiancă. Un alt concitadin a adus în discuție o problemă des întâlnită la unele blocuri din oraș: tansformarea uscătoarelor în magazii sau debarale. “Majoritatea blocurilor din Vaslui au spații destinate la comun pentru uscarea rufelor. Doar că unii s-au văzut proprietari, au trântit niște rafturi, lacăte și țin în ele compoturi, biciclete, mobila veche etc. Acelea nu sunt magazii, sunt spații comune cu destinația de uscătoare de rufe. Foarte bună măsură, ușor-ușor ne civilizăm și noi. Există uscătoare de rufe automate, dezumidificatoare, soluții sunt, trebuie doar să vrem”, a mai explicat un vasluian.
Tabăra “contra”: “Altă treabă nu aveți? Toate sunt roz în orașul ăsta? Le uscăm în fața primariei”
Mulți alți vasluienii s-au arătat însă revoltați de ideea de a interzice uscatul rufelor la ferestre sau în fața blocului. “Da, sigur… Ce să mai vorbim! S-au rezolvat toate problemele orașului și a mai rămas asta. Auzi, se văd urât… Urât se văd străzile neasfaltate, locurile de joacă lăsate în paragină, problema parcărilor, schimbatul căminelor la canale… Astea se văd urât!”, a spus un vasluian. “O să venim să le punem la uscat în fața primăriei, că acolo poate nu ne mai amendați”, a adăugat altul. Mai mulți vasluieni au sugerat aleșilor locali să vină și cu soluții de uscare a rufelor: “Mă duc la primărie, în față și le usuc… nu mai știti de unde să scoateți bani!”; “Primăria nu are altă treabă? Dacă are nevoie de bani, poate să-și dea pilele afară” ; “Să facă primăria ceva… Nu toată lumea are bani de uscătoare. Bine că se spală lumea”. De asemenea, o parte dintre vasluieni au mai sugerat aleșilor locali să încerce să rezolve alte probleme ale orașului, mai importante, și să lase această măsură pe mai târziu: “Oamenii trăiesc ca vai de mama lor, în sensul ăsta nimeni nu a venit cu nici o propunere în ultimii 30 de ani. Îi încurcă rufele oamenilor, că sunt numai reședințe, mai ceva ca la Monte Carlo… Un oraș pârlit, plin de praf, de mizerie și de gropi și cu cei mai mulți șomeri. Este cel mai înapoiat județ din țară, asta trebuie rezolvat: nivelul de trai al oamenilor”.
Dacă pe o scara este un singur uscător la 20 de familii,ce faci,stai cu hainele nespălate pana îți vine rândul, odată la două săptămâni?! Dar iarna când e frig și se usuca greu?? Noi va știm cât de cretini sunteți ăștia de la Cl,dar vad ca va încăpățânați sa ne arăți ca se poate și mai cretini de atât…
Este cumva Vasluiul zona turistică și va e rușine ca vad străinii gogoșarii lui mamaie pe sârmă?! Mai lăsați-ne cu esteticul vostru și ocupati-va de lucruri cu adevărat importante, dacă chiar va pasa de orașul ăsta!
Cum a ramas cu acoperisele facute cu placi de azbest care sunt cancerigene, cand se dau amenzi si pentru asa ceva, ca exista de ceva timp obligatia de a le inlocui?!
Cine i a dat dreptul sa cumpere un uscator( o camera) la Blocul 102 scara A etajul 4 la o individa pe nume Boicu Maria?un cacat de lege.l-a cumpărat pe o sumă de rahat…la vremea aia 40 de milioane( 4000ron) asa spune ea…ca a dat dar nu a verificat-o nimeni ( a luat o usa la intrarea în scara-incredibil, sa dai o garsoniera pe o usa)ca era un animal de administrator…un alt hot…care l-ati dat la ziar ca a furat din fondurile asociației.este incredibil ce-i în tara asta.Hotie si prostie.
Foarte bine faceti, poate citeste cineva din primăria sau chiar primarul Paval, luati-lca exemplu pe primarul Cristian Popescu Piedone de la sectorul 5 din Bucuresti, nu iartă nimic…aplica legea….la noi la Vaslui…loc, de asta am rămas în urmă.mafie si coruptie.Trebuie stricate si locurile de pe casa scarii( locatarii le ocupă în mod abuziv) va dau adrese…la Blocul 102 Sc A apartamentele 2 si 3 Familia Cernat si Familia Vasiliu ocupă abuziv spațiul scării, care este un bun comun.Este inadmisibil ce fac bosorogii ăștia pe scara asta au distrus scările de la intrarea în scara si au furat si banii de la oameni.mai este la blocul 110 scara B ( la etajul 2- aici este incredibil ce am vazut, primarul asta doarme? Cu ce drept ocupă acești indivizi comuniști spațiul scării.daca vrea vreun locatar sa urce sau sa coboare ceva mai voluminos, nu poate din cauza nesimțirii acestor indivizi certați cu bunul simt si cu normele de conviețuire între oameni.este inadmisibil.vremea noua va dau subiecte de scris, poate citeste cineva acest mesaj.in tot orașul este asa.la ei în casă poate sa faca ce vrea.dar pe scara nu.
Verificați toate blocurile care au uscătoare, ca sunt folosite ca boxă de o sigura persoană. Verificați.. Bl. 423.422.424.421.426,428, și toată zona, 211, 212,213,214 215, hușului, 322,321 323 foarte multe aproape toate zonele unde bl au uscătoare sunt ocupate abuziv de un singur locatar.
Corect, dar sa faciliteze construirea de balcoare celor care nu dețin asa ceva! Numai ca să primești avizele necesare durează peste 1 an de zile. Ca sa nu mai vorbim de bani. Pt 5 m pătrați de balcon costurile se ridica la peste 20000 lei.
Cum de nu-i mai freacă ecologia și poluarea ?
Ca la drept vorbind asta e o chestie ecologica, nu arzi gazul=salvezi natura
Dai amenzi pentru ars gunoaie și ii obligi sa-și cumpere mașini de uscat care contribuie la poluare ?